Kylling med kantareller, jordskokk og hasselnøtter

Jeg blir skikkelig glad når kjedebutikkene tar seg selv i nakken og gjør noe med vareutvalget. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg bryr meg om dyreveferd og takker nei når jeg får foie gras fra tvangsforede gjess, billig ribbe fra mishandlede griser eller kylling som såvidt klarer å stå oppreist pga den ekstreme kroppsvekten den har tross ung alder. Matproduksjonen skal ikke være sånn. Dyra skal ha et verdigere liv før de slaktes. Jeg er fullstendig overbevist over at kjøttet smaker bedre når dyr har hatt et bedre liv. For meg er ikke pris viktig. Smak er viktig. Dyrevelferd er viktig. Jeg registrere at mange klager over at mat er dyrt og at de ikke har råd til å tenke hverken dyrevelferd eller økologi når de handler. Jeg mener det er komplett bullshit. Skal mat bare være brensel? Da må du faktisk finne andre kilder for å bli mett. Da bør du fylle opp magen med korn og grønnsaker. Sorry altså, jeg kjøper ikke dette i det hele tatt. Med en fremtidig verdensomspennende matmangel Waiting to Happen må vi tenke kvalitet fremfor kvantitet.

Flere kjeder selger nå kvalitetskylling. Blant disse er Meny. De har hele tiden kunnet tilby kvalitetskylling. Gårdsand er produsenten bak Louise kylling. Den har jeg prioritert å kjøpe fremfor de billigere produsentene som ikke lever opp til mine standarder når det kommer til dyrevelferd og kvalitet. I fjor gikk Meny og Gårdsand sammen om å produsere en kyllingrase som er saktevoksende. Kyllingen som har fått navnet, Lerstang, blir slaktet etter ca. 65 dager. «Vanlige» kyllinger slaktes etter ca 30 dager. Da er de så tunge at de ikke kan bære sin egen kroppsvekt og beina svikter under dem.

-Kyllingen styrer sin egen døgnrytme, har tilgang på fôr og vann når den selv ønsker det og har i tillegg god plass. Vi har også høyballer, vagler og kråsstein i kyllinghusene. Dette er kyllinger som får leve ut sine naturlige instinkter, og som således gjerne tar seg en flytur, sier daglig leder i Gårdsand, Aadne Søyland i en pressemelding.

Vi skal glede oss over at det er kommet et kvalitetsprodukt i hyllene innenfor kategorien kylling.

 

Jeg kjøpte et kyllingbryst fra Lerstang forleden dag. Brystet veide 236 gram. For å få et perfekt og saftig resultat stekte jeg det med skinnsiden ned til skinnet ble sprøtt, så noen minutters steking på andre siden, før jeg avslutter med 10 minutters steking i ovnen på 210 grader (forvarmet ovn). Hviletid er også superviktig, for du vil holde alle de deilige saftene inne i kyllingen når du skjærer den i skiver.

Kylling med jordskokk, hasselnøtter og kantareller

Til to personer

  • 1 kyllingbryst fra Lerstang
  • 1 neve kantareller
  • 1 neve hasselnøtter
  • frisk estragon
  • 200 g jordskokk, skrelt
  • 1/2 pakke aspargesbønner
  • 2 ts god kyllingfond
  • 8 småløk, gjerne perleløk eller små sjalottløk

Jordskokk: Skrell dem. Kok hele jordskokker til de er møre. Ha dem over i pannen med litt smør. Stek til du får en gyllen skorpe. Tilsett 1-2 ts honning. Salt og pepre og la honningen karamellisere jordskokkene.

Kyllingen: Salt og pepre kyllingen på begge sider. Stek med skinnsiden ned i litt smør og olivenolje. Tilset evt estragon og hvitløk for å gi smak til kjøttet. Når skinnet er sprøtt vender du kyllingen og steker undersiden noen minutter. Ha kyllingen over i en ildfast form og stek på 210 grader i forvarmet ovn i ti minutter. Ta ut og la hvile i 10-1 minutter før du skjærer det i skiver. Pannen som du har stekt kyllingen i bruker du videre til å lage en kjapp sky. Tilsett noen teskjeer kyllingfond og 2 dl vann. Kok opp og smak til om du trenger en liten klunk sherry.

l1000085
Salt og pepre godt.
l1000090
Nå kan kylling steke ferdig i ovnen.

Hasselnøttene: Legg hasselnøttene i ovnen i ca 10 minutter på 200 g til skallet løsner og nøttene gir fra seg en deilig aroma. Gni av skallet. Noe kan være igjen, altså. Grovhakk nøttene.

Kantareller: stek i smør. Salt og pepre når de begynner å få farge.

Aspargesbønner: Kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og skyll dem i iskaldt vann for å bevare den fine grønnfargen.

Løk: Får du tak i bittesmå perleløk (de kritthvite med hvitt skall) er det det beste. Kok dem med skallet på i ti minutter. Skrell dem og del dem i to.

Legg kyllingstykkene på et fat. Se hvor perfekt kyllingen er stekt og hvor saftig kjøttet er! Legg jordskokker, bønner og løk på fatet. Strø nøtter over og frisk estragon. Hell litt av den konsentrerte skyen over slik at kyllingen glinser fint og gir en ekstra deilig smak til retten.

l1000101
Høst på et fat.
Forrige

Nå tar det seg opp i nabolaget mitt!

Og vips var julen her igjen!

Neste

Legg igjen en kommentar