Ostesmørbrød som du garantert aldri har smakt maken til

Det grenser til noe perverst. Det høres ikke godt ut. Men det er det. Dette kan fort bli min nye guilty pleasure.

Da jeg var barn var dette noe av det aller beste jeg kunne spise når jeg var på hytta på Kvikne. Jeg snakker om ekte Grilled Cheese – ostesmørbrød grillet over glørne i peisen. Jeg brukte ofte norvegia og når smørbrødet var perfekt brunet på begge sider, og osten veltet ut i bobler, ja, da toppet jeg det hele med en liten klatt hjemmerørt bringebærsyltetøy. Smaken var ubeskrivelig herlig. Lett røyksmak fra brødet. Osten deilig og tyggegummi-aktig. Så det søte syltetøyet mot den salte osten. Perfekt. Dette høres rimelig normalt ut, ikke sant? Nå kommer vi til bizarro-elementet. Min farfar brukte ikke hvitost. Han brukte brunost. Jeg likte ikke brunost som liten, så jeg rynket alltid på nesen når farfar grillet sine brunost-smørbrød i peisen. Ikke rart, for dette er sære saker. Nå, mange tiår etter har jeg tenkt litt på dette ostesmørbrødet laget med brunost. Hvorfor likte farfar dette rare smørbrødet? Hvordan smaker egentlig et ostesmørbrød laget med brunost? Jeg måtte teste det ut for meg selv. Jeg var skeptisk. Ja, nesten litt redd for å smake. Men etter å bare å ha planlagt å spise en bit og konkludere med «Ja, artig, men kanskje ikke så godt», tok jeg meg i å spise smitt og smule. Det smakte vidunderlig! Et hint: Liker du Elvis-sandwicher med banan og peanøttsmør? Dette er ikke på langt nær så kvalmende og søtt. Men det tilhører samme sjanger, det kan jeg si.

Lyst til å lage et brunostsmørbrød med honning og hasselnøtter? Her er oppskriften:

• Skjær skiver av landbrød eller et annet lyst brød. Legg 3-4 skiver brunost (velg den styrken du selv liker. Jeg brukte fløtemysost) mellom de to skivene.

• Varm en panne og ha i en generøs klatt smør eller ghee (ghee er klaret smør uten melkestoffer. Den har den deilig smørsmaken og tåler høy temperatur)

Les mer: Slik lager du ghee

• Senk temperaturen til medium og legg ostesmørbrødet i pannen og legg et lokk over. Når ostesmørbrødet er gyllent på den  ene siden, snur du det og steker den andre siden gyllen. Nå burde osten også være smeltet. Ta ostesmørbrødet ut av pannen og del det i to. Server med deilig flytende honning (gjerne nyslynget honning) og hakkede hasselnøtter.

Dette er dessert eller en kveldssnack som inneholder fryktelig mange kalorier, så blir du hekta ville jeg kanskje ha begrenset inntaket til et i uka.

Spent på å høre om du tør å prøve. Kommenter gjerne hvis du lager den.

Forrige

Kyllingsuppe med thaismaker

Vår lille italienske perle i Oslo

Neste

Legg igjen en kommentar