Norges eneste restaurant med tre stjerner kan falle ut av Michelinguiden i år

Maaemo er Norges eneste tre-stjerners Michelinrestaurant. Esben Holmboe Bangs ettertraktede spisested stengte dørene før jul for å flytte til ny adresse i Bjørvika. Når Maaemo gjenoppstår i nye lokaler og med ny logo vil nok Esben og hans team benytte sjansen til å begeistre med nye retter og metoder .

Men det å flytte adresse og forandre på konseptet sitt kan få følger. Når Michelinguiden for 2020 avsløres i Trondheim mandag 17. februar er det ikke sikkert at Maaemo er nevnt. Inspektørene som har reist rundt i Norden og vurdert spisestedene har da besøkt «gamle» Maaemo. Den eksisterer ikke lenger og «nye» Maaemo har ikke åpnet dørene ennå. Det er da vanskelig å vurdere restauranten da den per dags dato ikke eksisterer.

Esben Holmboe Bang

Ifølge Michelinguiden kan et spisested som stenger dørene og som flytter adresse miste sine stjerner og plass i guiden. Dette sier de selv på nettsidene sine:
«The guide is updated annually and restaurants can lose their stars if they close during the year of assessment, or if they do not maintain their standards to make it into next edition of the guide. Conversely, star ratings remain unaffected even if a restaurant’s head chef decides to leave halfway through the year and a new chef comes on board.
Chefs can’t take off with the stars, nor do the stars transfer to another restaurant owned by the same chef. If a chef who runs a Michelin-starred restaurant in Spain opens a new restaurant in Hong Kong, this does not automatically make the latter a Michelin-starred restaurant.»

På direkte spørsmål om Maaemo kommer til å bli utelukket i årets nordiske Michelinguide svarer de: – Vi kommenterer ikke noe rundt innholdet i guiden før etter lanseringen i Trondheim 17. februar.

Da Noma stengte dørene for å bygge ny restaurant mistet de sin posisjon i guiden og dermed også sine to stjerner. – Vi var ikke en del av Michelinguiden da vi stengte dørene til Noma for en lengre periode mens vi bygde den nye restauranten. Vi kom først med igjen da vi var åpne for gjester, forteller presseansvarlig ved Noma, Arve Podsada Krognes.

På Maaemos nye instagramkonto og nettsider er det per dags dato ingen bilder av Michelinstjerner slik det er vanlig å skilte med når man klikker seg inn på et Michelinsted.

Esben Holmboe Bang har kommet med en kommentar lørdag kveld, to dager før utdelingen:

– Jeg synes selvsagt det ville være rart om vi er med i årets guide siden vi ikke har en åpen restaurant som Michelin har kunne besøke.
Målet med å flytte maaemo var å utvikle oss videre. Da må man bryte opp med det komfortable og fortsette å ofre og satse.
Å starte reisen på nytt betyr blanke ark. Jeg har aldri hatt mer lyst til å gi alt,

På mandag får vi svaret. Den nordiske Michelinguiden blir presentert på et storslått arrangement i Olavshallen i Trondheim. Jeg kommer til å være tilstede og jeg gleder meg til å se om det kommer nye stjerner og utmerkelser på den kulinariske himmelen.
Hva kan vi vente oss i årets nordiske Michelinguide?
– Våre inspektører er på konstant utkikk etter de beste godbitene i rundt om i landet. I Norge har vi restauranter innenfor alle de ulike kategoriene, enten det er stjerner, Bib Gourmand eller Plate-symbol, og for oss er alle restauranter og kategorier like viktige, forteller en representant fra Michelinguiden til HellesKitchen uten å ville avsløre noe.

Credo-Heidi og Fagn-Jonas i Aarhus før utdelingen .

I fjor fikk Trondheimsrestaurantene Credo og Fagn hver sin stjerne. Credo fikk i tillegg Michelins første pris for bærekraft. Jeg var tilstede i Aarhus da prisene ble delt ut og som trønder var jeg både rørt og svært glad over denne seansen.

Det er mange meninger om hvem som får stjerner i årets guide. Nå er det jo ingen automatikk i at det kommer noen nye stjerner. Man må ikke glemme at hver stjernerestaurant hvert år må forsvare sine stjerner. Noen kan til og med miste en stjerne eller flere. Det skjedde i fjor med islandske Dill. De mistet sin stjerne etter kun å hatt den i et år. Det var en av mine spådommer i fjor etter å ha spist der. Det var rett og slett ikke bra nok, synes jeg.

Det vi også må tenke på er om restauranten har ambisjoner om å ville ha en stjerne eller flere. Det er ikke alle restauranter som faktisk vil ha en stjerne eller en stjerne til. Noen synes det er behagelig å kun ha en stjerne, mens noen ivrer etter å få flere. Å ha en stjerne eller flere betyr også et ansvar og belastning, noe ikke aller er klarer for. Fordi at noen mener at en restaurant fortjener full pott eller en stjerne, så betyr ikke det automatisk at Michelinguiden er enige. Det er det som gjør guiden så spennende i mine øyne.

Når det er sagt er det skrevet mye om Noma og deres to stjerner. Mange synes det er komplett hull i hodet at de «bare» har to stjerner. Men er ikke to stjerner veldig bra? Det er jo det. Er det sikkert at Noma selv ønsker flere stjerner? Det er jo ikke det? Kanskje de føler seg veldig komfortable med å ligge på dette nivået. René Redzepi var ikke selv tilstede da Noma fikk to stjerner i fjor. Kanskje dette er et bevis på at det ikke er så viktig? Det er ikke slik at alle går med en drøm om å score full pott i Michelinguiden.

Jeg liker ikke å spå, for det er egentlig helt likegyldig, men skulle jeg nevne noen jeg er nysgjerrig på så er dette stedene: Rest. i Oslo, Under ved Lindesnes, Speilsalen i Trondheim. Selv er jeg egentlig mer opptatt av Bib Gourmand og tallerken. Jeg har mange steder over hele landet som jeg håper får slike utmerkelser. Hvorfor heier jeg ikke på flere stjerner? Jo, fordi jeg egentlig synes det er mer spennende med de mer uformelle utmerkelsene som jeg ser på som veldig positive og klarer tegn på at Michelinguiden virkelig følger med på hva som skjer i Norge.

På mandag får vi svaret! Følg med på @helleskitchen på instagram for jeg kommer til å være tilstede på Michelinshowet.

Forrige

Nærmere Mexico kommer du ikke. Slik lager du ekte taco

Junk food og champagne på valentinsdagen

Neste

Legg igjen en kommentar