Junk food og champagne på valentinsdagen

Så er det klart for årets kleineste dag, valentinsdagen. Som du har gjettet rødmer jeg av skam med tanken på hjerteformet sjokolade og roseblader på senga. Sorry, for meg er dette veldig kitch.

Når det er sagt er det viktig å feire kjærligheten. Det bør man jo gjøre hver dag og ikke en dag i året. Men whatever. Handelstanden må jo også få sitt.

Når man først skal feire denne dagen er det i alle fall viktig å feire den på din måte, og ikke slik alle andre mener at du skal feire den. Det har jeg gjort. og jeg skal gi deg noen tips på hvordan du gjennomfører den.

Jeg vil ha junk food og champis på en slik dag. Avslappet og deilig mat som man kan spise med fingrene. Champagne vil jeg ha fordi det blir alltid litt fest med bobler. Rosa champagne passer bra – ikke bare pga valentinsdagen men også fordi den (i alle fall den varianten jeg har som er Moët & Chardon Impérial Rosé) er laget på 45% pinot noir, 35% Pinot meunier og 20% chardonnay. Altså to røde druer og derfor også en god matvin.

Hva passer til rosa champagne? Du kan selvsagt gå for hummer og kaviar. Klassisk klissete valentinsdag-mat. Staslig, selvsagt, men gud så kjedelig.
Hva ellers går til champagne? Jo, mat med krydder og fett.
Snakker vi da kyllingvinger, burger og pommes frites? Yes, we do!

Hos oss er det altså hjemmelagde fries, deilige kyllingvinger og små sliders som står på menyen på valentinsdagen. Og selvsagt med rosa bobler i glasset.

Wings & Bubbles

Har du lyst å gjøre som oss? Da får du oppskrifter her:

Kyllingvinger:
Kjøp kyllingvinger av god kvalitetskylling. Legg dem på et bakebrett og strø favorittkryddermiksen din over. Grillkrydder er lov. Jeg bruker en amerikansk kryddermiks som heter Old Bay. Den synes jeg er knall.

Sett kyllingvingene i ovnen på høy temperatur og stek til skinnet er sprøtt og kjøttet saftig. Server vingene med en dipp eller favorittsausen din. Jeg kjøpte en koreansk bbq-saus i Madrid som er sykt god. Det handler om å serverer akkurat det du synes er godt, så gå for det.

Pommes frites med chilimajones:
Beatepoteter er bra å bruke. De med lilla skall. Skrell dem og skjær potetene i tykke staver. Forkok disse til de er møre. Hell av vannet og sørg for at potetene damper av all fuktighet før du går til neste skritt: Fritering.

Hell en liter solsikkeolje i en høy kjele. Ha et lokk i nærheten hvis det skulle begynne å brenne for da kan du kvele flammen med lokket. Ikke bruk vann, da blir det mye verre.
Det pleier ikke begynne å brenne når jeg friterer altså, men sikkerhet er viktig.
Kok opp oljen til den er varm nok. Det tester du ved å legge en potetbit i gryten. Dannes det bobler rundt poteten er oljen varm nok.
Friter potetstavene i omganger. Putter du for mange i oljen på en gang vil du få konfiterte poteter i stedet for friterte poteter. Ikke helt det vi vil oppnå.
Friter potetstavene gylne. Ta dem ut og legg på rist og når du er ferdig med å fritere alle potetene hiver du alle i gryta igjen og gir dem den siste avgjørende friteringen slik at potetene blir skikkelig sprø og deilige. Ha dem over på rist og salt dem mens de er varme. Server.

Chilimajones lager du slik:
Ha 1 helt egg i en beholder. Tilsett 1 ss sitronsaft, 1/2 hvitløksfedd og din favorittchilisaus. Jeg bruker en kombo av Sriracha og en skikkelig kraftbombe jeg kjøpte i Macao. Bland dette med en stavmikser og spe på med solsikkeolje til majonesen tykner. Smak til med mer sitron og litt salt.

Jeg lagde sliders . Hadde jeg laget burgere hadde det blitt for mye mat. Sliders klarer du å spise 2-3 av og de smaker like godt som en burger hvis du tilbereder kjøttet riktig. Velg kjøttdeig av god kvalitet. Jeg brukte kjøtt av angusokse, og det var superbra.
Jeg lagde klassiske burgere (eh, sliders) med salat, chipotledressing (rømme, chipotlepulver, hvitløk og sitron) Bland sammen og smak deg frem.

Slidersbrødene lager jeg på samme måte som burgerbrød, bare i mindre størrelse. Litt på størrelse som golfballer før de skal i ovnen. Det viste seg å være perfekt i dette tilfellet. Oppskrift på gode burgerbrød får du her.
Selve kjøttet gjør jeg lite med. Form forsiktig baller av god kjøttdeig og press dem runde og flate med en rund pepperkakeform eller en annen passende form. Lag dem litt større i omkrets enn burgerbrødene, for de kommer til å krympe i pannen. Salt og pepre og stek nesten ferdig. Legg på god ost. Jeg brukte Gruyere og la osten smelte på burgerne under grillen i ovnen.

Server slidersene slik: Salatblad nederst på den nederste delen av brødet. Så en dæsj dressing, så burger, syltet rødløk (rødløksskiver og litt sitronsaft over som står på benken en halvtimes tid), en skive cherrytomat og så øverste del av brødet. Fiks ferdig og perfekt å spise med fingrene.

Trenger man mer? For meg er dette perfekt. Ikke for mye, men godt utført og god mat og fabelaktig drikke. Nå er det bare å kose seg på den mer avslappede måten.
Lenge leve kjærligheten! Hver eneste dag!

Trenger du musikk i anledning dagen? Her er en spilleliste med 104 kjærlighetssanger.

Forrige

Norges eneste restaurant med tre stjerner kan falle ut av Michelinguiden i år

Retroalarm! Bakt potet med digg fyll

Neste

Legg igjen en kommentar