Nå skal man spise og være tilstede i NUET

Det er bare å forberede seg: Tiden da man fikk lov til å ta bilder av maten på restaurant kan se ut til å være over. Især hvis vi skal tro Enigma i Barcelona (kommer sak på dette på bloggen om ikke lenge) og pop-upkonseptet nuet.

Edin Dzemat og Jonas Andersen.

Vinner av Kockarnas kamp og eier av Brasserie by EDz på Kosta Boda Art Hotel, Edin Dzemat og bartender Jonas Andersen, som kom på 5. plass i fjorårets World Class Global Final i Miami, har slått seg sammen i dette Pop-upprosjektet ved navn nuet.

De har servert to måltider på en kveld i Stockholm og to på en kveld i Linköping og den siste middagen (to måltider på en kveld) finner sted i Göteborg den 26. april på Michelinrestauranten Sjömagasinet. Du kan booke bord (Svenske kr 995 for mat og drikke) til en av de to serveringene den 26. april her.

Jeg var tilstede under middagen i Stockholm for noen uker siden. Konseptet er som følger: Man møtes til et glass champagne og får en innføring i hvordan middagen skal foregå og hva som har vært tanken bak prosjektet.
Edin Dzemat står for maten og Jonas Andersen har laget cocktails som serveres til hver rett. Alle drinkene inneholder Zacapa rom. Det er det eneste vi vet. Hva vi får og hva det inneholder får vi ikke vite.

I denne esken skal man legge fra seg mobiltelefon og klokke.

Når vi kommer ned i restauranten på nydelige Lydmar Hotel i Stockholm ser vi et vakkert pyntet langbord. Ved hver kuvert ligger en eske med påskriften nuet.


Inne i esken ligger noen kort. Et av kortene har en ingrediensliste over det vi vil kunne finne i cocktailsene og i matrettene. Andre kort forklarer litt om hvordan vi oppfatter smak, lukt, temperatur, teksturer, lyd og musikk under et måltid. Alt dette påvirker hvordan vi smaker, lukter, føler og ser mat og drikke. Og for at disse elementene skal få lov til å virke upåvirket av distraksjoner, får vi beskjed om å legge klokke og mobiltelefon i esken under måltidet.

Edin Dzemat

– Man mister poenget med god mat hvis man bruker tid på å ta bilder av den. Et par sekunder kan ødelegge retten, sier Edin Dzemat. Han forteller videre at han har stor tro på et slikt prosjekt der du må logge på og være i nuet. Det kan du bare gjøre ved å logge av distraksjonene. – Verden er en eneste stressknute og vi bør begynne å ta vare på tiden. Vi trenger ikke ytterligere stresselementer, sier Edin.

Jonas Andersen.

Cocktailmenyen som Jonas har satt sammen skal passe til rettene som Edin har laget. Her har det foregått et grundig samarbeid hvor man underveis har vært nødt til å «kill your darlings» for å få til den perfekte totalopplevelsen. De har jobbet med farger, teksturer, temperaturer og selvsagt balansen mellom søtt, salt, surt, bittert og umami.

Alle drinkene inneholder Zacapa rom.

Jeg skal ikke røpe hva vi fikk å spise eller drikke, men jeg kan fortelel at man får seg mange overraskelser underveis. En drink kan forandre seg voldsomt fra man smaker på den uten mat og med mat. Det samme kan temperatur, og kanskje når du minst aner det.

Som matblogger er det en utfordring å ikke kunne dokumentere et restaurantbesøk med fine bilder av mat og drikke. Men det er også en deilig øvelse å logge av på den riktige måten. Jeg tror vi vil kunne se mer og mer av dette i tiden fremover. Den verdensberømte kokken David Chang, som for mange år siden nektet gjestene å ta bilde av maten på restauranten sin, hadde kanskje rett…

Til info: Jeg var invitert til å være med på dette arrangementet i Stockholm.

Forrige

Smorgasburg – Stedet for de aller mest trendy rettene

Her spiser du i Las Vegas

Neste

Legg igjen en kommentar