lunsj

Min perfekte quiche

februar 12, 2018

Jeg har alltid trodd jeg lagde quiche lorraine når jeg har laget pai. Det har jeg åpenbart ikke. Den originale quiche lorraine fra Frankrike inneholder hverken løk/purre, ost eller bacon. Hva er det igjen da? Eggekrem og paiskall? Ja. Det er slik den lages. Jeg er ikke helt der. Jeg liker ost i paien, men begrenser det slik at den ikke tynger eggekremen. Paien skal være florlett og da kan man ikke stappe den full med ost, uansett hvor glad man er i ost.

Bacon da? Jo jeg liker det. Røkt bacon av god kvalitet, flesk eller røkt skinke. Denne gangen har jeg brukt en aldeles nydelig røkt skinke fra Skagen. Du trenger ikke reise helt til Skagen for god skinke. Velg et godt bacon i stedet for. A. Idsøe har en favoritt.

Purre eller løk? Jeg går for purre. Den skjærer jeg i svært små terninger og surrer sammen med bacon/skinke og timian. Den ultimate miksen for meg.

Jeg bruker også timian i paien. kombinasjonen purre, bacon, flesk eller røkt skinke passer perfekt med denne urten.

Ost, ja. Litt finrevet parmesan kommer lang vei. Jeg valgte en god og lagret (30 måneder) parmigiano reggiano som gir kraftig smak til eggekremen.

Eggekremen: Mange oppskrifter inneholder en blanding av hele egg og hele egg + eggeplommer. Jeg gjør det enkelt og bruker kun hele egg. Dessuten bruker jeg kremfløte. Jeg ønsker en deilig silkemyk konsistens og da er det kun ekte saker som gjelder.

En original quiche lorraine har ikke flakete bunn. Der går jeg på en ny smell. Jeg elsker nemlig butterdeigsbunn og denne gangen lager jeg den selv. Det tar litt tid, men shit for en forskjell fra kjøpebutterdeig. Verdt den ekstra halvtimen. Jeg lover.

Hva serverer jeg til paien? Jeg går fransk der også. Grønn salat, agurk og deilige plomme-cherrytomater med enkel vinaigrette til. Da er måltidet perfekt.

En viktig ting når du lager quiche er å la paien få hvile seg og avkjøles. Da vil eggekremen sette seg og du kan skjære fine stykker av paien. Det kan være vanskelig å vente når det lukter godt i huset og du er sulten, men nå når det er vinter er det bare å sette paien i vinduskarmen 10-15 minutter. Paien er perfekt til fire personer.

Ok. La oss starte med deigen.

Dette trenger du:

225 g siktet speltmel (eller hvetemel) + mer til samling av deigen og utkjevling.

225 g kaldt smør i terninger

1 dl kaldt vann

Fyll:

150 g bacon eller røkt skinke

1 purre, vasket og skåret i små terninger (2,5 dl ferdig hakket purre)

5 egg

1 liten kartong kremfløte (ca 3 dl)

1-2 ts hakket frisk timian

pepper og litt salt

1 neve finrevet parmesan.

Bland smør og mel. Smuldre klumpene mellom fingrene. Hell på vann og form til fuktig deig. Nå strør du mer mel på slik at deigen samler seg. Ikke mye, men nok til at deigen er melete på utsiden. Legg i plastfolie og legg kjølig min 30 min.

Strø mel på bordet og kjevle ut deigen jevnt. Brett over og kjevle ut igjen. Gjør dette fem ganger. Legg deigen i en smurt form. Du kan bruke paiform, men jeg liker dramatiske butterdeigskanter og velger en høyere form.

Prikk deigen med gaffel. Legg bakepapir i bunnen og hell på ris eller tørkede bønner som vekt. Dette gjør du for at deigen ikke skal vokse fritt. Vi vil ha en flat bunn.

Tørkede bønner som press.

Sett i forvarmet ovn på 175 grader i varmluft. Stek i 30 minutter. Ta så av bønnene/risen og bakepapiret og stek videre i ti minutter.

Mens dette skjer steker du bacon og purrebiter + frisk timian. Ikke la dette bli brunt. Det skal bare myknes på medium varme. Vend inn osten.

Pisk egg og fløte. Salt og pepre lett. Ha purreblandingen i bunnen på paiskallet. Hell over eggekremen. Sett i ovnen på 175 grader i 40 minutter. Sjekk etter 30 minutter om eggekremen har satt seg. Den skal ikke være flytende, men heller ikke fast.

Pai til avkjøling.

Ta ut quichen og avkjøl. Skjær stykker av paien og server med salat.

Rester til lunsj. Hurra!

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: