Panforte – jul på italiensk

Mandager kan være litt vanskelige å sparke i gang, så derfor starter jeg uken med konfekt!
Panforte er italiensk konfekt som inneholder masse honning, ristede nøtter, tørkede frukter og sjokolade. Litt klissete å holde på med, men så utrolig deilig resultat. Disse holder seg i månedsvis i en lufttett boks, så derfor kan du allerede nå starte å lage julekonfekten, så er du ferdig med den.

 

Dette trenger du:    img_65822
300 g nøtter av forskjellige slag. Jeg brukte mandler, hasselnøtter, valnøtter og usaltete pistasjenøtter.
250 g honning. (Jeg brukte en miele di agrumi, som er en sitrushonning fra Sicilia)
200 g sukker. Jeg brukte kokossukker fra merket Cocosa, for den er GI-vennlig.
200 g hvetemel
30 g kakaopulver
150 g tørkede tranebær eller tørkede aprikoser (eller en kombinasjon)
1 ss kardemomme
1 ss kanel
200 g mørk kvalitetssjokolade (min. 70% kakaoinnhold)
melis til å drysse på toppen

 

img_65832

Forvarm ovnen til 180 g, varmluft. Nøttene fordeles på en bakeplate og ristes slik at de blir lett farget og dufter herlig.

Sukker og honning smeltes forsiktig i en kjele. Tilsett sjokoladen og la den smelte inn i massen. Så jobber du inn hvetemel, krydder og kakao mens du holder blandingen varm i kjelen. Dette kan være litt tungt. Bland tranebær og nøtter i kjelen. Dekk en langpanne eller ildfastform med bakepapir. Smør gjerne en spiseskje olje mellom bakeplaten og bakepapiret for at neste steg skal gå litt lettere:
Massen smøres utover på bakepapiret. Høyden på «kaken» skal være ca 3 cm. Prøv å få så rette kanter som mulig for å bevare en rett overflate. Du må jobbe fort, for massen stivner.

img_65962

Stek i ovnen på 180 g. i 10-12 minutter. Ta den ut og la den kjølne på benken et par timer før du skjærer den opp i firkanter. Dryss masse melis over stykkene. Husk at dette er fryktelig mektig, så små kvadrater på 2X2 cm holder. Panforten er best etter at den har fått satt seg et døgn eller mer. Konsistensen skal være seig og kraftig, men herlig, herlig.

Oppbevar i lufttett boks og kos deg med dem i hele vinter.
Oppbevar i lufttett boks og kos deg med dem i hele vinter.
Forrige

Hot karrisuppe med linser

Obama-burger

Neste

Legg igjen en kommentar