Patatas bravas og litt om tapas

Nordmenn elsker tapas. Ikke så rart kanskje, med tanke på at Syden er vårt andre hjem.

Men vi er flinke til å kalle alt som er småretter for tapas. Franske småretter = tapas. Italienske pølser og skinker = tapas. Fenalår og flatbrød = tapas. Men er dette tapas?

Et ekte tapasbord.
Et ekte tapasbord. Vaktelegg, herlige tomater, pimientos de Padrón, oliven, pølser og skinker, patatas bravas.

Tapas er spanske småretter. De serveres ikke samtidig, men kommer ut fra kjøkkenet i den rekkefølgen de er ferdige. Det kan være herlige serranoskinker og manchegoost, croquetas, buñuelos, oliven, tortilla de patata, favoritten gambas pil-pil, kjøttboller., grønne bønner eller mye mer. Det er veldig vanlig å finne egen tapasbarer over hele Spania. Men har tapas alltid blitt servert på denne måten?

Spansk spekeskinke.
Spansk spekeskinke.

Det er mange historier om hvordan man startet å server tapas. En myte er at en liten skål med mat eller et ostestykke ble lagt på toppen av sherryglasset slik at fluer eller støv ikke skulle havne i vinen. Tapas kommer av substantivet tapa som betyr ”lokk”. Verbet tapear betyr ”å dekke” .

Tapasbord i Caduques. Mitt sommerparadis.
Tapasbord i Cadaques. Mitt sommerparadis. Friterte småakkar, buñuelos, patatas bravas (de beste i byen), pan con tomate og fuet.

En annen myte er at en tapasrett ble servert til drikke for at kunden ikke skulle bli for full. Men også historier om hardarbeidende bønner som måtte få litt å bite i til ølen mellom slagene for å styrke seg til mer arbeid.

Sannheten er nok at tapas ble servert som en liten porsjon mat sammen med et glass vin, sherry eller øl helt uten kostnad på lik linje med peanøtter nå til dags. Det var gjerne noe hermetisk som oliven, sardiner, skjell eller syltede grønnsaker. Det finnes fremdeles steder hvor du automatisk får en liten skål med mat , helt uten kostnad, når du bestiller noe å drikke. Hermetikk er selve grunnpilaren i spansk tapas og vermut-kultur. I hele Spania finner du vermuteriaer (og det er en økende trend) der du får kjøpt et glass vermut og noen små retter med oppskåret skinke, hermetisert fisk eller gode oliven til. Dette er akkurat det man trenger å få i kroppen før man skal hjem å spise middag.

Pimientos de Padrón
Pimientos de Padrón

Fra liten snacks til full middag

Måten man spiser tapas på nå er altså annerledes enn før. Nå skipper man gjerne full middag og bestiller heller en haug med tapasretter. Det er en sosial og variert måte å spise på. I Nord-Spania spiser man pintxos – tapas på pinne. Her ligger selve tapasretten på en liten brødskive og en tannpirker er stykket igjennom. Man betaler til slutt for antall tannpirkere. De spises gjerne til baskisk cider.

Aldri en tur til Barcelona uten cafa og fuet.
Aldri en tur til Barcelona uten cava og fuet.

Jeg har feriert utallige ganger i Barcelona. Å sette seg ned på en fortausbar og bestille et glass cava og en porsjon fuet (catalansk pølse) er det absolutt første jeg gjør når jeg kommer til byen. Da faller det hele på plass og jeg kan ta inn byen med alle sansene. Senere blir det kanskje en caña (øl) og pan com tomate og litt deilig skinke. Sånn småspiser jeg meg gjennom hele dagen. Det er er herlig måte å smake på forskjellig type tapas på.

Husk den internasjonale tapasdagen 16. juni! Få med deg arrangementet på Youngstorget.

Kreative tapasretter er i vinden og flere av de virkelige store restaurantene har laget sine vrier på tapasen.

L1150666
Oliven er ikke bare oliven. Tapas tolket på restaurant Disfrutar i Barcelona. Den grønne er fylt med olivensaft i et skall av kokosfett. Den sorte er ikke oliven, men blodappeslsinsaft. Les om måltidet på Disfrutar her.
L1030560
Sardiner på Albert Adrias vermuteria Bodega 1900. Les om mitt besøk her.
L1150945
Brødrene Roca driver verdens beste restaurant som ligger i Girona. Her er deres tolkning av en tapastalerken. Retten heter «Memories of a bar in the suburbs of Gerona»: Breaded squid, kidneys in Sherry, potato and onion omelet, anchovy bone in rice tempura, Campari bonbon. Les om mitt besøk her.
L1160228
Tickets i Barcelona er tapasrestaurant nummer 1! Her kan man nyte brødrene Adriàs galskap. Jeg har spist her tre ganger og skal tilbake om kun får uker. Gleder meg. Dette er en liten minibocadillo med pattegris. Les om mitt siste besøk på Tickets her.

En rett som jeg alltid bestiller hvis jeg skal ha et helt tapasmåltid er patatas bravas. Dette er en klassisk rett fra Costa brava-området. Den består av frityrstekte potetbiter med majones og spicy tomatsaus til. Det er vanvittig godt og den perfekte tapas som metter.

Vil du lage mine patatas bravas? Oppskrift får du her.

Patatas bravas.
Patatas bravas.

Patatas bravas

 1. Potetene:
  Du trenger faste poteter. Beregn to store per person. De skrelles og deles i store biter.
 2. Forkok disse i lettsaltet vann tl potetene er møre. Sil av vannet og la de dampe av før neste punkt.
 3. Kok opp 1 liter solsikkeolje i en høy kjele. Høye kanter er viktige når du friterer pga brannfaren. Friter potetbitene til de er sprø og gylne utenpå. Da henter du dem opp og sprer dem utover kjøkkenpapir. Salt med flaksalt.
 4. Bravasausen består av en majones og en sterk tomatsaus. Jeg lager majones med et lite fedd hvitløk i. Den lager du slik. Tomatsausen lager jeg på denne måten:
  • 1 boks gode plommetomater
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 ts røkt paprika (dette krydderet får du i delikatesseforetninger og i Mathallen i Oslo.
  • 1/2 ts sukker
  • salt og pepper
  • 1 ss extra virgin olivenolje
 5. Fres løken i olje til den er myk. Tilsett hvitløk og resten av ingrediensene. La dette småkoke under lokk i 20 minutter. Kjøl ned og server sammen majonesen og potetene.

 

Forrige

Hei fra Barcelona!

Norgesmesterens gincocktail

Neste

Legg igjen en kommentar