Kinesisk hønsesuppe

De siste ukene har det vært stort fokus på høna. Den gasses ihjel og kastes eller brukes til sement. Det er mat vi snakker om. God mat som kan mette mange mennesker.

Det var jo ikke uvanlig å bruke høns i gamledager. Vi kjenner vel alle til rettene hønsefrikassé og høns i karri? Noen av oss er til og med så gamle at vi husker å ha spist dem. Så hvorfor gjør vi ikke det lenger? Er det ikke fint nok? Gidder vi ikke ta oss bryet med å tilberede kjøttet som er tøffere enn kylling? Har vi blitt filetgenerasjonen? Det siste er det vel liten tvil om. Jeg har hørt vokse mennesker som sier at de ikke spiser kyllinglår for det er så komplisert og at det er så mye «rart» innimellom kjøttet. Filet er så mye enklere å spise…

Fy skam til dere som mener dette. Seriøst! Det er ikke lov å si slike absurde ting om mat. Er det dette du overfører til barna dine? At kun rene stykker mat er verdt å spise?

Jeg har store nyheter til deg i tilfelle: Spiser du bare filetkjøtt går du glipp av alt som er godt i verden. Hvor sitter smaken? Jo, i bein og de tøffere kjøttstykkene.

Og dermed springer jeg vider til høna. Hun er tøff og kan være seig, men hvis du tilbereder den på riktig måte har du kongemåltid i vente. Ikke bare et måltid, men flere.

Jeg fikk forespørsel av FBI (Forbrukerinspektørene) i NRK om å være med på en dugnad om å øke oppmerksomheten rundt høna. De har en tid kjørt en serie med programmer om mat som kastes fordi ingen vil ha den: Skjeve gulrøtter, «stygge» grønnsaker, høner og kje kastes eller brukes til dyrefor til pelsdyr (det er også et tema jeg mener my om, men den tar vi ikke her).

Les også: Oppskrift på kjelår på den beste måten.

Se FBI sine programmer om matsvinn her.

FBI vil sette fokus på matsvinn. Dette er et superviktig tema som jeg brenner for. For noen år siden var jeg med i nettserien «Skrallerne» som handlet nettopp om det.

Les mer: Skrallerne

Jeg takket selvsagt ja til utfordringen fra FBI og fikk levert en økologisk høne som de har reddet fra gasskammeret og slaktet og gjort klar til forbruker.

Det er mye deilig man kan lage med høne, og fellesnevneren er tid. Masse tid. Høne blir til «gummi» hvis du ikke bruker nok tid og riktig varmebehandling.

Men er det bare jeg som har fått tilgang på høne eller vil det bli tilgjengelig for forbrukeren? Gladnyheten er at du vil få kjøpt høne i butikkene fra og med denne uken, så løp og redd høna!

Hva lager man? Du kan lage suppe, frikassé og andre gode retter av høne. Jeg gikk for kinesisk hønsesuppe. Men dette er bare en av retten jeg fikk ut av en høne. Den andre retten lager jeg i dag og serverer til deg på bloggen i morgen.

Men allerede i dag kan du lage denne deilige, aromatiske suppen.

Kinesisk hønsesuppe

Først lager du en slags masterstock. Dette er en kraft som brukes til å trekke kjøtt i for å tilføre deilig aroma. Den er perfekt å brukte til høne. En opprinnelig masterstock inneholder mye sukker (eller rettere sagt Rock Sugar som er en blanding av sukker og honning), men fordi dette skal være en suppe tilsetter jeg kun litt honning. Jeg har også byttet ut kinesisk risvin med god eplejuice. Det er lettere for alle å få tak i og fungerer utmerket.

En anonym høne ble levert på døra fra FBI til meg.

Masterstock:

Ha 3 liter vann i en stor gryte.
Tilsett dette:
3 hvitløksfedd
1 bit ingefær (7 cm) skåret i skiver
3 sjalottløk delt i 4
1 kanelstang
6 hele stjerneanis
2  dl lys soyasaus
2 dl god eplejuice
1 topped ts sommerhonning
6 aromasopp skåret i fire båter
Appelsinskall fra 1/2 appelsin (kun det oransje. Skrell med potetskreller)
1 rød chili delt i fire-fem biter

Dette trenger du.

Kok opp dette og la det småkoke på medium varme ca 15 minutter.

Legg i en hel høne (eller to). Sørg for at den er vasket og tørket før bruk.

La høna/hønene trekke på lav varme med lokk i 2,5 -3 timer. Sørg for at høna er dekket av kraft. Når kjøttet begynner å falle fra beinet, er høna ferdig. Slå av platen og fjern lokket. La høna ligge i kraften et kvarters tid før du tar den ut og renser den for bein, skinn og urenheter. Kjøttet legger du i en skål.

Tilbehør til suppen.

Slik serverer du suppen:

Sil suppen.

Skjær tynne strimler av rå ingefær. Grovhakk rød chili. Snitt vårløk. Server dette og frisk koriander til suppen. Bruk litt av det deilige hønsekjøttet i suppen, men spar det meste til neste dag. Da skal det nemlig lages nok en herlig rett med høne.

Suppen går ned på høykant her hos oss.
Takk for maten!

Til info: Jeg har vært med på dugnad for å redde høna. Jeg har ingen kommersielle samarbeid med NRK og FBI (Forbrukerinspektørene).

Forrige

Kotelett Hawaii

Steam buns med vietnamesisk høne

Neste

Legg igjen en kommentar