Nå er det tid for ramsløk!

Jeg er nettopp kommet hjem fra en fantastisk innholdsrik tur til Århus. Jeg er halvt dansk, men allikevel har jeg aldri vært i denne byen før. Ikke visste jeg at den er på størrelse med Trondheim (der jeg er vokst opp) og ikke visste jeg at det gikk direktefly dit.

I Århus, og nærmere bestemt litt utenfor sentrumskjernen (sykkelavstand) ligger flotte Riis skov. Denne skogen ligger perfekt til nede ved stranden. På denne tiden av døgnet er skogbunnen dekket av ramsløk. Det er umulig ikke å tråkke på dem. Ramsløksbladene ligner på tulipanblader og når du gnikker forsiktig på dem mellom fingrene, lukter de løk.

Jeg må tilstå noe: Jeg hater ramsløk. I alle fall trodde jeg det. Hvorfor hater jeg det? Jeg har alltid fått det fra glass, og da er ramsløken kanskje varmebehandlet først. Da ender den opp med å smake gammel hvitløk. Og er oljen den er blandet med, gammel, ja da smaker ramsløken høgg. Nå har jeg forandret syn på ramsløken.

Tilbake til skogen med den underfundelige duften. Grunnen til at det vokser ramsløk over hele skogen mellom mars og juni er (etter det ryktene sier) at spanske soldater slo seg ned i denne skogen under Napolionskrigene i 1808. De hadde med seg ramsløk, og dermed var det gjort.

Se på all den ramsløken, da!
Se på all den ramsløken, da!
Tjodunn har ikke tid til å ta av seg vesken eller kamerabagen. Her skal det plukkes ramsløk!
Tjodunn har ikke tid til å ta av seg vesken eller kamerabagen. Her skal det plukkes ramsløk!
Se hva jeg fant! Tjodunn har til ramsløk i maten en stund fremover.
Se hva jeg fant! Tjodunn har til ramsløk i maten en stund fremover.

 

Men vi kjenner jo godt til ramsløk her i Norge også. Den har i mange år gått for å være en trend-urt, men ramsløk har vært i landet i mange, mange år. Selv under vikingtiden fantes ramsløken, og den ble ofte kalt vikingløk fordi vikingene hadde med seg urten på tokt.

Ute i Riis skov plukker jeg og min bloggkollega, Tjodunn, fra bloggen Smaken av Oslo store buketter ramsløk. Vi velger å plukke ramsløken som vokser et stykke fra trestammene pga de mange hundene som løper rundt her. 

Det er en sjanse å ta med seg blader hjem. Tåler de kofferten? Tåler de et døgn uten kjøleskap? Ja da! Det kan bekreftes! Jeg pakket mine inn i vått papir og la dette i en plastpose overst i kofferten. De tålte en natt i koffert, reisen og en arbeidsdag uten problemer. Da jeg kom hjem vasket jeg dem godt og lagde mange spennende retter med dem.

En av tingene jeg lagde var ramsløksalt. Dette er en super måte å bruke urten på. Saltet konserverer ramsløken og tørker den gradvis.

Hvordan lage ramsløksalt?

Ta en god neve ramsløksblader (ca 8 store), riv dem opp og ha dem i en blender sammen med salt. Jeg brukte en kombinasjon av grovt havsalt og maldonsalt, ca  1 dl tilsammen.

Kjør dette i belnderen til du har et herlig salt. La saltet tørke på et bakepapir i romtemperatur natten over. Fyll på fine glass og nyt det utover våren og sommeren. Jeg tror dette vil smake superbra på nykokte poteter eller et stykke dampet fisk.

Etter å ha plukket favnen full med ramsløk, stakk Tjodunn og jeg på kro og tok en snaps. Vel fortjent etter 5 minutter med sanking, ikke sant?

Sjette Frederiks Kro ligger fantastisk til ved stranden og skogen. Hit skal jeg neste gang for å prøve Krogalskab-menyen deres.
Sjette Frederiks Kro ligger fantastisk til ved stranden og skogen. Hit skal jeg neste gang for å prøve Krogalskab-menyen deres.
Øko-snaps med sitron og chili. Fine saker!
Øko-snaps med sitron og chili. Fine saker!

 

Til info: Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.

 

Forrige

Sorte bakevarer i Tiong Bahru – det hippe Singapore

Jeg er Taras nye blogger!

Neste

4 kommentarer om “Nå er det tid for ramsløk!”

  1. Enig med forrige innlegg. Ikke ta med rot eller blomster. Det skal jo vokse på nytt. Dessuten – hvorfor reise til Danmark for å plukke ramsløk?

    Svar
    • Jeg var i Danmark på det tidspunktet for mange år siden da dette blogginnlegget er fra, så da var det naturlig å skrive om stedet jeg var.

      Svar

Legg igjen en kommentar