Klar, ferdig, kok – med Kokkeløren

Matkasser kjørt hjem til deg på døren er noe vi har vendt oss til, og mange trykker det til sitt bryst. Man sparer tid i butikken, slipper å tenke på hva man skal lage til middag, man spiser sunt og variert, og man får fremdeles vært kokk på sitt eget kjøkken.

Kokkeløren er et forholdsvis nytt konsept som du finner i Oslo. Det er en matbutikk der du kan velge mellom 15 retter (som hele tiden skiftes ut) som du selv lager. Alle ingrediensene i retten, samt oppskrift og fremgangsmåte ligger utstilt i butikken. Når du har bestemt deg for hvilken rett du vil ha, pakker betjeningen en ferdig matpakke til deg med alt du trenger for å lage retten. Du kan velge mellom forrett, hovedrett og dessert, eller velge så mange retter du vil. Du må kjøpe for to personer, selv om prisen er oppgitt per person. (noen singelretter eksisterer og flere er under utvikling). Når du kommer hjem til kjøkkenet ditt, følger du oppskrift og fremgangsmåte og spiser en rett laget av råvarer av den beste kvalitet, som i stor grad er økologiske. Køkkeløren legger stor vekt på miljøvern og dyrevelferd når de velger varer fra produsenter. Produsentlisten deres kan du se her.

I butikken til Kokkeløren avdeling Bygdøy allé. Foto: Digman Photography (www.digmanphotography.com)
I butikken til Kokkeløren avdeling Bygdøy allé. Foto: Digman Photography (www.digmanphotography.com)

Les om åpningen av Kokkeløren her.

Selve Kokkeløren på Frogner i Oslo er altså ingen nyhet lenger, men disse flinke kokkene hviler ikke på laurbærene. De har spennende nyheter:

 • Bestill på nett før kl 14, hent ferdigpakket middag etter kl 15 i Bygdøy Allé eller tårnet på Aker Brygge
 • Pilot med hjemkjøring på Ullern & omegn starter i begynnelsen av oktober, i samarbeid med Brødboksen.no. Man må da bestille før kl 19 dagen før, og middagen leveres på døren tidlig om morgenen.

Hentested på Aker Brygge. Foto: Digman Photography (www.digmanphotography.com)
Hentested på Aker Brygge. Foto: Digman Photography (www.digmanphotography.com)

Jeg bor på Frogner i Oslo og går forbi Kokkeløren hver dag. Jeg har tidligere ikke testet noen av rettene deres, men det har jeg nå gjort. Dette innlegget er et samarbeid med Kokkeløren, men jeg velger å være ærlig når jeg skriver om mine opplevelser med rettene jeg har prøvd ut.

Jeg valgte tre retter: Sopprisotto med fenalår og nyr, stekt kveite med nudler og grønnsaker, eplecrumble med rørosrømme. Tre spennende valg.

Jeg er matblogger og vant med å lese oppskrifter og fremgangsmåter. Derfor lot jeg min mindre kjøkkenvante ektemann, Erik, hjelpe meg med matlagingen.

Ingrediensene til sopprisottoen.
Ingrediensene til sopprisottoen.

Ingrediensene til sopprisottoen.

Vi starter med sopprisottoen (kr 119 per porsjon):

Sjampinjongene skal skjæres opp. Løken hakkes. Fenalår fra Hogna (nydelig fenalår, forresten!) skjæres i skiver og legges til side. Det samme gjør vi med persillen. Kokkelørens egen soppkraft smaker vidunderlig. Den minner om en kinesisk masterstock og er laget på steinsopp. Masse smak. Retten står beskrevet som enkel å lage, men jeg synes aldri risotto er en enkel rett å lage. Jeg lager masse risotto, og er ganske god til det, men for noen som aldri har laget det før, kan det virke som en vanskeligere oppgave. Skal jeg utsette en ting på fremgangmåten må det være at den er litt mangelfull. En liten antydning på ca hvor lang tid retten tar å lage hadde vært en fin pekepinn, men ellers er det fint forklart om hvordan konsistensen på risen skal være. Når risotto-risen er ferdigkokt i kraft, sopp og løk, tilsetter vi rørossmør (i rikelige mengder) og revet ost. Her brukes ikke parmesanost slik jeg er vant til, men «Høvding Sverre», en kittost fra Orkladal ysteri. Den er rund og deilig og demper saltsmaken fra rørossmøret. Når risottoen nå er montert sammen, drysser vi persille over og pynter med Nýr (Nýr produseres av syrnet, økologisk, helmelk) og de deilige fenalårskivene.

