Michelin til lavpris

Ikke alle har prøvd å spise på en restaurant med en, to eller tre Michelinstjerner. Noen synes dette blir for stivt eller for dyrt. Det kan det fort bli også. Med en gang en restaurant får den gjeve utmerkelsen går gjerne prisene opp. Dette har ofte å gjøre med at det stilles et helt annet krav til slike steder, og det koster å legge mer i detaljer og råvarer.

Jeg kan forstår de som styrer unna Michelinstjerne-steder. Er det verdt pengene? Vil jeg forstå konseptet? Er maten for fancy?
Men har man ikke prøvd en slik restaurant, kan man vel egentlig ikke uttale seg heller, kan man vel?
Det er mange år siden Michelin var ensbetydende med hvite duker og stive kelnere. Michelin kan være hva som helst, og det er det som gjør det så spennende.

I Oslo har vi fire Michelinrestauranter: Galt, Statholdergaarden og Kontrast har en stjerne og Maaemo har hele tre stjerner.

I Göteborg (3 timer og 20 minutters busstur fra Oslo) finner du hele seks restauranter med Michelinstjerne, alle har en stjerne hver.
Det er Koka, Bhoga, Upper House, Restaurang 28+, SK Mat & Människor og Thörnströms Kök.
Sjömagasinet mistet dessverre sin stjerne i fjor.

Er det dyrt å spise på Michelinrestauranter?
Som oftest er det jo det. Utsøkte råvarer, god service og fine omgivelser koster. Men, du kan gjøre et skikkelig kupp!
I Göteborg kan du faktisk spise smaksmeny på en Michelinrestaurant for samme pris som du må betale for et greit måltid på Egon. Jeg tuller ikke.

Jeg har de siste årene spist på fire av de seks Michelinstedene i Göteborg.
Her er en oversikt over hva de forskjellige har på menyen og hva det koster.

Koka spesialiserer seg på svensk mat med lokale råvarer fra Vest-Sverige som for det meste er økologiske. Kjøkkensjef Björn Persson tar utgangspunkt i grønnsakene og tilsette protein i form av kjøtt, fisk eller skalldyr til retten.

Jeg spiste fem retter og da får man automatisk noen snacks først, samt petit four til kaffen. Det var i overkant for mye mat for meg, så frykten for å gå sulten hjem fra restaurantbesøk trenger du ikke bekymre deg for.
Bordene er små og intime. Du har din egen bestikkskuff ved siden av deg på bordet og betjeningen går rundt i stripete, avslappede kjoler. Musikken som spilles er ganske høy, men den tar ikke over. Dette er langt fra en stiv restaurant. Den passer for alle.

Stekt jordskokk med røkt rømme og revet, gravet eggeplomme.

Vinene du får er for det meste øko-, bio- og naturviner. Vinene jeg fikk til menyen var særdeles spennende og velsmakende. Skikkelig match til rettene.
Prisene (som er svenske kroner) på Koka er som følger:
3-retters meny: 545,- Vinmeny: 400,-
5-retters meny: 745,- Vinmeny: 600:-
7-retters meny: 945,- Vinmeny: 800,-
Du kan også bestille á la carte, men det er en mye bedre deal å bestille en meny hvis du går for mer enn to retter.

Bjørns bar.
Superluftig kyllingleverpaté med tyttebær og pistasjnenøtter.

Koka har vinbar i kjelleren, og her kan man også spise mat. På Björns Bar får du småretter, ost og spekemat. Dette er ypperlig for de som ikke vil spise masse mat og heller kose seg med et glass vin og en matbit. Jeg elsker dette stedet!

Bhoga er min favoritt i Göteborg. Jeg var her sist for snart fem år siden og husker fremdeles hvor vidunderlig måltidet var. Nå har jeg vært tilbake og jeg er like entusiastisk den dag i dag.

Grillet sellerirot, puffet bokhvete, granskudd og margsaus. Hönökaker på siden. En utsøkt «vegetarrett» med bittelitt oksemarg på siden.

Niclas Yngvesson og Gustav Knutsson serverer flotte og særdeles smaksrike retter laget av lokale ingredienser i sesong. Du får masse teknikk, smak, konsistens og friskhet i rettene.

Norsk skrei på den beste måten, lettsotet og servert med en buljong laget på skreibeina, potet og nyplukket ramsløk fra kokkens besteforeldre i Skåne.

Presentasjonen er upåklagelig. Størrelse på rettene er perfekte for meg: Ikke for store størrelser, noe som gjør at du gleder deg til mer.

Lysbrent kaffe fra Kenya fra kaffebrenner Per Nordby og små mørdeigsterter med eple.

