Det skjer mye på restaurantfronten på Frogner. Tre spennende steder har nettopp åpnet dørene og en av dem er Galt.
Bjørn Svensson, som tidligere drev Oscarsgate og Fauna (1 Michelinstjerne) har tatt med seg Pascal Lehmann, Marcus Solefors, Kine Jøndal og Daniel Jung til Frognerveien 12.
Les mer: Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt.
Lokalet, som tidligere huset biffrestauranten Trancher, har stått tomt noen måneder. Det var derfor gledelig da nyheten kom om at Svensson og co skulle åpne restaurant akkurat der.
Galt har åpnet dørene forsiktig og uten alt for mye annonsering på sosiale medier. Jeg var derfor overrasket da jeg så at de hadde åpnet. Erik og jeg ringte og bestilte bord onsdag – en dag med masse matlaging og filming for en kunde og derfor den perfekte dag å gå ut å la seg bli skjemt bort med god mat og drikke.
Vi gikk for 5-retteren med vinmeny, men du må ikke spise så mye hvis du ikke er ute etter en helaften. De serverer også enkeltretter, speketallerken og osteplatting hvis du bare vil ha litt å gnafse på til et glass vin.
Du kan velge mellom fransk og norske osteplatting, forresten. En super idé. Og spekematen er fra Ask og Indre Oslo Matforedling. To meget bra produsenter etter min mening.
Men vi er her for full pakke og får heller ta en smårett en annen dag.
Vi sitter innerst inne i «stikk-innom»-lokalet og her er det skikkelig chill. Vi får inn første snack og det er en aldeles herlig liten munnfull som man bare vil ha mer av: Lammetartar, ramsløk, tørket persille og rømme servert på svensk tynnbrød.
Vi starter allerede på vinpakken da vi takker nei til et glass når vi kommer.
Og for å snakke om vinene en gang for alle: For et fantastisk utvalg! Vinmenyen er både variert, spennende og perfekt valgt til hver rett. Du finner et stort utvalg naturviner hos Galt – og takk og pris for det. Dette er praktisk talt umulig å finne på Frogner, så dette er svært velkomment!
Vinen vi får til snacksen er en hvit Côtes du Rhône, Eric Texier Adéle Côtes du Rhône – en fabelaktig vin til rettene.
Neste snack er en herlig rett som består av grillet fennikel, råreker fra Mandal, svensk prestost, hylleblomst og sylteagurk.
Det er ingen tvil om at Svensson og co prøver å begeistre oss med gode svenske og norske smaker. Noen med klarer røtter i tradisjonsmat, men med sesongens råvarer og en solid dæsj kjærlighet. Vi lar oss begeistre og gleder oss til mer.
Inn kommer grønnsakssuppe med gulrot og selleri, tørket og stekt fåresopp og løpstikke. Ved første øyekast ser det mer ut som en klatt saus, sopp og perfekte terninger av grønnsaker. Etter en skje er du ikke i tvil om at dette er en grønnsakssuppe. Fåresopp på to måter er også en fantastisk smakskombinasjon. Jeg har endelig gjennoppdaget fåresoppens fortreffelighet og lagde herlige pinxtos med fire forskjellige sopp forrige uke. Oppskrifter får du her.
Så kommer retten som jeg glatt kunne har bestilt et dusin av. Svensk kroppkaka fylt med løk, fenalår, tyttebær og traktkantarell. Dette er den perfekte Comfort Food-retten. Den er perfekt smørtung og riktig balansert med syrlig tyttebæret og salt fenalår.
Vi får en favoritt i glasset: Mother Rock Force Majeure Chenin Blanc kan gå i kategorien oransjevin pga skallkontakt. Den er bare helt fantastisk!
Les mer: I år skal vinen være oransje.
Noe av det beste man kan spise av norske råvarer er sjømat. Og når du får to feite, smørstekte sjøkreps fra Frøya inn på bordet vil du helst bare gråte av glede. Men det har også sin pris. Det er mektig og retten som serveres med rugbrødstrø, brønnkarse og brokkoliemulsjon og brokkoli servert på flere måter er for stor etter min mening. Vi har fremdeles retter igjen og jeg begynner å bli mett. Den smaker fantastisk og det er vanskelig å ikke spise opp alt. Klok av skade legger jeg litt igjen for å ha noen mulighet for å spise de neste rettene. Det gjør vondt langt inn i hjerterota, men slik må det bare bli.
