Nå kan du lage norgesmesterens vinnercocktail

Forrige uke ble Carl Wiman kåret til norgesmester i den prestisjefulle cocktailkonkurransen Bacardi Legacy. Den nasjonale konkurransen fant sted i Amsterdam. I april reiser Carl til Mexico by for å representerer Norge i den internasjonale finalen. Der skal han konkurrere mot 37 andre bartendere.

I 8 dager skal de konkurrere. 38 skal bli til 16, og i siste konkurranse er det 8 bartendere igjen. Av disse blir de tre beste annonsert og selvsagt selve vinneren av Bacardi Legacy.

De to norske bartenderkandidatene, Carl Wiman og Antonio Fonseca konkurrerte mot hverandre i den nasjonale finalen i Amsterdam forrige uke. Carl Wiman fra Sverige, bosatt i Oslo skåret høyt og vant den nasjonale finalen.

Til daglig jobber Carl på Himkok – baren som ble kåret til verdens 20.beste bar tidligere i høst. Jeg møter den nykronede norgesmesteren i Oslo denne uken der han presenterte vinnercocktailen for meg.

Carl Wiman.

Den nasjonale finalen av Bacardi Legacy er en todelt konkurranse: Bartenderne lager selve cocktailen som de har kvalifisert seg med. Den skal selvsagt inneholde en av Bacardi-variantene som finnes i sortementet.

Del to er selve presentasjonen av cocktailen og markedsføringsplanen for hvordan akkurat denne cocktailen skal leve videre som en del av Bacardi-arven. Bacardi Legacy handler om akkurat dette. Målet er at cocktailen skal bli en klassiker som kan serveres og drikkes på barer over hele verden i fremtiden.

Bartenderne må være kreativ og komme opp med gode forslag. Det er litt komplisert å være bartender i Norge og reklamere for sitt produkt. Det finnes åpenbare hinder for vår norske finalist da det er forbudt å reklamere for alkohol i Norge.

Carl tenker dog å arrangere et alkoholfritt event på Yongstorget der han lager en Hot Toddy med alle smaksnotene som du finner i cocktailen, men uten alkoholen. Carl vil også reise til utlandet for å få satt cocktailen på menyer i utvalgte barer. Han har møtt masse hyggelige og hjelpsomme folk på veien og flere barer i Oslo har satt opp vinnercocktailen til Carl på menyen sin. Du kan smake den på Himkok og på Bettola. Neste uke vil den også være tilgjengelig på Publiko.

8-tallet på Carls flaske har blitt til et evighetssymbol. Originalen i bakgrunnen.

Cocktailen som Carl vant med heter El Lingüista. En lingvist er en som jobber med språk og forsker på hvordan det brukes mellom mennesker. Dette er budskapet til Carl Wiman. Han er født i Tyskland, men er svensk. Han har bodd i Portugal og Brasil. Han snakker portugisisk, tysk, engelsk, spansk og svensk. Budskapet som Carl legger i El Lingüista handler om kommunikasjon, forståelse og forandring. Det er derfor han har laget en interessant etikett på den klassiske Bacardi 8-flasken. 8-tallet er snudd slik at det ligger. – Et evighetssymbol.

Jeg spurte en av dommerne i Bacardi Legacy, Jørgen Dons om hvor store vinnersjansene han tror Carl Wiman har i den internasjonale finalen. Jørgen har vært Norgesmester i cocktailkunst og representert Norge i World Class Global Final 2015 der han kom på en imponerende 11. plass.

– Jeg må faktisk starte med å skryte enormt mye av begge de norske finalistene. Både Carl og Antonio gjorde en ekstremt bra presentasjon. De hadde begge lagt enormt mye tid og energi ned i konseptene sine. Begge drinkene var ikke bare veldig gode, men også meget smarte. Hadde de stilt for forskjellige land hadde vi sett begge gå videre. Det er bare dødskult at de virkelig setter Norge på barkartet.

– Jeg har veldig stor tro på Carl. Han er uten tvil en av de mest talentfulle bartenderne i Norge. I tillegg til å være dyktig, er han et veldig varmt og omtenksomt menneske som bryr seg om alle andre. Jeg tror hans konsept treffer veldig mange. Det er inkluderende og givende, samt meget spennende. I tillegg er El Lingüista en refleksjon av hva han er. Genuint, inkluderende og spennende, sier Jørgen Dons.

Carl Wiman stiller som nevnt i den internasjonale finalen av Bacardi Legacy i april 2018. James Greig ved Bacardi Norge skal fungere som coach for Carl i de neste månedene frem til den internasjonale finalen. I innspurten til den nasjonale finalen fungerte James som veileder for alle de norske bartenderne som var potensielle finalister. Nå er all fokus på Carl og prosjektet El Lingüista.

Nå kan du lage Carls vinnercocktail. Alle ingredienser er lette å få tak i og oppskriften er ukomplisert.

El Lingüista

55 ml Bacardi 8

7,5 ml amaretto (mandellikør)

1 barsskje branca menta

20 ml sitronsaft

15 ml honningsirup (2 deler honning til en del varmt vann)

Slik gjør du: Alt shakes sammen med is og siles over i avkjølte glass. Pynt med sitronzest.

Følg Carl på #ellingüista

Forrige

And med pinjekjerner, tranebær og Amaronesaus

Steg-for-steg: Gnocchi med salviesmør

Neste

Legg igjen en kommentar