(Annonsesamarbeid med Gårdsand/Lerstang)
Steben etter grillstriper og perfekt, saftig kyllingkjøtt er egentlig en helt umulig oppgave, især når det kommer til å grille kyllingbryst. Hvorfor? Det kommer jeg tilbake til.
Gårdsand er en samarbeidspartner som jeg er veldig stolt av å jobbe med. Du har garantert sett fristende oppskrifter tidligere her på bloggen der jeg har brukt and og kylling. De er laget med Gårdsand sine produkter. Lerstang er kyllingmerket deres som selges på Meny og Jacobs. Rett etter påske kom disse produktene i ny design og kyllingproduktene kommer nå fra en enda bedre rase når det kommer til god dyrevelferd. Det gledes.
Med ny design kommer også nye produkter. Lerstang har noen fremragende grillprodukter som jeg har laget retter med i dette innlegget. Det er BBQ-marinert kyllingbryst, paprika- og hvitløksmarinert kyllinglår og du har sous vide kyllingbryst som du lett tilbereder på grillen. I dette tilfellet er det bare å crispe opp skinnet, og du er good to go!
Jeg har grillet nyhetene BBQ-marinert kyllingbryst og paprika- og hvitløksmarinert kyllinglår. Men jeg har også grillet helt vanlig kyllingbryst med skinn samt kyllingvinger. Alle produktene er selvsagt fra Lerstang.
BBQ-marinert kyllingbryst kan grilles direkte over varmekilden (gass, elektrisk eller kull) for den er tynn. Det går veldig fort å grillet dette stykket perfekt. Selv griller jeg det først med direkte varme og så legger jeg det på indirekte varme (altså bort fra varmekilden, men med lokket på) til jeg har fått den ønskede kjernetemperaturen. Perfekt kjernetemperatur for kylling er 68 grader, men du kan godt ta kyllingen av grillen et par grader før du når kjernetemperaturen fordi temperaturen vil gå opp et par grader mens kjøttet hviler.
Har du ikke termomenter kan du skjære et snitt i fileten for å se om den er ferdig. Mitt forslag er uansett å kjøpe et steketermometer. Jeg bruker et billig, digitalt steketermometer som jeg bruker til grill, ovn og stekepanne.
BBQ-marinert kyllingbryst er en tynn filet så ta den av grillen på 67 grader. La det hvile fem minutter før du skjærer det i skiver. Dette er et produkt jeg har veldig sansen for. Det er enkelt å tilberede og det perfekte valget når du skal grille i parken. Smaken er også utsøkt. Perfekt krydret og fargen er helt nydelig.
Paprika- og hvitløksmarinert kyllinglår fra Lerstang er også grillklart. Jeg griller dette på indirekte varme til kjernetemperatueren er ca 66 grader i kjøttet. (Ikke mål temperaturen inne ved beinet). Skinnet blir perfekt sprøtt og kjøttet er lett å skjære fra hverandre. Et slikt lår er perfekt mengde kjøtt for en person. Har du ikke steketermometer stikker du en kniv inn mot beinet og ser på fargen på saften som pipler ut. Er den rødlig er kyllingen ikke ferdig. Er saften klar, er kyllingen ferdiggrillet.
Jeg kan ikke styre meg når det kommer til kyllingvinger. Jeg synes det er så godt! Det eneste jeg gjør er å salte og pepre vingene og så griller jeg dem i grillkurv. Ved å bruke en slik kurv kan jeg lett riste på vingene uten at de faller ned mellom sprekkene i grillristen. Vingene griller jeg også på indirekte varme for jeg vil at kjøttet skal fallet av beinet lett når jeg biter inn i vingen. Skinnet blir deilig og sprøtt så lenge du husker å grille indirekte med lokket på.
Så kommer vi til selve dronninga! Kyllingbryst med skinn. Dette er en vrien råvare å grille… Nei, det er det faktisk ikke. Men ikke bli fristet å grille det på direkte varme for å få grillstriper. Resultatet kan fort bli svidde striper, brent skinn og rå kjerne. Kyllingbrystene med skinn fra Lerstang er store.
De må grilles indirekte med skinnsiden opp. Jeg drysset flaksalt og pepper på kyllingen og la den over på indirekte side av grillen i god avstand fra kullet. Lokket på grillen må på og så gjør den seg selv. Sørg for å ta kyllingbrystet av grillen når kjernetemperaturen er maks 66 grader. Det vil stige til 68 når kjøttet har fått hvilt seg. Og det må det. Gi det et solid 10-minutt før du skjærer det i skiver. Supersaftig kjøtt. Jeg garanterer deg dette.
Ikke steketermometer? Følg godt med. Kyllingbrystet har en liten «flapp» av kjøtt under fileten. Sjekk hvordan fargen er mellom fileten og «flappen». Er den gjennomstekt (altså hvit og ikke lyserosa og «gjennomsiktig» er du på god vei. Skjær så et lite snitt i fileten ved «flappen» og se om kjøttet er ferdig.
Grillingen går altså så det suser! Hva du serverer til er opp til deg, men jeg vil jo gjerne anbefale tilbehøret som jeg hadde til mitt store grillgilde. Det var så godt! Jeg lagde bakte søtpoteter med soyadressing og peanøtter, blandet salat og en kokosbasert karrisaus med chili. Vidunderlig! Du får oppskriftene nedenfor.
Salat: Skrell og riv gulrot. Kok aspargesbønner møre og skyll dem i iskaldt vann. Brekk opp salatblader og dander på fat med gulrot, bønner, paprika, agurk, chili, koriander og et dryss sesamfrø. Dressingen lager du ved å blande alle ingrediensene. Smak til med mer limesaft. Den kan godt være litt syrlig. Søtpotetene skrelles og deles i staver. Legg i en skål. Hell over olje og bland oljen godt med søtpoteten. Spre utover et bakebrett og stek på 200 grader til potetstavene er møre og gylne. Server med hakkede peanøtter og koriander og dressingen som er perfekt både til salaten og potene. Kokossausen: Ha hvitløk, ingefær og chili i en gryte. Tilsett et par ss nøytral olje og surr kjapt. Tilsett kokosmelk og vann. Kok opp. Bank røttene på sitrongresset med baksiden på en kniv og stikk røttene i sausen. Tilsett karripulver, peanøttsmør, fiskesaus og sesamolje. Småkok i ca 15 minutter. Server med et dryss peanøtter og koriander. Tilbehør til grillet kylling
Ingredienser
Slik gjør du
God grilling!