Lun salat med Parmigiano Reggiano-dressing

(Annonsesamarbeid med Parmigiano Reggiano Nordic)

De vanligste måtene å bruke den deilige osten Parmigiano Reggiano på er ofte revet over en pastarett eller høvlet over et stykke grillet kjøtt. Jeg har revet masse Parmigiano Reggiano og blandet det til en deilig dressing.

Det er ikke jeg som har funnet på det altså, for de aller fleste vet at den klassiske cæsar-dressingen er laget med blant annet Parmigiano Reggiano. Sammen med ansjos popper den i munnen og gir deilig smak til salatbladene og kyllingen. Parmigiano Reggiano inneholder naturlig umami. Det samme gjør ansjos og sammen blir det en eksplosjon av smaker.

Her er tre årganger med Parmigiano Reggiano under en prøvesmaking i Parma i sommer.

Parmigiano Reggiano lagres i minimum 12 måneder. De yngste ostene lagres mellom 12-18 måneder. Disse er milde og kremete i smaken.
Ved 24 måneders lagring får Parmigiano Reggiano mer karakter både i smak og konsistens. Du vil kjenne de karakteristiske krystalliserte aminosyrene som osten er kjent for å utvikle under lagring.
Parmigiano Reggiano endrer seg med modning, både i smak, aroma og struktur.

Jo lengre en Parmigiano Reggiano er lagret, jo mer kompleksitet i smaken. 

I min dressing foretrekker jeg å bruke en Parmigiano Reggiano som har mer enn 12 måneders lagring. Personlig synes jeg 18-24 måneders lagring gir det perfekte kicket til dressingen som jeg synes den trenger. Min dressing består av dijonsennep, litt hvitløk, rømme, persille, extra virgin olivenolje og litt salt og pepper i tillegg til masse revet Parmigiano Reggiano. Denne dressingen er nydelig på kjøtt, fisk, bakte grønnsaker og som dipp, men det er til en lun salat jeg har brukt den i dag. Den smaker altså så nydelig!

Mitt forslag til ingredienser til salaten. Du kan selvsagt velge det du selv ønsker av smaker.

Har du lyst til å lage en lun salat som passer godt til vinteren? Her kommer min oppskrift på grønn lykke i vinterkulden.

Lun salat med Parmigiano Reggiano-dressing

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • Parmigiano Reggiano-dressing:
 • 2 dl rømme (helst fet type)
 • 3 dl revet Parmigiano Reggiano
 • 1 fedd fersk hvitløk, presset
 • 2 toppede ts dijnsennet
 • salt og pepper
 • 2 ss extra virgin olivneolje
 • 1 stor neve bladpersille, hakket
 • Salat:
 • 1 persimon, skåret i skiver
 • 1 neve aspargesbønner, delt i to
 • 6-7 småpoteter, kokt og delt i to
 • noen skiver røkt bacon
 • 2 egg, kokt
 • 1/2 grønn paprika, strimlet
 • 1/2 squash, skåret i halvmåner og stekt i olje

Slik gjør du

1

Bland sammen ingrediensene til dressingen. Du kan velge om du vil ha den chunky eller om du kjører den glatt med stavmikser. Jeg foretrekker sistnevnte til denne oppskriften.

2

Salaten kan du velge ingredienser til selv. Jeg liker kombinasjonen av salt bacon til frukt som persimon som ikker er en syrlig frukt. Bacon og egg er også deilig sammen og det samme er selvsagt Parmigiano Reggiano som binder alt sammen.

3

Jeg kokte småpotet og aspargesbønner. Bacon sprøstekte jeg. Squash blir god når den stekes i halvmåner med et lite dryss salt. Paprika gir krøsnj.

4

Bare fantasien setter grenser her.

Forrige

Her spiser og drikker du godt i Madrid

Smårettbord med Serranoskinke

Neste

2 kommentarer om “Lun salat med Parmigiano Reggiano-dressing”

 1. Hei, den parmesandressingen høres fantastisk god ut. Den skal jeg prøve snarest! Men jeg lurer på en ting. Du skriver at den bl.a. passer til fisk. Jeg trodde fisk og parmesanost ikke var en god blanding??

  Svar
  • Hallo Nina! Italienere har en greie med at ost og sjømat ikke skal blandes når man spiser pasta, men dette er kun noen italieneres mening. Smaker det godt, så er det jammen meg godt. Jeg har null skam med å ha parmesan på sjømat hvis det passer med de andre ingrediensene. Jeg tenker denne dressingen vil smake deilig til norske reker eller et stykke dampet hvit fisk, men også stekt laks. Så gal er jeg. Ha ha ha!

   Svar

Legg igjen en kommentar