Jonas er Norges beste bartender!

Dag to er gjennomført her i København og de nordiske World Class-finalistene ble satt på ny prøve.

På Gastronomisk Innovation møtte de Rasmus Leck Fisher (kokk som tidligere har jobbet på Chez Bruno i Lorgues og Søllerød kro). Rasmus har bl.a skrevet bok om temaet snaps og vet hvordan man bruker urter og andre ingredienser for å tilføre sprit interessante og velfungerende smaker.

Rasmus Leck Fisher

Les mer: Første dag i World Class Nordic Finals

På bordet ligger syrin, granskudd, røkt sjøgress, sukkertare, wood chips, pepper, engsyre, fire forskjellige sukker, løkblomster, fennikel, rabarbra og andre herlige ingredienser. Dette kan bartenderne bruke.

Rasmus forteller bartenderne om redskapene de kan bruke for å lage en spektakulær cocktail der kun en ingrediens fremheves.

I cocktailen har de valget mellom å bruke Bulleit Bourbon, Johnnie Walker Black Label eller Ron Zacapa 23 som spritbase.

Foruten dette har de et utvalg amari, bittert og hetvin.

Jesse fra Finland vurderer ingrediensene på bordet.

Bartenderne får litt tid på kjøkkenet til å prøve råvarene før de bestemmer seg for en «helt» som skal fremheves i cocktailen.

Josephine, Tristan og Mate

I denne oppgaven stiller Sveriges World Class-vinner 2017 (og nordisk mester 2017) Josephine Sondlo og Danmarks World Class-vinner 2017, Mate Csatlos. Mate havnet på en imponerende 2. plass i World Class Global Final i Mexico samt Tristan Stephenson, cocktail-ekspert, bartender og forfatter.

Jeg tar for meg de norske bartenderene fra denne seansen.

Malin lagde «Tea for tiki»

Hun brukte 50 ml Zacapa som base. Mørk rom og ananas er en klassiker.

Hun ristet cubebpepper og la dem i sukker som hun smeltet til karamell. I karamellen la hun små ananasbiter . Etter noen minutter tilsatte hun sukker og dette ble til en sirup som hun brukte i cocktailen.

I drinken hadde hun også 20 ml ferskpresset ananasjuice.

Hun brygget te på ananasskall, frisk koriander, basilikum og kornblomster. I drinken brukte hun 20 ml av denne teen som hun toppet med før hun pyntet med ananasblader og kornblomster.

Jonas brukte 4,5 cl Zacapa som han hadde infusert med appelsinskall, sitronskall, en klype rosépepper, sanchopepper og kamomille.

2 cl grapefruktjuice

0,75 sitronjuice

2 cl kamomillesirup

Pulverisert sitronmelisse på kanten av glasset.

Kasper konsentrerte seg om sitron i denne oppgaven og presenterte en fabelaktig og frisk whiskeycocktail.

50 ml Johnnie Walker Black label

30 ml sitronsirup som han lagde ved å blansjere sitronskall  i termomix på 50 grader med honning, sukker og sitronjuice.

Bartenderen har en siste oppgave i World Class Nordic Finale 2018 før en vinner fra hvert land pluss en nordisk vinner skal kåres.

Deltakerne blir fordelt på tre kule barer i København: Legendariske Ruby, K-Bar og hippe Balderdash.
Vi journalister blir også spredt rundt på de forskjellige barene og jeg havner på Balderdash der Kasper Gulbrandsen fra Norge skal holde hoff. Det samme gjør Michael Hajiyiannis fra Danmark, Emil Hed fra Sverige og Jesse Leivo fra Finland. Konseptet er enkelt: De skal drive baren i tur og orden og i løpet av 15 minutter skal de presenterer og servere sin signaturdrink til dommeren samt mindre varianter til gjestene i baren.

De skal også ta imot bestillinger som kommer til dem underveis i presentasjonen deres. Disse bestillingene kan komme helt ut av det blå.

