Hva skal du spise i dag?

Jeg sitter her på hjemmekontoret mitt og grubler. Grubler over hvordan det er stelt med kjøkkenferdighetene der ute i Norge. Lager vi mat selv, egentlig?

Forbrukeren har lett tilgang til fristende oppskrifter i alle vanskelighetsgrader fra media, blogger og opplysningskontor. Det har vel aldri vært lettere å få inspirasjon til en middagsrett som det er nå. Men blir det for mye? Er det oversvømmelse av informasjon og fristelser? Bruker vi oppskriftene og bildene til noe?

Statistisk sett ser det ut til at den vanlige nordmann ikke lager spesielt mye mer mat hjemme fra grunnen av. Ferdigpizza-salget går derimot opp.

Hvordan kan dette skje? Later vi som om vi lager mat? Liker vi å se bilder av mat, men ikke lage den selv? Jeg aner ikke, men jeg er nysgjerrig.

Jeg håper og tror at mine og andres oppskrifter blir brukt. Det får jeg også jevnlig bekreftelse på. Det er utrolig koselig. Men er det slik at oppskriftene kun blir brukt i helgene eller lager vi ordentlig mat i ukedagene også?

Som du skjønner lurer jeg på mye.

Mange sier at mat er dyrt i Norge. Det er ikke jeg enig i. Vi tar oss råd til mye annet, men matvarer blir nedprioritert. En ny flatskjerm eller sofa i sesongens farge er liksom mer verdt enn et stykke høyrygg som man kan lage en næringsrik og nydelig gryte av.

Det handler om å få mest ut av råvarene som å kjøpe en hel kylling i stedet for de kjedelig brystfiletene. Da kan man koke suppe og bruke kjøttet til et par andre retter. Det handler om å være litt lur. Planlegge hva du skal lage før du går i butikken. Gjerne fra morgenen av eller helst dagen før. Alle vet at hvis man går inn i en butikk når man er sulten, havner man gjerne med noe lettlaget eller ferdigmat i kurven. Det kan også være dyrt.

Tid er alltid en ting å ta med i betraktningen. Hvor lang tid etter at man kommer hjem fra jobb må maten stå på bordet? Og hvor lang tid har man på seg til å spise før man skal videre? Det er ikke gøy å spise når man er stressa. Jeg får det rett og slett ikke til. Derfor unngår jeg å være stressa når det er spisetid.

Er det en ting jeg ikke skipper er det et godt måltid mat. Det er for meg viktig. Mye viktigere enn å rekke en treningstime eller en buss. Ja, en gang i mellom må det bli sånn for meg også, men jeg prioriterer å sitte ned og nyte maten – fiskepudding eller entrecôte. Spiller ingen rolle. Maten må fordøyes og nytes uansett hverdag eller helg.

Dette er en selvfølge i mange andre land. Man sitter ned ved et bord og spiser. Man snakker sammen og har tid til hverandre. Livet handle om disse øyeblikkene. Tiden man har sammen og maten man deler. Er dette noe vi har valgt bort pga av andre aktiviteter? Jeg håper ikke det.

Da jeg flyttet hjemmefra da jeg var 18 var det en selvfølge for meg å lage mat selv. Jeg har vokst opp med en mor som er flink til å lage mat, og ferdigmat var aldri et alternativ. Derfor lagde jeg også maten min selv. Vel og merke med variabelt hell, da det å ha en mor som er flink til å lage mat ikke er synonymt med at man faktisk vet hvordan man lager mat.

Løsningen ble å reise til mormor på landet og lære alt fra bunnen av. Nesten hver helg tok jeg toget fra København til Ølstykke til gården til mormor og morfar. Det er jeg evig takknemlig for. Det er ikke mye som skal til før man kan lage noe. Når man kan lage noe kan man fort lage mer. Enten ved å lære andres oppskrifter eller å eksperimentere selv. For meg ble det siste løsningen på å lage god mat.

Jeg er faktisk oppriktig nysgjerrig når det kommer til folks matvaner. Hva er en middag? Hva kan den bestå av? Holder det med et par brødskiver, eller må det være potet og saus? Jeg hører gjerne fra deg. Kommenter gjerne under saken. Ikke vær flau over å fortelle hva dine vaner er. Er en tilstrekkelig middag for deg en skive med speilegg på, så er det opp til deg. For meg holder det også av og til.

