Natural Umami – 2013s svar på Piffi-krydderet?

Natural Umami
Natural Umami

Santa Maria har kommet med en ny serie krydderblandinger. En av krydderne jeg vil gripe tak i her er «Natural Umami». 

Umami er den 5. smakssansen vår. Det er en kraftig og kjøttaktig smaksopplevelse. Vi har tildigere kunnet bruke (og bruker fremdeles) Piffi-krydder eller Aromatkrydder som innholder kunstig fremstilt umami i form av MSG (mononatriumglutamat).  «Natural Umami» innholder bare naturlig umami.

«Natural Umami» er en krydderblanding bestående av solmoden tomat, bakt løk, soya, hvitløk, fiskesaus, sopp, sitron og svartpepper. Totalt saltinnhold er 9 %, noe som ikke er så galt når det gjelder kryddermikser.

Denne kryddermiksen kan gjøre underverker med en saus eller en kjøttgryte. Men det skal sies at du kan lage umami på egenhånd med å kombinere smaker som f.eks tomat og parmesan.

Santa Maria kommer med andre spennende kryddermikser denne høsten. Her er et utvalg av dem:

Liquorice & Herbs: Dristig blanding. Jeg elsker å bruke lakrisrot i vannet når jeg koker grønnsaker, men å krydre en kjøttrett med dette tror jeg blir vel heftig. Jeg har smakt kryddermiksen og synes den er spennende, men vil kvie meg for å bruke den.

Liquorice & Herbs
Liquorice & Herbs

Bak nyhetene Scandinvian Forest og Coriander & Chili står Santa Marias smaksekspert Andrea Lembke som blant annet har latt seg inspirere av skog og mark. Dette sier hun om produktet i pressemeldingen fra Santa Maria:

–       Da vi startet arbeidet med Scandinavian Forest samarbeidet vi med kokken Victor Wågman som da var i virksomhet på Noma. Vi var noen Scandinavian Forestdager ute i skogen og laget mat med de råvarene som finnes der – nettopp for å fange smakene i deres rette miljø. Målet var å finne en spennende kombinasjon av typisk skandinaviske smaker, som einebær og sopp, og blande disse med herlige, aromatiske krydder som rosépepper og korianderfrø.

–       Den balanserte og fyldige sitrustonen som kommer fra korianderfrø og fruktigheten i rosé- og sortpepper, er fantastisk god sammen med einerbær, laurbærblad og sopp, forsetter Lembke. Scandinavian Forest er ikke bare den perfekte krydderblandingen til vilt, men også til alle typer sopp og rotfrukter.

Min egen erfaring med denne miksen begrenser seg til å smake den uten mat. Jeg er imponert over miksen og tenker å prøve den på et stykke viltkjøtt. Hvitløkssmaken er rundere enn mange av de andre kryddermikene, og dette er nok pga at hvitløken er bakt. 

Forrige

Krabbekaker med chilimajones på 20 minutter

Sør-indisk curry med ribberester

Neste

Legg igjen en kommentar