Steam buns med vietnamesisk høne

I går serverte jeg kinesisk hønsesuppe på bloggen. Den ble jaggu meg god! og ut fra engasjementet tyder alt på at folket er klar for å ta i bruk høna igjen.

Oppskriftene er  en del av dugnaden jeg er med på i regi av FBI (Forbrukerinspektørene på NRK) der de har reddet et helt hønsehus av høner som skal gasses ihjel for så å kastes eller bli til sement. Disse hønene er perfekt menneskemat og derfor har FBI fått hønene slaktet og sendt ut til forbruker i butikken. Nå kan du altså kjøpe høne i butikken igjen. Endelig.

Se FBI sine programmer om matsvinn her.

Suppen hadde vi til middag. Kjøttet bruker jeg i denne oppskriften. Altså: To herlige middager på en og samme høne (og ikke bare det. Jeg har rester i kjøleskapet).

Erik og jeg liker spenstige smaker og vi elsket maten vi fikk servert i Vietnam da vi var der i fjor. Høna har allerede trukket i den deilige suppen og tatt til seg smakene, så da passer det vel godt å bruke kjøttet til nok en asiatisk rett.

Jeg kom hjem fra Oregon fredag. I hovedstaden Portland ligger det en meget kjent restaurant som heter Pok Pok. De serverer visstnok noen helt fabelaktige kyllingvinger ifølge en av Norges aller beste kokker, Even Ramsvik. Han anbefalte meg å stikke innom der da jeg var i Portland. Dessverre fikk jeg bare sett fasaden da jeg var på en heseblesende pressetur med fullt program. Men jeg har oppskrift på de kjente vingene og de er dekket i fantastisk klissete vietnamesisk saus. Derfor lager jeg denne enkle sausen til hønsekjøttet. Da blir det litt som om jeg har vært på Pok Pok uten å ha vært der, ikke sant?

Så here goes! Hønsekjøtt i vietnamesisk glaze, grønnsaker, urter og steam buns er neste middag ut i hønsedugnaden fra HellesKitchen.

Steam buns er lett å lage, men gidder du ikke kan du bruke varme pitabrød.

Ok, slik lager du tidenes streetfood hjemme:

Steam bun-deigen:

2 dl lunkent vann

2 ts tørrgjær

2 ss sukker

ca 300 g hvetemel (evt mer)

1 ss nøytral olje

1 ts salt

¼ ts bakepulver

Start med å lage deigen til steam buns.

Bland sukker, lunket vann og gjær. La dette stå i 15 minutter til du har el skumlag på toppen. Dette er viktig for å få riktig resultat, så skjer det ikke noe kan vannet ha vært for varmt eller kaldt. Du bør begynne forfra hvis så.

Bland gjærvæsken med de andre ingrediensene og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Sett til heving i 45 minutter.

Trill hele deigen til en stor bolle. Del den i 8 kakestykker. Hvert stykke trilles til en kule og kjevles ut til en oval. Brett over på midten og legg den på et bakepapir. Du skal nå ha åtte buns. Legg dem i en bambuskurv med lokk på toppen av en gryte med litt kokende vann. Nå skal de dampe seg ferdig. Etter 15 minutter er de ferdige.

Tips: Har du ikke bambuskurv (koster under 100 kr på asiatiske butikker) kan du legge et par kaffekopper i bunnen av gryten, så en tallerken på toppen, så bakepapir og buns. Legg på lokk. Du oppnår samme effekt.

Vietnamesisk saus til hønsekjøttet:

1 dl sukker (smeltes i pannen)

1 dl asiatisk fiskesaus (ja, den lukter litt stramt, men wait for it! Det blir så godt!)

3-4 fedd finhakket hvitløk

1-2 rød chili, finhakket

1 ss nøytral olje

vann

1/2 lime, saften

Start med å smelte sukkeret i pannen til det er lyst brunt. Tilsett fiskesaus, olje chili og hvitløk. La dette tykne litt før du tynner den ut med noen spiseskjeer vann. Bland inn hønsekjøttet og vend det i sausen. Senk temperaturen til lav og la kjøttet varmes i sausen, ikke steke. Du vil ikke at hønsekjøttet skal bli tørt. Press limesaft over rett før servering.

Tilbehør:

Sesamfrø, ristet i tørr panne

Tynne agurkstaver

strimler av gulrot (bruk potetskreller for å få fine remser)

frisk koriander

strimlet chili

syrlig frukt som plomme i skiver (kan sløyfes, men gir en deilig smak til retten)

Legg litt av hvert i hver steam bun og nyt en deilig middag med høne.

Ikke noe i veien for å spise dett uten steam buns til.

Det er heller ingenting i veien for å spise denne retten uten brød. Lag en deilig skål med alle ingrediensene og nyt!

Nå er det på tiden at dugnaden brer om seg. Blir du med? Da er det bare å begynne å lage mat med høne. Husk, den trenger tid for å bli mør, men når du har nailet det kan jeg love deg smakfulle måltider med en skikkelig god råvare.

Til info: Jeg har vært med på dugnad for å redde høna. Jeg har ingen kommersielle samarbeid med NRK og FBI (Forbrukerinspektørene).

Forrige

Kinesisk hønsesuppe

Joan Roca: Vi skal bli verdens beste igjen!

Neste

Legg igjen en kommentar

WordPress PopUp Plugin