Tenker du på at det er viktig å ha riktig balanse mellom protein (kjøtt eller fisk), grønnsaker og fiber (ris, korn)? Hvordan ser tallerkenen din ut? Er det mest kjøtt eller er det mest grønnsaker på fatet? Er du opptatt av å spise fordi det er brensel, eller spiser du fordi du liker mat?

Spiser du fisk eller er du en av de som sier at «jeg liker ikke fisk»?

Jeg hørte noe lurt for kort tid siden: Det er feil å skille på kjøtt og fisk. Du kan faktisk egentlig ikke si at du ikke liker fisk. Du kan si at du ikke liker torsk, men det må da være en art du liker. Du ville aldri sagt at du ikke liker kjøtt selv om du ikke liker lam? Da sier du jo at du ikke liker lam, ikke at du ikke liker kjøtt, ikke sant? Kanskje vi skulle begynne å si det samme om arter når det kommer til fisk også i stedet for skjære alle over en kam.

Som matblogger og matskribent tror jeg automatisk at alle er like interessert i mat som meg. Sånn er det jo selvsagt ikke, og bra er kanskje det. Men jeg må ta meg selv i nakkeskinnet av og til og minne meg selv på det. Folk flest er ikke så interessert i mat som jeg er. Men jeg har på følelsen at folk er mer opptatt av å spise godt når de først skal lage noe eller når de skal ut å reise. Mine reisetips til inn- og utland brukes flittig og jeg får tilbakemeldinger om at den ene og den andre har bestilt bord på en av mine anbefalinger. Det gleder meg. For er det noe som er totalt bortkastet, så er det å spise dårlig mat når man er på ferie. Da har man tid til å kose seg, og en bordbestilling fjerner bomturer, dårlig mat og ikke minst bortkastet tid på å lete etter restaurant. Har du bestilt bord i forveien er det bare å cruise igjennom ferien og sikkerheten om at man forhåpentligvis har en god matopplevelse foran seg er sikret.

Men hverdagen. Det er den som bekymrer meg. Jeg tror ikke det er så mange som lager ordentlig middag lenger, jeg. Kall meg pessimist og motbevis meg gjerne. Det er ingenting som vil glede meg mer enn det.

Nå er det tid for meg å gå på butikken og gjøre innkjøp til middagen. Hva jeg skal lage kommer an på hva som frister av sesongens råvare. Fisk og skalldyr er selvsagt et valg. De er på sitt beste nå. Hva mer? Vi får se.

God middag!

Hilsen Helle

 

 

 

Forrige

Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær

Min perfekte quiche

Neste

12 kommentarer om “Hva skal du spise i dag?”

 1. Det ble ikke en veldig spennende middag her i dag. Hadde grøtrester fra helga som snart måtte brukes, så da ble det rislapper. Satser på noe litt mer spennende i morgen!

  Svar
 2. Her sør(Mandal) har vi ett fantastisk fiskeutsalg?? men fersk fisk er dyr, mye dyrere enn koteletter eller karbonadedeig. Men vi er to voksne, ikke storspisere,men vi elsker fisk. Så vi er

  hyppige kunder på fiskeutsalget. Det vi liker best er fersk rødspette. En del jobb å flå, men duverden for en nydelig fisk?

  Svar
  • Enig! Så godt! Så heldige dere er som har bra fiskeutsalg. Der er vi ikke like heldige i Oslo. Det beste er å gå til de få fiskebåtene som kommer inn til Rådhuskaia. Da får vi fersk fisk som er billigere enn i butikken.

   Svar
 3. Her i huset spiste vi kyllingbryst (m. skinn, hamstret da de var på tilbud), cherrytomater, de fikk surre med den siste del av steketiden. Tilbehør: potetmos m. smør og fløtemelk (siden det ikke er helg), og ertepuré. Deilig!

  Svar
 4. Hos oss lages det middag hver dag, i går var det en enkel omelett med rester av potet, paprika og skinke,(godt å få brukt opp rester) i dag stikker jeg innom fiskehandleren på Ravnkloa ( Trondheim) å kjøper med skrei. Jeg er nok en av de som er litt i overkant interessert i mat og er opptatt av at det skal være smakfullt og næringsrikt. Jeg leste engang at nordmenn flest veksler mellom ca 10 middagsretter de lager selv. Jeg vet ikke om dette stemmer, men så trist hvis det er det!!
  Jeg lager nok sjelden tradisjonelle potet/brun saus middager, men setter stor pris på disse en gang iblant, da jeg får de servert når man kommer hjem til mor:-)
  Jeg henter i alle fall veldig mye inspirasjon fra blogger som din egen både til våre hverdagsmiddager og til fest så takk for det!

