Pai med spinat og røkelaks

Vi går inn i tiden der nordmenn spiser mest egg i løpet av året. Vi snakker om påsken.

Pai er den perfekte middag eller lunsj. Du kan fylle den med absolutt hva du vil. Mitt valg denne dagen havnet på spinat og røkelaks. Har du lyst å prøve den?
Slik går du fram:
Først må du lage paideigen. Den skal nemlig stå en times tid i kjøleskapet (eller 30 min i fryseren) før du kan lage selve paien.
Paideig:
150 g mykt smør blandes med 1 egg. Tilsett 1/2 ts flaksalt og 5 cl vann. Rør sammen og tilsett hvetemel for å få en fin og fast deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin hvis du har. Deigen skal være uten klumper. Dekk den med plastfolie og legg den i kjøleskapet, evt fryseren.
Ta ut deigen og del den i to. Del 1 kjevles ut til en tynn deig. Legg den i bunnen på en smurt paiform. La deigen dekke kantene på formen. Sett deigen i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 15 minutter til paiskallet er lyst brunt.
Ta den ut og fyll den med:
Finhakk en purre (husk å vaske den godt for det er alltid masse jord og sand innimellom bladene) og surr den litt myk i olje i en panne. Tilsett vasket spinat til pannen slik at spinaten «faller sammen» og blir myk. Bruk en stor pose, for den faller som sagt sammen til ingenting. Dette tar ikke lang tid. Salt lett.
Legg purre- og spinatblandingen i paiskallet. Pepre med fersk sort pepper.
img_83402
Spinaten, før den faller sammen
img_8341
img_8343

Skjær skiver av kvalitetsrøkelaks (bruk gjerne Lofoten eller Troll. Det er to produsenter som røker fisken ordentlig framfor å tilsette flytende røyk.). Ca 150-200 g holder.
Jeg brukte i tillegg fersk mozzarella. Fetaost er også nydelig hvis du vil ha en kraftigere smak. Pisk 5 egg sammen med 1/2 dl kremfløte. Hell det over paien.

Så ruller du ut 2. del av paideigen og legger som et lokk på toppen. Tett kantene og stek i ovnen i ca 40 minutter. Du kan pensle toppen med et egg hvis du vil ha blank overflate.

Ta ut paien og sjekk med spissen av en kniv at paien er stivnet.
Server sammen en enkel salat.

Ps: Hver dag, hele påsken, vil du finne nye og spennende blogginnlegg her på bloggen. God påske til alle mine trofaste lesere og alle nye!

Forrige

Påskelam for den litt late

Lam med 3 x eple

Neste

Legg igjen en kommentar