Deilig brød og pisket jomfrusmør laget på rømme kommer inn på bordet. Det har jo blitt en trend at brødet kommer inn som en egen rett under måltidet. Det er bl.a slik på Norges eneste trestjerners restaurant Maaemo.
Så kommer en annen spennende vin i glasset. Opok fra østerrikske Maria and Sepp Muster er en deilig biodynmaisk vin laget på druene Welschriesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller og Morillon. Sist jeg drakk en vin fra Muster var på naturvinbaren Ancestrale i København.
Mer mat kommer inn på bordet og denne gang en herlig stekt piggvar med grillet hjertesalat, grillet løk, sitronverbena (den nye trendurten) og deilig saus. Vinvalget står igjen perfekt til retten.
Nå er det tid for rødvin og det er en helt perverst deilig pinot noir fra New Zealand. Burn Cottage Moonlight Race er den ultimate kosevinen. Den serveres til siste saltrett, nemlig villand fra Hedmark med crumbs av løk, karamellisert kål, pepperrot og kyllingsjy. Galt har fått inn et parti villand fra et jaktlag og serverer dette på menyen så lenge lageret rekker.
Kjøttet er fantastisk og tilbehøret passer veldig godt til. En enkel båt med kål får nytt liv i møte med en grillflate. Pepperroten gir den pønsjen retten trenger. Igjen klarer Bjørn Svensson å lure inn typiske svenske elementer. Og det funker godt.
Villanden er perfekt stekt og har rå kjerne – akkurat slik vi liker den.
Rettene vi har fått er det nærmeste du kommer bistronomi i Oslo. Drikkemenyen er veldig spennende og især for oss som liker en god naturvin. Er du skeptisk til naturvin kan du få konvensjonelle viner der også. Dessuten får du spennende øl fra bl.a Brekeriet i Skåne. Jeg drakk øl derfra da jeg spiste på Erikstorps Kungsgård i Landskrona forrige uke. Mer om det på bloggen etterhvert.
Les mer: Dette er bistronomi og neo bistroer
En smaksmeny er ikke fullkommen uten en god dessert og dessert kan de. Vi får servert karamellisert sjokolade som dufter av den herligste nystekte brownie, ekte blåbær fra skogen, tjukkmelk, havreis og granbarolje. En dessert etter mitt hjerte. Ikke for søt.
Til desserten får vi igjen en fabelaktig vin. Gut Oggau, Josephine fra Østerrike er en svinedyr dessertvin som jeg er overrasket og meget takknemlig over å bli servert i en vinmeny.
Kaffen er selvsagt fra Tim Wendelboe og serveres i hans spesiallagde kopper fra Figgjo.
Priser på Galt:
Smaksmeny kr: 795
Vinpakke: kr 695
Osteplatting: kr 145
Spekemattallerken: kr 145
Galt serverer mat etter min stil. Ingrediensene er i sesong og nostalgi og tradisjon er veldig tilstede i rettene.
Maten er ujålete og bruken av råvarer er kreativ og fornuftig. Du vil finne samme råvare brukt på to-tre forskjellige måter i en og samme rett laget med forskjellige teknikker.
Da vi spiste her onsdag denne uken kunne vi merke at det allerede var gjester fra Frogner som var der. Ikke et stygt ord om Frogner og de som bor der, jeg bor der jo selv – men Galt fortjener et bredere publikum. De kommer nok når jungeltelegrafen får ut budskapet. Grunnen til at jeg sier dette er at jeg så inderlig vil at et slikt sted skal overleve i den form de har startet. Dette gjelder matretning og valg av vin.
Vi er underernært på naturvin og kreative bistronomiretter på Frogner og lokalbefolkningen er kanskje mer tradisjonelle og konvensjonelle på dette feltet. Når det er sagt er valget av naturviner som servers i vinmenyen smart satt sammen. Du får ikke de mest funky eller provoserende vinene der. Og for den som virkelig er ute etter en god naturvinopplevelse så finnes både Radikon og Patrick Sullivan på lista, for å nevne noen spennende navn.
Jeg kommer tilbake. Både for å spise smaksmeny og småretter. Og jeg kommer definitivt tilbake for et glass vin eller to … eller tre.