  Svar
 5. Livet er for kort til å spise dårlig mat, mener jeg. Prøver å holde meg til vegetar i ukedagene, så koser jeg meg heller ekstra i helgene. Lager alt fra bunnen- men er også over snittet interessert i mat:)

  Svar
 6. ÅÅÅÅååå jeg tror at jeg kan si at jeg er VELDIG VELDIG glad i mat ( og sjokolade!!) Jeg bor i Spania og har slitt en del med å finne inspirasjon til å lage to varme retter HVER dag!!! Kan bli fullstendig gal av det faktisk!! MEN med årene har det gått seg litt til, og siden ungene blir større og spesielt det at min eldste gjerne vil bli proff syklis,t gjør det – at det blir et slags mål – det å lage sunn og variert – masse fisk feks!! I tilegg ble det slått ned som en bombe her hos oss at vi er 3 stk cøliakere her hjemme – så dette, selv om det i begynnelsen slår deg litt tilbake, gjør at du kjemper deg tilbake og finner nye måter å spise like bra og like godt på som før!! Faktisk er det en fordel at vi er 3 av 4 stk, cøliakiere – da vi her hjemme nesten ikke tenker på at det er noe rart – eller et problem. Så frustrasjonen blir kanskje desto større når vi er borte, sammen med andre, på feirer etc – MEN vi overlever bedre og bedre, først pga at det er en så uttrolig stor forskjell på bare 4 år tilbake og pga sosiale medier – det er gudskjelov så mange som deg som ønsker å dele med seg, sine oppskrifter og erfaringer å måter å gjøre ting på!!!
  Vi spiser veldig mye fisk og som regel fersk fisk – ja, vi bruker veldig mye penger på mat ( glutenfri mat er jo også veldig mye dyrere!!) Jeg husker ikke hvor gammel sønnen min var da han påsto at vi spiste lite fisk – jeg er vant med 2 – 3 ganger i uka, hjemmefra og det var jo mere eller mindre det vi gjorde hos oss også, men som han sa – 2-3 ganger er ikke mye når vi spiser 14 måltider i uka – og det hadde han jo rett i!! Så her spiser vi 6 ganger i uka – mandag er ikke en fersk fisk dag – så det blir tirsdag, onsdag og torsdag – lunsj og middag – fredag er helg og i helga spiser vi ikke etter trenings dietten. Trenings dietten består av veldig mye grønnsaker – jeg bruker veldig mye rotgrønnsaker – og det til ALT, risotto, pasta, lasagne, suppe you name it, – ellers er jeg glad i grønne grønnsaker, brokoli, aspargis og squash feks. Vi spiser poteter, men det går mest i ris og pasta, men også quinoa!! og vi må absolutt ikke spise karbohydrater på kvelden – da det fort blir sent og jeg tror det er bra med mindre og lettere måltid sent på kvelden!!
  Hadde to norske veninner på besøk for noen uker siden og de syns jeg lagde mye mat helt fra scrach, men det er ikke noe jeg har begynt med her, men noe jeg er vant med hjemmefra og min norske svigerinne lager også mye mat slik somm jeg gjør!! MEN det blir brukt mye tid på å handle, lage og for ikke å snakke om RYDDE OPP etterpå, jeg holder på å bli gal av å ta ut og sette inn i oppvaskmaskinen – gudskjelov har jeg oppvaskmaskin altså, det er ikke det…
  Jeg lager nok ganske mye mat, som jeg er vant med hjemmefra – en stor forskjell på hva spansjolene spiser – eller heller hvordan de spiser, er at de alltid har en tallerken med grønnsaker og karbohydrater først og så kjøtt eller fisk etterpå – jeg er glad i å ha saus på både potetene og fisken, for å si det slik – eller som jeg sier til datra mi, som IKKE er glad i grønnsaker i det hele tatt – at hvis man blander alt sammen, litt av hvert på gaffelen, blir det vonde – ikke så vondt!!! Men hun hører ikke på meg – bortsett fra i dag, er det Skrei, kokte poteter med eggesmør, DA blander hun alt sammen!!! Og det varmer mitt norske morshjerte, at hun lurer på hvordan noe kan bli SÅ godt!!!
  Jeg får ikke mannen min til å like fiskegrateng og SAUS, det er ikke for han som det er for meg, men når alt for mye mat legger seg på bilringen – gikk sauselaging til ekstra gode helge middager og ikke til midt i uka – bortsett fra eggesmør da!!!

  Svar

Legg igjen en kommentar