Kvalitetskylling med karamell og sitrongress

Kvalitet på råvarene jeg bruker i matlagingen er viktig for meg. Dyrevelferd er også det. Der er derfor jeg er kresen når jeg velger kylling. Mange tenker at det ikke er så farlig. Kylling er kylling og det er bare positivt om det er så billig som mulig. Beklager, folkens. Et slikt synspunkt kan jeg ikke noe med.

Det finnes spesielt en produsent som har kylling som smaker fantastisk og som har hatt et rimelig fint liv før de blir slaktet. Rasen heter Sasso (Label Rouge på fransk). Kyllingene lever et ganske naturlig liv med mye lys, god plass og den lever ut sine naturlige instinkter når det kommer til bevegelse og dagsrytme. Den kan ogås fly, noe som de fleste andre kyllingraser ikke er istand til pga for vekten som er for høy til beinbygningen deres. Kyllingene blir ca 65 dager før de slaktes. Det er Gårdsand som avler opp rasen og merket heter Lerstang. Ok. Nok reklame. Til informasjon har jeg ingen samarbeid av noen art med Lerstang eller Meny som selger kyllingene. For meg er det viktig å fremsnakke produkter som er bra både på dyrevelferdssiden, kvalitet og smak.

En stor kylling er enorme greier og er perfekt for fire personer. Jeg har laget en ovnstekt variant med masse sitrongress og en deilig karamellglaze med chili, ingefær og hvitløk. Jeg serverte den sammen med kokosris og en frisk salat med masse presset lime over. Det balanserer den aromatiske karamellglazen godt.

Lyst til å lage denne deilige retten?

Dette trenger du:

Glazen:

6 sitrongress. Se etter tykke og hvite røtter. Det er de som har mest smak. Grovhakk de hvite røttene. Ta vare på resten.

3 ss fiskesaus

1 dl brunsukker

1-2 røde chili

7 cm ingefær, revet

4 fedd fersk hvitløk, hakket

1 neve korianderstilker

3 ss vann

1 boks kokosmelk, light

Salaten:

3 mellomstore gulrøtter, revet

1/2 agurk skåret i staver

hakket rød chili etter ønske

masse frisk koriander

1 lime

Risen:

vannet fra kokosmelkboksen

jasminris

Slik gjør du:

Ha chili, hvitløk, ingefær, sitrongressbitene og korianderstilkene i en blender og kjør til en paste.

I en panne smelter du sukkeret. Tilsett fiskesausen når sukkeret er gyllent. Tilsett det øverste laget på kokosmelkboksen. Der sitter kokosfettet som gir en deilig smak til sausen.
Tilsett pasten. La dette stå å trekke på medium varme i et kvarter. Sil blandingen og ha sausen over i en ren gryte. Restene smører du utover kyllingen. Stilkene fra sitrongresset legger du i buken på kyllingen.

Legg kyllingen i en jerngryte med lokk (evt en leirgryte). Legg på lokk og sett i ovnen på 180 grader. En slik gryte leder masse varme.

Kok inn sausen til du har en deilig klissete saus. Pensle saus på kyllingen ved tre-fire anledninger under steketiden. Vær rask slik at kyllingen ikke blir kald.

Kyllingen skal ha 1 1/4 time i ovnen. Ta av lokket og sett på grillelementene. Pensle undersiden av kyllingen og la skinnet bli sprøtt. Snu den og pensle brystsiden. La skinnet bli sprøtt. Ta ut kyllingen og la den hvile i minimum 15 minutter før du skjærer den opp.

Lag salaten og press limesaft over. Den er ganske syrlig, men det vil du trenge som motvekt til den søte glazen.

Kok risen med vann og kokosvannet fra boksen. Server til kyllingen sammen med salat og den deilige karamellsausen.

 

Forrige

Beignets med pralinekrem som på Café du Monde

Spaghetti vongole

Neste

2 kommentarer om “Kvalitetskylling med karamell og sitrongress”

 1. Hei.
  Forsøkte meg på denne i dag, men måtte gi opp! Blandingen av smeltet sukker, fiskesaus, kokos og paste smakte veldig bittert og merkelig. Jeg laget den to ganger, byttet fiskesaus , men med samme resultat. Tok ikke sjansen på å ødelegge kyllingen ( brukte den på annen åte), så jeg laget ikke retten helt ferdig. Hva tror du dette skyldtes? Ville sausen blitt søtlig etterhvert og bitterheten forsvinne?
  Håper du har noen gode innspill!
  Med vennlig hilsen Ingunn

  Svar
  • Her tyder alt på at du har latt sukkeret gå for langt slik at karamellen har blitt bitter. Sukkeret skal være gyllent brun, ikke mørk brun. Karamell må man passe på som en hauk. Lurt av deg å ikke ha den sammen med kyllingen. Det hadde ødelagt alt. Neste gang: smelt sukkeret sakte og pass på hele tiden. Ikke ha for høy temperatur:)

   Svar

Legg igjen en kommentar