Lasagne med kantareller og pancetta

Jeg er inne i en skikkelig italiensk steam. Kanskje ikke så rart når jeg tross alt har vært to ganger i Italia denne sommeren. Det er noe fantastisk enkelt og deilig med italiensk mat. Råvarene får skinne når maten er laget skikkelig.

Å lage pasta selv krever hverken maskiner eller noe annet fiksfakseri. En manuell pastasveiv har definitivt sine fordeler når du skal lage supertynn pasta til ravioli og andre klassiske pastatyper, men du kan faktisk bruke god gammeldags kjevle også. Det har jeg gjort med denne retten. Jeg ville nemlig ha pastaplatene en anelse tykkere enn vanlig for å balansere det kremete fyllet.  Derfor lagde jeg tre plater hjemmelaget pasta til å bruke i min lille lasagne som jeg lagde i en liten kakeform. Rund lasagne? Ja, det funket fint, det. Det er ikke utseende det kommer an, si.

Det er kantarelltid og jeg lar ikke denne tiden gå forbi i stillhet. Jeg elsker kantareller! Så tenkte jeg: Nå har jeg spist kantarellsmørbrød, kantarellsuppe, kantarellpizza, kantarellpasta og mye, mye mer. Hva med å lage en deilig kantarelllasagne? Det var jo faktisk verdens beste idé for det smakte vanvittig godt. Deilig syltynne skiver pancetta og timian passet også sammen med soppen.

Så saftig! Så mye smak!
Så saftig! Så mye smak!

Slik lager du min kantarellasagne til to personer:

Du kan lage pastaen selv, eller kjøpe plater. Du kan til og med bruke tynne potetskiver som lag hvis du heller vil det.

Pastadeig til denne retten:

100 g pastamel. Enten Tipo 0 eller semolina. Jeg brukte semolina for å få mer konsistens på pastaen.

 • 1 egg
 • 1 klype flaksalt
 • 1 ts olivenolje

Hell melet på benken som en fjelltopp og lag et krater i midten. Kakk egget i gropen og tilsett olje og salt. Med en gaffel samler du deigen og til slutt knar du den sammen. Legg kjølig i en halvtimes tid eller mer. Kjevl ut. Tykkelsen bestemmer du selv, men jeg hadde en tykkelse tilsvarenede en femkroning.

Pastadeig.
Pastadeig.

Du bestemmer selv formen på lasagnen. Jeg brukte en liten, rund kakeform, så da formet jeg pastaplatene runde og akkurat passe store til å fylle formen. Jeg lagde tre plater. Jeg la en i bunnen, en i midten av fyllet og en på topen.

Pastafyll:

 • 1 stor neve kantareller, delt i biter
 • 1/2 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 50 g pancetta, skåret i strimler
 • et par kvister timian
 • salt, pepper
 • italiensk Peperoncino (tørkede chiliflak) etter ønske.

Stek sopp, løk og pancetta i en gryte/panne med litt olivenolje til løken er myk. Tilsett peperoncino, hvitløk og timian. Salt og pepre. La dette surre noen minutter. Sett til side.

Soppsteking.
Soppsteking.

Ostesaus:

 • 3 dl melk
 • 2 ts hvetemel
 • 2 ss smør
 • salt, pepper, revet muskatt
 • 1 stor neve finrevet parmesan

Start med å lage en jevning av smør og mel. Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Så sper du med melken slik at blandingen tykner. Se om du trenger mer melk enn antydet. Tilsett krydder og parmesan. Rør ut evt klumper.

Sett sammen lasagnen:

I bunnen legger du en pastaplate, så soppfyll og litt ostersaus. Legg så på en plate til og hell over mer ostesaus og litt soppfyll. Til slutt legger du på siste plate pasta og et tynt lag ostesaus. Riv litt parmesan over og sett i forvarmet ovn på 180 grader i ca 40 minutter.

Ta ut formen og la den avkjøle seg litt før du skjærer stykker av den. Nyt med salat til.

Kantarellasagne. Nam!
Kantarellasagne. Nam!

Her er andre kantarelloppskrifter fra HellesKitchen:

Kantarellsuppe

Kantarellsaus

Kantarellpizza

Kantarellsmørbrød

Torsk med kantareller.

Pasta med kantareller

 

Forrige

Milanos beste risotto?

Reggio Emilia – Full byguide til min nye italienske favoritt

Neste

Legg igjen en kommentar