Köfte på menyen

Da er 2021 sparket i gang og det er også «måndagslyx»-konseptet som mannen min og jeg startet med i nov/des. Det går ut på å få mandagen til å skinne litt ekstra da den jo er ukas aller kjipeste dag og så langt fra helg som mulig å komme.
I mørketiden er det viktig med de små oppturene som overhode mulig og «måndagslyx» har vært en morsom greie som vi tenker fortsette med så langt det er mulig.

Årets første «måndagslyx» ble et forsøk på tyrkisk mat. Våre venner som driver Juels 33 i Skovveien har lenge mast på meg om å lage tyrkisk mat. Jeg har jo vært i Tyrkia en gang og en haug med ganger på flyplassen i Istanbul, men det stopper der.
For halvannet år siden var jeg på en sinnssykt digg palestinsk grillrestaurant (Jenin Grill ) som grillet kjøtt og serverte det med salat, brød og dressing. Denne typen, enkel og perfekt grilllmat finner du i Midtøsten og en østlige delen av Middelhavet og ærlig talt, så finnes det knapt noe bedre å spise. Så litt tyrkisk-aktig blir dette måltidet. Sikkert like provoserende for en tyrker å høre at jeg sammenlikner alt fra Midtøsten og middelhavsland på samme måte som noen vil sammenlikne norsk og f.eks tysk mat. Så for å legge meg helt langflat med en gang: Dette har jeg egentlig ikke så mye peiling på, men Google er min venn nok en gang.

Jeg griller i peisen min. Dvs jeg har en vedfyrt pizzaovn som jeg bruker som grill og det blir godt som snus! Prosjekt «tyrkisk mat» skulle gjennomføres og ferske urter, grønnsaker, yoghurt og lammekjøttdeig var kjøpt inn. Brød lagde jeg fra bunnen av og stekte i stekepannen. Alt klart for tyrkisk lyx-måltid, med andre ord.

Jeg begynner med köftene (kebab, kjøttboller på spyd eller hva du ønsker å kalle dem). De må smaksettes med masse krydder, løk og urter. Jeg brukte 100% lammekjøttdeig, men en blanding av okse og lam er mer autentisk. Og vil du heller bruke okse, så bruker du det. Oppskriften min er til 400 g kjøttdeig.

Köfte
400 lammekjøttdeig
1 liten løk, finhakket
1-2 fedd fersk hvitløk, hakket
1 egg
1 liten neve mynteblader (kjøp de gode og grove myntebladene som du får i arabiske og tyrkiske butikker og selvsagt hos Juels 33).
1 liten neve bladpersille
1 ss korianderfrø
1 ss spisskummen
1 ss sort pepper
1 ts allehånde
1 ts kardemomme (malt)
1 ts gurkemeie
1 ss flaksalt

Slik gjør du:
Støt hele krydder i en morter. Har du tid, rister du dem tørr panne først til de gir fra seg en deilig aroma. Bland krydderne og bruk halvparten (og evt litt mer) til denne oppskriften. Resten kan du oppbevare i et lufttett glass.

Ha løk, hvitløk, urter, egg og krydder i en liten blender og kjør fint. Tilsett halvparten av kjøttdeigen og kjør kjapt til en deig. Bland så inn resten av kjøttdeigen.
Form til avlange pølser og tre på spyd.
Jeg griller disse på grillrist i peisen til de er gjennomstekte, men de kan grilles på vanlig grill eller i ovnen også. Dog smaker det så utrolig mye bedre når de er grillet over kull. Just saying.

Til köftene serverer jeg en salat med terninger av agurk, små og smakfulle tomater, grovhakket mynte og persille og sitronskiver. God olivenolje over. Skal du unne deg riktig god olivenolje, vil jeg tipse deg om denne fra Marqt.no. Den er utrolig digg.