Konklusjon: Dette er en veldig god rett og den ser vakker ut med urtene, fenalåret og nyren. Den er ikke vanskelig å lage i forhold til forberedelser, men det kan være litt vanskelig å vite når den er ferdig. Syrlig Nýr er et spennende tilbehør til risottoen og fenalåret gir den et luksuriøst løft. Hadde det vært bedre med tørket steinsopp i stedet for den litt kjedelige sjampinjongen? Jeg bare lufter tanken.

Neste rett er Pannestekt Sterlingkveite med sobanudler, chili og honning fra Toten (kr 165 per porsjon)

Ingrediensene til retten.
Ingrediensene til retten.

Retten er lett å forberede, men vi ser allerede fra starten av at det kommer til å bli en gigantisk rett. En pakke sobanudler til to personer er ekstremt mye mat. Jeg vil anbefale deg å bruke halvparten av pakken. (Til info: Etter tilbakemeldinger på mengden nudler skal Kokkeløren nå se på dette og gjøre justeringer i retten.)  Når det er sagt, så er dette en av bestselgerene til Kokkeløren denne høsten. Etterspørselen etter asiatisk mat har vært stor, og det er derfor kokkene hos Kokkeløren har laget retten på denne måten. Honning- og sesamvinaigretten, som blandes i grønnsaker og nudler rett før servering, smaker nydelig og den stekte Sterlingkveita er selve «rosinen i pølsen». Jeg synes nesten det blir for råflott med den fantastiske fisken til en nudel-rett, hvis jeg skal være helt ærlig, men kundene vil ha asiatisk mat, og da får de det jaggu servert med de flotteste råvarer.  Sobanudler er laget av bokhvete (som er en nøtt) og er et fint alternativ til de som vil kutte ned på karbohydratene.

Konklusjon: MYE mat. En deilig asiatiskinspirert rett med flott hovedråvare. Du får masse mat for pengene og gleden av å spise nydelig kveite.

Desserten vi lager er en ekte sesongrett:

Eple Crumble laget på norsk urkorn og rørosrømme (Kr 59 per porsjon):

Ingredienser til desserten.
Ingredienser til desserten.

Retten er superenkel å lage og sukkerblandingen som følger med inneholder varme og deilige krydder. Du steker eplebiter med denne sukkerblandingen, legger dem over i en ildfast form og strør crumble over, som Kokkelørens kokker har laget av urkorn, rørossmør og krydder. Retten skal inn i ovnen under grillen i 6 minutter.  Når eplecrumblen er klar, serveres den sammens med  rørosrømme og tørkede blomster til pynt. Den var aldeles smakfull og nydelig. Lett å lage og en drøm å spise.

Konklusjon: En fantastisk rett som er enkel å lage og enda enklere å like. Denne kan du jukse deg til å påstå er hjemmelaget (av deg selv) hvis du skulle få gjester på besøk.

Generell konklusjon: Jeg er veldig fornøyd med rettene jeg har laget og jeg vil spesielt trekke frem utvalget av råvarer fra småskalaprodusentene. Kokkeløren samarbeider med produsenter som er vanskelig å få varer fra andre steder. Det gjelder Haugen Gardsmat (en stor favoritt hos meg), Fjellgris fra Valdres, Kvikne hjemmebakeri, økologisk laks fra Kingmikal salmon, Lofoten gårdsysteri og mange flere spennende produsenter. For vi vet alle hvor ensformig utvalget er i vanlige matbutikker.

