Jørgen er Nordens beste bartender

Onsdag var jeg tilstede på ærverdige Hotel d’Angleterre i København og så noen av Nordens mest profesjonelle bartendere kjempe om tittelen Nordens beste bartender.

Diageo World Class Bartender of the Year er verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurrense. I de syv år som konkurransen har eksistert, har 15 000 bartendere fra 50 forskjellige land deltatt.

I den nordiske finalen konkurrerer seks danske, norske og svenske bartendere i to dager, om tittelen Nordens beste bartender. Dessuten vil en vinner fra hvert land stille i Diageo Global Finals i Sør-Afrika i slutten av august.

Fra Norge kjempet disse: Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand), Christoffer Johansson (Himkok, Oslo), Torbjørn Efteland (Bare på 13, Bergen), Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo), Jørgen Dons (Raus, Trondheim), Timothy Alun Mulbeyer (Oslo)

L1150032

Første dag konkurrerte de i to oppgaver: En bordservering som dekket alle sansene, og i oppgave to skulle de lage en Future Martini – en morsom greie der man tar utgangspunkt i klassikeren Dry Martini.  Etter en dag med konkurranse sto det to kandidater igjen fra hvert land. De norske var: Sondre Kasin og Jørgen Dons. De skulle konkurrere mot hverandre om tittelen Norges beste bartender. Dette avgjører i en mystery box-utfordring der de kunne plukke ut maks ti ingredienser for så å lage to drinker…

L1150029
Jørgen og Sondre rett før de skal konkurrere om tittelen «Norges beste bartender»

Jørgen (25) fra Trondheim stikker av med tittelen Norges beste bartender. I fjor vant Jesper Høst, (også trønder) som jeg har hatt gleden av å lage drinker sammen med på bloggen i fjor.

Etter en liten pause konkurrerer de tre kandidatene fra Sverige, Danmark og Norge mot hverandre i den siste og avgjørende oppgaven, der en stikker av med den gjeve tittelen Nordisk mester. Oppgaven er som følger: Lage 6 klassiske cocktails på 8 minutter mens de er en god vert, forteller vitser og tar ønsker fra dommerene på sparket. For en krevende oppgave! Det er superimponerende å se de tre kandidatene mikse, trikse, smile og servere.

Dommerene
De tre dommerene er: Marian Beke, Nightjar in London, Erik Lorincz, World Class global vinner 2009, Justin Smyth, Ketel One Global brand ambassador. Foto: Klaus Bo
Jørgen - shaking like a Nordic champ
Jørgen gir jernet! Foto: Klaus bo
"Hæ? Vant æ?"
«Hæ? Vant æ?» Jørgen er tydeligvis utrolig overrasket over å bli utnevnt til «Nordens beste bartender». Bartenderkollegaer fra Danmark, Ted Dako og fra Sverige, Karl-Martin Edin (t.h).
Norges håp, Jørgen Dons klarer å levere alle de 6 drinkene, lage 2 drinker på oppfordring + være den perfekte vert bak bardisken. Når vinneren blir annonsert, er det faktisk trønderen som stikker av med hele greia! Nordens Beste bartender heter Jørgen Dons!

Jeg har slått av en prat med Jørgen:

Du virket utrolig overrasket da navnet ditt ble lest opp som nordisk vinner. Hadde du ikke selv troen på at du skulle vinne?
Hehe, det eneste jeg var sikker på var at jeg serverte flere drinker enn de 2 andre, men det er alltid opp til dommerne, så det er jo bare nervepirrende å stå der uansett.
Hva er oppskriften på seier? I sist runde klarte du å få 8 cocktails på bordet. 2 flere enn det som var oppgaven. Du hadde 8 minutter på dette samt at du skal snakke med og underholde dommerne som spiller gjester ved bardisken. Hvordan er det mulig å gjøre dette så kjapt?
Jeg jobber til daglig på Raus, der er det ofte mange drinker som lages i løpet av en kveld, så jeg er vant til tempo. Når det gjalt underholdningsaspektet, så ønsker man jo aldri at gjestene skal kjede seg i baren mens de venter på drinkene.
Hvordan feiret du?
Med måte! Hehe, jeg ringte til familie og venner, så feiret jeg med alle de fantastiske menneskene som var på arrangementet.
Hva nå? Du skal til Cape Town i slutten av august. Hvordan kommer du til å legge opp treningen fremover? Avlyser du sommerferien? 
Ja. Det er fullt fokus på oppgavene, hurtighet og kreativitet. Jeg må virkelig bringe my a-game.
Du er trønder. Det er også Jesper Høst, som nå ikke lenger er regjerende Norgesmester. Er det noe i vannet i Trondheim som gjør at det igjen er en trønder som tar gullet med hjem? Har Jesper gitt deg gode råd og tips i forkant av konkurransen?
Altså, «fremre snaustrinda bartenderlaug» er et veldig ekslusivt selskap (Det er bare meg og Jesper). Hehe, jeg tror det er en fordel å være litt brautende, ta plass og underholde. Det er jo trøndere kjent for! Han ga råd til alle, veldig kjekt å ha en så rutinert kar som kan svare på det man lurer på.
L1150093
Hvordan skal du vinne VM i Sør-Afrika? Hva er taktikken? Går du for norske smaker? 
I utgangspunktet så kommer jeg nok ikke til å gå for norske smaker bare for å gjøre det. Men om vi får noen oppgaver hvor jeg ser at noen nordiske smaker vil funke best, så gjør jeg jo det. Jeg fikk tilbakemelding fra dommerne om at jeg var konsekvent bra gjennom hele løpet, så det er absolutt noe jeg tar med meg videre. Utover det så er det i første omgang å skille seg ut i positiv forstand fra starten av. Såvidt jeg vet så kuttes vi fra 56 til 16 allerede etter 2 runder, så jeg må virkelig, virkelig slå på stortromma.
Hva er du best på: Kreativitet, klassikere eller er du en showman?
Alle 3? Nei, jeg må nok si 1/3 av hver.
Kan du oppsummerer stilen din som bartender i tre ord?
Nja, der tror jeg det er bedre å spørre Stian Braseth, sjefen min.
• Og så et spørsmål til: Hva er din favorittdrink? 
Varierer ut ifra setting, stemning, humør og ja, i det heletatt. Men en gin & tonic er sjeldent feil.
Gratulerer til den nybakte nordiske mesteren!

Jørgen Dons sammen norsk World Class-vinner 2014, Jesper Høst og svensk World Class-vinner 2014, Rikard Enell

Forrige

Fisketaco

Fløyelsmyk eggerøre med sommertrøffel

Neste

Legg igjen en kommentar