Dressing:
2 dl tyrkisk yoghurt
1 ts sitronsaft
1 dryss flaksalt

Chili- hvitløksolje
4 ss olivenolje (ikke den råflotte, men en eklere akkurat her
1 strøken ss Aleppopepper (pul biber)
1 toppet ts urfa biber 
1 fedd hvitløk (revet)
1 dryss flaksalt
2 ss god extra virgin olivenolje
Ok. Dette er viktig. Få tak i de to tørkede chilisortene som jeg evner. Du får dem i grønnsaksbutikker som selger tyrkiske g arabiske varer samt Juels 33 (nei, jeg er ikke sponset av dem. dette er min favorittbutikk på Frogner og jeg gir dem kred når jeg har mulighet til det.) Disse to chiliypene er ganske så forskjellige. Aleppopepper er knallrød og sterk, mens urfa bier er søtlig, litt rosinaktig i saken.
Start med å varme den vanlige olivenoljen i en kjele. Trekk den av platen og tilsett revet hvitløk, salt og chili (begge typene) når oljen har kjølt seg litt ned. Nå trekkes chilien og hvitløken ut i oljen og gir deilig smak. Tilsett den litt mer eksklusive olivenoljen når oljen er nedkjølt. Spre litt av chilioljen over yoghurten og også på toppen av köftene. Så godt!
Rist en neve pinjekjerner gylne i pannen eller ovn og strø over for maks resultat. Ja, og dryss noen flak av Aleppopepper over fr farge også.

Brødene er også viktige for du vil jo helst rulle kjøtt, salat og dressing i brød og spise med hendene, vil du ikke? Det vil i alle fall jeg. Brødene er superenkle å lage og du steker dem kjapt i pannen.

1 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 klype flaksalt
1 klype sukkker
1,5 dl vann
1,5 dl melk
mett med hvetemel (mengde gir jeg ikke for du må selv kjenne etter når deigen er smidig, elastisk og ikke for tørr og mel er så forskjellig.)

Slik gjør du:
Bland tørrgjær, salt, sukker, olje, melk og vann. Spe med mel under omrøring (for hånd eller kjøkkenmaskin) og elt til en elastisk deig. Ikke mett med for mye mel, men la konsistensen være litt klissete. La deigen heve under plast til den er doblet i størrelse.
Kjevl ut med kjevle eller strekk deigen for hånd (som gjør deigen luftigere når du steker den). Bruk litt mel når du former deigen.
brødene skal være så tynne som mulige for de vil strekke seg sammen under steking.
Stek i tørr panne til du får leopardflekker på deigen (spettede, gylne flekker) og så snur du deigen. Hold brødene varme ved å stable dem på en tallerken og dekk til brødene med folie eller noe annet som holder på varmen.


Forrige

2020 – året jeg ikke sov

Koreansk sesamkylling med full pakke

Neste

4 kommentarer om “Köfte på menyen”

  1. Nå har jeg besøkt Juels 33 og du har helt rett, for en drøm av en butikk! Tyrkisk mat er ukjent for meg, men blir fristet til å prøve etter norsk julemat i et par uker. Det er salaten, dressingen og krydderne som frister mest.

    Svar
    • Så hyggelig, Marianne! Det er virkelig en verden av deilige smaker der ute og hos Juels 33 finner du alt du trenger av krydder. Håper du ender opp med å lage noe godt fra Tyrkia:)

      Svar
  2. Er det en dårlig ide å lage brødene dagen i forveien? Og så varme de kjapt i vaaarm ovn dagen etter rett før mat?
    Har laget retten flere ganger og er knallgodt, men skal være 6 til middag rett etter jobb og fa går det endel brød 😅

    Svar
    • Hei Marte! Litt usikker på dette. Brødene er definitivt best samme dagen. Men det du kanskje kan gjøre er å bake dem i forkant (1 eller flere dager før), fryse dem ned med bakepapir mellom og pakket inn i plast og så ta dem opp og varme dem i folie i ovnen før servering. Det har jeg gjort med lomper med stort hell. Kan det være løsningen, tro?

      Svar

Legg igjen en kommentar