Er Kokkeløren fremtidens matbutikk? Ja, det kan se ut som om vi beveger oss i retning av denne typen matinnkjøp, nemlig matkassen levert på døren, eller plukket opp på vei hjem, der vi kan være kresne på kvalitet, miljøhensyn og ta et aktivt valg i forhold til dyrevelferd. Og dette med dyrevelferd er ekstra viktig for meg. Jeg kjøper konsekvent ikke matvarer fra produsenter som ikke behandler dyrene sine godt. Har dyrene hatt et fint liv, smaker også maten bedre.

Hvem passer så Kokkelørens retter for?

 • De passer for par (i alle aldre) eller familier. Fordi man ikke kan kjøpe rettene per porsjon, men til to, er den litt vanskelig å selge inn til single, hvis man da ikke har lyst på samme mat to dager på rad, eller er storspist. Til info: De jobber med å utvikle singelretter og har et par alternativer i 1 porsjon allerede, ifølge Kokkeløren.
 • For de som setter pris på ekte mat. Rettene er komponert av flinke kokker med stor kunnskap om smak, råvarer og ernæring og rettene er veldig smakfulle og ser spennende og innbydende ut.
 • Kokkelørens retter er for de som vil utforske kjøkkenets gleder og for de som vil smake retter de kanskje ikke ville ha tenkt på å lage selv.
 • Rettene er for de som setter pris på kvalitet, miljøvern og dyrevelferd og som liker å «heie frem» på småskalaprodusenter.
 • Denne type matlaging er for de som ikke orker svinge innom butikken etter jobb med en lang handlelister av ingredienser man vet man ikke kommer til å få spist opp og som fyller kjøkkenskapet.
 • Kokkelørens retter passer for de som synes utvalget i norske matbutikker er kjedelig og ensformig.
 • Og rettene passer for de som fremdeles vil lage hjemmelaget mat.
 • Det store utvalget av spennende retter skiller seg ut fra de andre matkassene som finnes på markedet, der menyen er satt. Du kan selv velge akkurat det du har lyst på. Det finnes også supre vegetarretter som f.eks. falafel med tomatsalat, rørosyoghurt og mynte. Andre fristelser er kebab med kje, grønn kyllingcurry, burger og kongekrabbe. Kokkeløren tilbyr også «dagens middag» for to personer som består av to hovedretter og to desserter til 159 kr per person. Det er utrolig billig!
 • Kokkelørens store utvalg av retter gjør at du kan bestemme deg der og da hva du vil ha til middag (hvis du går i selve butikken i Bygdøy allé). Ønsker du å bestille på nett, kan du gjøre det samme dag. Rettene kan bestilles på kokkeloren.no. Her kan du også se alle rettene de tilbyr og hvilke råvarer de inneholder.
 • Du slipper rester og matspill. Det du får, bruker du der og da.

Til info: Man står igjen med en del emballasje etter å ha laget et måltid fra Kokkeløren, og jeg hører kundene i butikken spør om dette. Det svares fra betjeningen at det er valgt resirkulerbare materialer og at de kontinuelig ser etter bedre løsninger. Kokkeløren er av Mattilsynet pålagt å pakke matvarer forsvarlig og derfor blir det plastavfall. Men fordi Kokkeløren måler opp ingredienser korrekt til hver rett står man ikke igjen med matavfall, og det igjen er en god ting.

Flotte råvarer. (foto: Kokkeløren)

Hvorfor velger jeg å gjøre dette samarbeidet med Kokkeløren? Jo, fordi jeg liker visjonen deres om ekte, økologisk, og bærekraftig mat og at de har fokus på dyrevelferd. De vil lære kundene å lage mat fra bunnen av og verdsette kvalitetsprodukter fra småskalaprodusenter.

Forrige

Honningterte med aprikoser og mandler

The Pot Luck Club – spennende delemat

Neste

Legg igjen en kommentar