Vinene er til tider funky og et frisk pust i kreativ retning når det gjelder å introdusere naturvin til gjestene. Men kan det bli for vilt? Noen viner har den klassiske fordoms-lukten av fjøs som kan få naturvinskeptikere til å få bekreftet at de ikke liker denne typen viner. Jeg er imponert over at de tør.

Prisene (som er svenske kroner) på Bhoga er som følger:
5-retters meny: 600,- Vinmeny: 550,-
7-retters meny: 750,- Vinmeny: 700,-
9-retters meny: 900,- Vinmeny: 850,-

Utsikt rett til kjøkkenet på SK MAT & MENNISKOR.

Jeg spiste på SK Mat & Männsikor for et par år siden og det var en skikkelig fin opplevelse. Kjøkkensjef Stefan Karlsson har en svensk profil på rettene som serveres i den lune restauranten. Ingredienene er sesongbetonte og presentert på en lekker måte. Vinlisten er stor og du kan velge to typer vinpakke til hver meny.

Prisene (som er svenske kroner) på SK Mat & Männsikor er som følger:
4-retters meny: 650,- Vinmeny: standard 395,- / premium 595,-
6-retters meny: 775,- Vinmeny: standard 595,- / premium 875,-
8-retters: 900,- Vinmeny: standard 795,- / premium 1.095,-

Thörnströms Kök tilbyr moderne skandinavisk retter laget av sesongens råvarer. Dette er en «hvite duker-restaurant», men det gjør den ikke nødvendigvis til et stivt sted. Restauranten drives av Anne og Hakan Thörnström, mens det er Billal Andersson som er kjøkkensjef. Thörnströms Kök har mottatt prisen for å være den mest bærekraftige restauranten i Sverige i 2016. De har også et chamre separée utenom det vanlige. Privata Rum ligger på en annen adresse og er en egen liten leilighet der man kan spise mat eller lære å lage mat.

Prisene (som er svenske kroner) på Thörnströms Kök er som følger:
4-retters meny: 675,- Vinmeny: 565,- Ølmeny: 315,- Alkoholfri meny: 235,-
6-rettes meny: 895,- Vinmeny: 765,- Ølmeny: 465,- Alkoholfri meny: 345,-
8-retters meny: 1175,- Vinmeny: 1045,- Ølmeny: 595,- Alkoholfri meny: 485,-

Restaurang 28+ sies å ha en av Sveriges aller beste vinkjellere. Menyen skifter hver 4-6 uke. I kjelleren har de vinbar der de serverer rimeligere retter enn i restauranten samt småretter, ost og skinker. 3-retteren som som servers i vinkjelleren koster 350 svenske kroner. Vinbarenen er også kjent for å arrangere smaking av ost, sjokolade og whisky.
Det tilbys to forskjellige menyer på Restaurang 28+, stor eller liten. Det er ikke billig her.
Personlig ville jeg ha satt meg i kjelleren og bestilt tre-retteren og en god flaske vin. Det er bra value for money!

Prisene (som er svenske kroner) på Restaurang 28+ er som følger:
Liten meny (ca 5 retter): 895,- Vinmeny: 675,- Eksklusiv vinmeny: 1395,-
Stor meny (ca 8 retter): 1095,- Vinmeny: 995,- Eksklusiv vinmeny: 1995,-

Upper House ligger i det ene tårnet i Gothia Towers, vis-a-vis Liseberg. De har kjøkkenhage på toppen av bygget som gir dem noe grønnsaker og urter til restauranten. All spekemat speker de selv. Resten av råvarene leveres av lokale bønder, slaktere, meierister og fiskere.

Jeg ble med kjøkkensjef Gabriel Melim Andersson på kjøkkenet der han lagde en deilig løkterte med trøffel på toppen. Litt vanskelig å lage, men hvis du vil prøve å lage michelinmat hjemme, finner du oppskriften her.

Prisene (som er svenske kroner) på Upper House er som følger:
Casual tastingmenyen med ca 5 retter koster: 595,- Vinmeny: 450-
Fine Dining tastingmeny koster 1400,- og vinmeny: 1250,-.

Du kan også bestille á la carte-retter som ostefjøl, spekemat eller enkeltretter.

Som du ser, er det ikke så dyrt å spise på Michelinsteder i Göteborg. Finn den du synes ser mest fristende ut og bestill bord i god tid.
Er du mer på den avslappede siden er en tur innom vinbarene som noen av stedene har, et meget godt alternativ til full meny i restauranten.

Les mer: Bydelsguide til Göteborgs spisesteder og kaféer

Til info: Jeg har vært i Göteborg invitert av Visit Sweden.

Forrige

Cognac Julep

Burmesisk kokoskylling som i Macao

Neste

Legg igjen en kommentar