Danske Michael (som egentlig er britisk) er først ut og skvetter fælt når første bestilling fra gjestene kommer allerede fem sekunder ut i presentasjonen hans. Han fullfører allikevel og leverer alt han skal innenfor de 15 minuttene de har til rådighet.

Svenske Emil er rolig og behersket, men blir påminnet at han mangler å lage tre gin og tonic til gjestene når det står igjen 40 sekunder. De hives sammen noen drinker som er langt under pari, men på bordet kommer de. Utrolig morsomt å se på.

Kasper fra Bergen drar igang en høyst uformell og annerledes presentasjon. Vi blir ført ut på gaten og får ikke komme inn i baren før Kasper åpner døren til «sin bar» og serverer boksøl fra Hansa til alle gjestene på vei inn i lokalet. Han har dempet belysningen og på anlegget spilles det selvsagt Ralph Meyers and the Jack Herren Band – ekte bergensartister.

Kasper har også valgt å ikke gjøre forskjell på dommerene og gjestene.
– I min bar er alle like mye verdt!
Alle får like cocktail og han står på publikumssiden av baren der han heller opp. Å velge en slik presentasjon kan slå begge veier i en såpass seriøs konkurranse som World Class er. Ifølge dommer, Tristan Stephenson, som var en av dommerene på Balderdash, var dette helt innafor, men han poengterte at det at Kasper ikke hadde de forskjellige komponentene i drinken separat for dommerne å smake på, nok var et lite minus.

Kasper gikk bak baren etterhvert som bestillingene fra gjestene haglet inn og fullførte med stor stemning og godt humør.

Finske Jesse kjørte en uformell finsk stil og fullførte alle bestillinger med to minutter i pluss.

To dager med konkurranser og utfordringer er over for bartenderene og det er tid for fest og kunngjøringer.

De norske bartenderene kan endelig slappe av og gjøre akkurat som de vil. Jonas, Malin og Kasper i fri dressur.

Vi flytter oss over til Brøndum på Kongens Nytorv der dommerene møtes for å bli enige om hvem som stikker av med prisene. Vi andre chiller, snakker og drikker deilige cocktails.

Så er det tid for prisdryss!

Jonas, Michael, Daniel og Emil. Foto: World Class

Danmarks beste bartender: Michael Hajiyiannis

Sveriges beste bartender: Emil Hed

Finlands beste bartender: Daniel Woodwood

Norges beste bartender: Jonas Junge

Nordisk mester: Emil Hed fra Sverige.

Arrangørene fortalte at denne Wold Class Nordic Finals har vært den vanskeligste å dømme noen gang. Det har vært så utrolig jevnt og kun litt over et poeng har skilt i et av tilfellene.

Stor applaus til alle deltakere og arrangører som har gjort en sinnssykt god innsats de siste dagene og spesielt til de norske bartenderne som ikke bar har vært utrolig flinke og inspirerende, men  også sørget for at vi journalister har hatt noen fantastiske dager.

Du kan lese mer om den norske vinneren, Jonas Junge på HellesKitchen ved en senere anledning. Nå skal alle vinneren starte hardtreningen mot World Class Global Final i Berlin i oktober.

Til info: Jeg var invitert til å delta som presse på dette arrangementet i København.

Forrige

Fokus på bærekraft i årets World Class Nordic Finals

Endelig kan jeg grille på verandaen!

Neste

2 kommentarer om “Jonas er Norges beste bartender!”

 1. Hei Helle,
  Skal til London fra torsdag til søndag og er på jakt etter gode tips til frokost, lunsj og middag, samt drinker. Har allerede notert meg noen adresser fra det du har lagt ut tidligere og gleder meg veldig. Vi skal overnatte på Ace, som jeg leste om her på bloggen, og vil gjerne ha tips til flere steder i området. Takk for en super blogg!

  Hilsen Helene

  Svar
  • Hei Helene! Det meste av steder jeg anbefaler i nærheten ligger ute på bloggen. Sørg for å ta turen ned Brick Lane og på Spitalfields market og sjekk ut matstedene i midten av hallen. Bra steder. Og Pitt Cue:) God tur!

   Svar

Legg igjen en kommentar