Kyllingbryst med plommer, rødbeter og selleripuré

//Inneholder reklame for Lerstang Kylling//

Det er langt mellom gla’meldingene om dagen. Jeg merker at jeg lar meg påvirke av dagene som blir mørkere, situasjonen i verden og andre gufsehufseting. Det må være lov å si det. Det må være lov å føle litt på denne stemningen.

Se etter denne kyllingen i butikken. Meny er et sikkert sted å kikke.

Når det er slik er det viktig for meg å lage retter som gir meg varme og trøst. På engelsk heter det comfort food. Vi har ikke et lignende uttrykk på norsk, men kosemat eller trøstemat kan dekke deler av betydningen. Det er i alle fall det jeg har laget i dag.

Kyllingbryst kan brukes til alt fra sommerlige retter med lett salat til den litt tyngre Mormors kyllingstek. Ja, det er et sprang mellom disse to rettene og det finnes mange deilige varianter som dekker ethvert behov ut fra årstid og råvaretilgang.

Perfekt stekt kylling

Dagens rett er en ekte comfort-rett. Ved å krydre kyllingbrystet med salt, pepper og litt brunsukker får du en dyp farge samt rund smak som minner mye om det jeg setter sånn pris på i min mormors kyllingrett. For det er akkurat en liten kjærlig trøst jeg trenger i form av matminner fra mormor når det rundt oss butter litt.

Kosemat i høstmørket

Kyllingbrystet jeg bruker er fra Lerstang, som er en del av Gårdsand, produsenten av and som jeg også samarbeider med. Skulle du være i tvil, så sier jeg det igjen: Jeg jobber kun med kvalitetsprodusenter som jeg kan stå 100% inne for og som tar dyrevelferd alvorlig.

Rødbeter klarer til å bakes i ovnen.

Kyllingen får selskap av plommsaus, stekte plommer, ovnsbakte beter og selleripuré. Det er en veldig god kombinasjon som jeg anbefaler på det varmeste. Selleripuré passer også godt til and, så prøv det.

Når kyllingen er ferdig i ovnen skal den hvile i ca 5 minutter.

Kyllingbryst med plommer, rødbeter og selleripuré

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

  • 2 kyllingbryst fra Lerstang
  • salt, pepper og brunsukker
  • 200 g smør
  • 6 store plommer
  • 1/2 stort sellerirot
  • 3 cl portvin (kan sløyfes)
  • frisk salvie
  • 2 rå rødbeter
  • 4 fedd hvitløk

Slik gjør du

1

Smør: Smelt smøret i en kjele. Bruk litt tid på det og medium minus temperaturmessig på stekeplaten. Når melkestoffene synker til bunnen og smøret lukter nøttaktig (derav navnet nøttesmør), setter du gryten til sides og avkjøler noe før du siler smøret gjennom en finmasket sil eller et klede. Væsken du har nå er det du skal ta vare på. Det skal brukes i både saus og puré. Du kan også steke kyllingen i det. Resten sparer du på og bruker til andre ting som skal stekes.

2

Kylling: Tørk kyllingbrystene. Krydre med salt, pepper og litt brunsukker (lik mengde flaksalt og brunsukker). Stek med skinnsiden ned i pannen med noen spiseskjeer av nøttesmøret, et par hvitløksfedd og noen salvieblader. Stek på medium varme til skinnet er gyllent. Skjær tre plommer i båter. Legg i pannen. Snu kyllingen og stek et ca fem minutter. Legg kyllingen (med skinnet opp) i en ildfast form med plommene og noen friske salvieblader. Sett på 180 grader i 10 minutter og la så kyllingen hvile på benken før du skjærer den opp. Kraften fra kyllingen heller du opp i sausen, som du lager slik:

3

Saus: Skjær seks plommer i biter. Tilsett 2 ss brunsukker, 1 ss søt soya og 2 dl vann i en kjele. Kok opp og la plommene koke til de løser seg litt opp. Bruk en stavmikser og kjør alt glatt. Du kan nå sile sausen for et mer elegant preg, eller bruke den slik. Jeg tilsetter portvin (valgfritt) og koker opp. Juster smaken med nøttesmøret. Smak til underveis slik at det ikke blir for lite eller for mye. Det er en smakssak.

4

Rødbeter: Skrell rødbetene og skjær dem i fire båter. Legg i en ildfast form og tilsett et dryss flaksalt, litt olivenolje, noen salvieblader og et par hvitløksfedd. Dekk til formen og sett den i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.

5

Selleripuré: Skrell selleriroten og skjær den i store biter. Kok møre og sil av vannet. Kjør med stavmikser til en fin puré. Smak til med salt og nøttesmør til du har en fin, glatt og deilig puré.

Forrige

Lapskaus med schwung

Italiensk fast food: Svart pasta med tomater og villreker

Neste

Legg igjen en kommentar