Koldskål – barndomsminner i en liten bolle

Det er vår i luften og jeg vil ha lettere retter. Jeg var nylig i Århus og fikk servert en rett som fører meg rett tilbake til mormor og morfars gård i Ølstykke i Danmark. Hver sommer var jeg hos dem. Morfar var gammel meierist og hadde senere en gård med bier og grønnsaker. Her ble det slynget honning, presset eplemost og solgt erter, jordbær og andre fine ting rett fra gården. Det var gøy for en byjente fra Trondheim å få lov til å hjelpe til med å sette etiketter på honningkrukker og saftflasker.

Mormor var veldig flink til å lage mat. God og hjemmelaget mormormat. Ikke noe fancy, bare god mat. Jeg har tidligere lagt ut oppskriften på min favorittrett over alle retter, nemlig mormors kyllingstek. Den retten beskriver hvordan jeg fikk matinteressen min.

En rett mormor alltid serverte var koldskål. Dette er en melkebasert rett som er god som frokost, mellommåltid eller som dessert. Den er frisk og utrolig svalende. Den lages egentlig med kjernemelk, men det har vi ikke her i Norge. Men vi har et annet fantastisk produkt, og det er tjukkmjølk. Dette produktet får du i større matbutikker. Det egner seg perfekt til koldskål.

Har du lyst til å lage koldskål? Her er oppskriften til 2 personer:

1 eggeplomme

1 ss sukker

1/2 vaniljestang (kun frøene)

5 dl tjukkmjølk

1,5 ss sitronsaft (friskpresset)

Start med å piske sukker og eggeplomme. Tilsett vaniljefrø og melken. Pisk med miksmaster eller en visp. Tilsett sitronsaften og visp. Sett kjølig til du skal spise den. Du kan tilsette forskjellig til på toppen. F.eks friske bær. Jeg liker å ha noe med krønsj i og bruker derfor min hjemmelagde frokostblanding. Men dette velger du helt selv.

Server i små skåler og nyt våren!

Men hvorfor skriver jeg egentlig om kåldskål? Jo, tilbake til Århus. Jeg deltok på en foodwalk med kokk og guide David. Dette er en super ting å gjøre når man kommer til en ny by. Du kan velge mellom en to-timers eller en fire-timerstur hvor guiden tar deg med til steder i byen som man bør prøve. Jeg var med på en totimers-tur der vi først besøkte en kaffebar som er så spesiell at den fortjener et egen blogginnlegg. Så derfor, den får du lese om senere.

På denne turen med kokken David gikk vi innom F-Høj. Dette er lillebroren til Michelin-restaurant Fredrikshøj. F-Høj er først og fremst et sted for spennende smørrebrød laget av stjernekokk Wassim, men også for lekre kaker. Det er også fullt mulig å kjøpe med seg både smørrebrød og kaker som take-away.

foodwalk2
F-Høj serverer spennende kaker. Her med eple og karamell, havtorn (tindved)  og mandler, marinerte pærer og sjokolade.
foodwalk
F-Høj er kjent for smørrebrød med en twist i gourmetklassen.

 

Neste stopp på foodwalken er Godsbanen (gammelt togverksted). Dette er et område som kommer til å bli spennende å følge med på de neste årene. Her ligger f.eks det økologiske spisetedet, Spiselauget. Området utenfor er vakkert og perfekt til å sette seg ned å slappe av. Nå drar David frem picknick-kurven han har drasset på hele tiden. Han tar opp en chiffon (sprøyteflaske), noen skåler, ristede havregryn og selvplukket sitronmelisse. Vi skal selv sprøyte innholdet fra chiffonen i skålene og lage vår egen koldskål. Nå strømmer minnene på for meg og jeg blir ført rett til mormors lille kjøkken i Danmark. Det er friskt og det smaker helt nydelig. Klart jeg må lage koldskål med en gang jeg kommer hjem til Oslo.

foodwalk3
Området Godsbanen er perfekt å bruke til picknick. Vår guide, David Zacharias Nielsen lager koldskål til oss. Nede til venstre: Morsom lampe hos Hærværk.

 

Etter kåldskål-stoppen stikker vi nesen innom en restaurant som fikk Bib Gourmand-utmerkelse i år: Hærværk. Denne skal jeg definitivt prøve neste gang jeg er i Århus.

Rundt hjørnet tar vi turen innom siste post på foodwalken, nemlig en knøttliten deli med franske spesialiteter. Deli’en, som stedet heter ligger i matgaten Jægersgårds gate. Stedet drives av et par ivrige dansker med hjerte for Frankrike. De lager det aller meste selv: rillette av svin, and og kanin. De røyker fantastiske andebryst og de selger ferdige retter som du kan varme opp hjemme. En fransk cassoulet tar tre dager å lage selv, og her i deli’en kan du kjøpe en hjemmelaget porsjon med hjem. Ostene er fra Frankrike og Baskerland. De selger og serverer biodynamisk vin. Selve butikken har et par små bord og det er bare superhyggelig å være der inne. Vi får servert små spesialiteter og et nydelig glass Petit Chablis. For en perfekt avslutning på en spennende mattur!

foodwalk4
De lekreste retter: Røkte andebryst. De er saltet to dørg før de røykes. Herregud, så deilig de smakte. Hjemmebakte paier, varer av høy kvalitet i Deli’en.
foodwalk5
Kaninpaté med pistasjenøtter, røkt and, skine og tørket geiteskinke. Oster fra Comté og Baskerland.

 

 

Til info: Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.

Forrige

Basilikumpizza med søte tomater

Pasta vongole

Neste

Legg igjen en kommentar