Nordmenn elsker tapas. Ikke så rart kanskje, med tanke på at Syden er vårt andre hjem.
Men vi er flinke til å kalle alt som er småretter for tapas. Franske småretter = tapas. Italienske pølser og skinker = tapas. Fenalår og flatbrød = tapas. Men er dette tapas?
Tapas er spanske småretter. De serveres ikke samtidig, men kommer ut fra kjøkkenet i den rekkefølgen de er ferdige. Det kan være herlige serranoskinker og manchegoost, croquetas, buñuelos, oliven, tortilla de patata, favoritten gambas pil-pil, kjøttboller., grønne bønner eller mye mer. Det er veldig vanlig å finne egen tapasbarer over hele Spania. Men har tapas alltid blitt servert på denne måten?
Det er mange historier om hvordan man startet å server tapas. En myte er at en liten skål med mat eller et ostestykke ble lagt på toppen av sherryglasset slik at fluer eller støv ikke skulle havne i vinen. Tapas kommer av substantivet tapa som betyr ”lokk”. Verbet tapear betyr ”å dekke” .
En annen myte er at en tapasrett ble servert til drikke for at kunden ikke skulle bli for full. Men også historier om hardarbeidende bønner som måtte få litt å bite i til ølen mellom slagene for å styrke seg til mer arbeid.
Sannheten er nok at tapas ble servert som en liten porsjon mat sammen med et glass vin, sherry eller øl helt uten kostnad på lik linje med peanøtter nå til dags. Det var gjerne noe hermetisk som oliven, sardiner, skjell eller syltede grønnsaker. Det finnes fremdeles steder hvor du automatisk får en liten skål med mat , helt uten kostnad, når du bestiller noe å drikke. Hermetikk er selve grunnpilaren i spansk tapas og vermut-kultur. I hele Spania finner du vermuteriaer (og det er en økende trend) der du får kjøpt et glass vermut og noen små retter med oppskåret skinke, hermetisert fisk eller gode oliven til. Dette er akkurat det man trenger å få i kroppen før man skal hjem å spise middag.
Fra liten snacks til full middag
Måten man spiser tapas på nå er altså annerledes enn før. Nå skipper man gjerne full middag og bestiller heller en haug med tapasretter. Det er en sosial og variert måte å spise på. I Nord-Spania spiser man pintxos – tapas på pinne. Her ligger selve tapasretten på en liten brødskive og en tannpirker er stykket igjennom. Man betaler til slutt for antall tannpirkere. De spises gjerne til baskisk cider.
Jeg har feriert utallige ganger i Barcelona. Å sette seg ned på en fortausbar og bestille et glass cava og en porsjon fuet (catalansk pølse) er det absolutt første jeg gjør når jeg kommer til byen. Da faller det hele på plass og jeg kan ta inn byen med alle sansene. Senere blir det kanskje en caña (øl) og pan com tomate og litt deilig skinke. Sånn småspiser jeg meg gjennom hele dagen. Det er er herlig måte å smake på forskjellig type tapas på.
Husk den internasjonale tapasdagen 16. juni! Få med deg arrangementet på Youngstorget.
Kreative tapasretter er i vinden og flere av de virkelige store restaurantene har laget sine vrier på tapasen.
En rett som jeg alltid bestiller hvis jeg skal ha et helt tapasmåltid er patatas bravas. Dette er en klassisk rett fra Costa brava-området. Den består av frityrstekte potetbiter med majones og spicy tomatsaus til. Det er vanvittig godt og den perfekte tapas som metter.
Vil du lage mine patatas bravas? Oppskrift får du her.
Patatas bravas
- Potetene:
Du trenger faste poteter. Beregn to store per person. De skrelles og deles i store biter. - Forkok disse i lettsaltet vann tl potetene er møre. Sil av vannet og la de dampe av før neste punkt.
- Kok opp 1 liter solsikkeolje i en høy kjele. Høye kanter er viktige når du friterer pga brannfaren. Friter potetbitene til de er sprø og gylne utenpå. Da henter du dem opp og sprer dem utover kjøkkenpapir. Salt med flaksalt.
- Bravasausen består av en majones og en sterk tomatsaus. Jeg lager majones med et lite fedd hvitløk i. Den lager du slik. Tomatsausen lager jeg på denne måten:
• 1 boks gode plommetomater
• 2 fedd hvitløk, finhakket
• 1 liten løk, finhakket
• 1 ts røkt paprika (dette krydderet får du i delikatesseforetninger og i Mathallen i Oslo.
• 1/2 ts sukker
• salt og pepper
• 1 ss extra virgin olivenolje - Fres løken i olje til den er myk. Tilsett hvitløk og resten av ingrediensene. La dette småkoke under lokk i 20 minutter. Kjøl ned og server sammen majonesen og potetene.