Kylling med estragon og sennep

(Annonsesamarbeid med Lerstang/Gårdsand)

Årets påske blir litt annerledes enn den pleier, men vi skal søren meg kose oss allikevel. Vi kan ikke ha huset fullt av gjester, så det klassiske lammelåret blir muligens for mye å stelle i stand. Men det er mange retter som passer i påsken som man kan lage til færre personer. Kylling er en slik rett. Perfekt til maks fire personer.

Sjalottløk, hvitløk, fløte, dijonsennep og deilig estragon.

Lerstang har deilige, lubne kyllinger som du kan bruke til denne franske retten som er en hybrid av flere klassiske retter. Synes du det er problematisk å gå løs på en hel kylling kan løsningen være å kjøpe to lår og to bryst. Lerstang har også dette og du finner dem på Meny.

Når det er sagt er det mye ekstra du får gratis ved å velge hel kylling. Alle beina gir god smak til gryta.

Hvis du er ukjent med å dele en hel kylling vil jeg råde deg til å bruke litt tid på å utforske kyllingens anatomi ved å bøye og bende forsiktig på bein og ledd. Lårene og vingene brekker naturlig i leddene når du bender dem. Da kan du føre kniven langs knokkelfestet og løsne delene enkelt. Brystene deles også med litt kraft. La beina sitte på for kjøtt stekt på beinet smaker så godt. Det finnes egne fjærkresakser for den som synes det er lettere å dele opp kyllingen med den.

Uansett. Velger du hel kylling eller lår og bryst, så lages denne retten på samme måte.

Finn frem dijonsennep, hvitvin, kremfløte, estragon, salt, pepper, kyllingkraft, hvitløk og sjalottløk. Du skal bruke ganske mye hvitløk og derfor må du være nøye på å finne hvitløk som ikke har grønne spirer for det kan fort gi stram smak til retten. Grunnen til at vi bruker mye hvitløk er at dette gir sødme og god smak til sausen som i utgangspunktet er ganske syrlig pga hvitvin og dijonsennep.

Denne retten er så god. Du kan servere den med god potetmos eller slik jeg gjorde, ovnstekte poteter. Dessuten hadde jeg smørdampede sukkererter til som fremdeles hadde masse knas (dampet dem kort tid). Kyllingen og sausen er nok til å få deg mo i knærne. Rett og slett. og her kommer oppskriften. God påske!

Kylling med estragon og sennep

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

  • 1 Lerstang kylling eller 2 lår og 2 bryst fra Lerstang
  • 6 store hvitløksfedd (eller 8 mindre)
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl kyllingkraft
  • 2-3 ss dijonsennep
  • salt og pepper
  • frisk estragon (etter smak, men beregn mye. 1 potte er ca bra)

Slik gjør du

1

Vask og tørk kyllingen. Del den opp i stykningsdeler.

2

Salt og pepre.

3

Finn frem en gryte med lokk og tykk bunn. Jerngryte eller emaljert gryte er perfekt.

4

Stek kyllingstykkene i litt olje til skinnet er gyllent. Ta ut og sett til side.

5

Surr løken og hele hvitløksfedd i gryten. Ta den av varmen når løken er myknet og hell på vin (ikke la gryten være glovarm for da vil vinen ta fyr).

6

Sett gryten tilbake på platen og kok ut alkoholen. Tilsett sennep og 2 ss hakket estragon. Hell på kraft og fløte. Kok opp.

7

Legg kyllingen tilbake i gryten med skinnsiden opp. Sett temperaturen til medium lav og sett på lokk. La stå i ca 30 min.

8

Smak til sausen underveis. Tilsett mer estragon hvis du synes det mangler litt smak. Kanskje litt mer sennep også.

9

Når hvitløksfeddene er myke gnir du dem ut i sausen. Det vil gi den sødmen sausen trenger.

10

Ta av lokket når kyllingen er nesten gjennomstekt. Sett under grillen i ovnen på 220 grader. Nå skal kyllingstykkene få litt farge.

11

Ta ut gryten av ovnen og ha kyllingstykkene i en serveringsform. Dekk til mens du koker inn sausen til den konsistensen du liker. Dryss over mer estragon og server til kyllingen eller hell sausen over kyllingen.

12

Potetene jeg har laget er morenepoteter delt i to, kokt møre og så stekt i ovnen med litt salt, pepper og olivenolje til de er gylne.

13

Sukkerertene dampes i saltet vann og vendes i litt smør før servering.

Forrige

Lam med urtesaus

«KFC»-kylling med indiske smaker og hjemmelaget «panko»

Neste

2 kommentarer om “Kylling med estragon og sennep”

Legg igjen en kommentar