Endelig kan jeg grille på verandaen!

(Reklamesamarbeid med Weber)
Jeg bor i fjerde etasje uten heis. Verandaen min er to kvadratmeter.

Jeg er en griller og i kjelleren står min bærbare Weber for kullgrilling og smokeren som jeg har arvet fra min svigerfar, Kåre. Det er ikke så ofte at jeg bruker disse. Det blir et litt for stort prosjekt.

Jeg har alltid drømt om å kunne grille på verandaen, men det er ikke lov å ha hverken kull- eller gassgrill på verandaen i vårt sameie. Dette skyldes selvsagt brannsikkerheten. Slik er det i mange borettslag og sameier rundt omkring i byen.

Jeg skjønner det godt, men på den annen side er det frustrerende. Jeg vil også grille!

Verandaen min er ikke stor, men det er da en veranda!

Ok, jeg har muligheten til å grille med kullgrillen min i bakgården. Det kreves planlegging og det kreves en del turer opp og ned til fjerde etasje for å hente ting. Ikke skinner solen der heller. Det er rett og slett ikke så koselig å grille i bakgården.

På verandaen er det sol og kort vei til kald drikke i kjøleskapet.

Det finnes ikke så mange alternativer for oss som ikke får lov til å bruke kull- eller gassgrill på verandaen. Det finnes dog elektriske griller. Min erfaring med disse er dårlig. Det er liksom ikke skikkelig grilling. Ikke får man temperaturen skikkelig opp og grillfornemmelsen er ikke helt tilstede.

Så hvordan gikk det da jeg skulle teste ut Webers Pulse 1000? Dette er Webers nye serie elektriske griller som kommer i to størrelser: 1000 og 2000. Den største modellen har to soner som gjør det enkelt å grille på direkte og indirekte varme. Den lille har kun direkte varme.

Weber Pulse 1000 er lett å montere. Den består av få deler. Selve kontrollpanelet tas av etter hvert bruk og oppbevares innendørs. Resten kan stå utendørs. Grunnen til at kontrollpanelet fjernes etter bruk er at grillen er elektrisk. Skulle det begynne å regne, er det ikke denne delen du vil skal utsettes for vann. Den løsner lett fra selve grillen, så det er ikke noe problem.

Ved førstegangsbruk skal grillen brennes av. Jeg jekker tempen opp til maks på 315 grader og lar den stå en halvtimes tid. Jeg må innrømme at jeg synes den blir overraskende varm. Det er positivt!

Termometerdisplayet viser hele tiden korrekt temperatur. Grillen er tung og solid slik Weber er kjent for. Håndtaket blir ikke alt for varmt selv om jeg nå har grillen på maks temperatur.

Min plan for dagens grilling er å lage diverse dressinger av grillede grønnsaker. Hvordan vil Weber Pulse 1000 ta den utfordringen? Det er ingen hemmelighet at grønnsaker på grill kan være en sorry affære. De trenger skikkelig varme ellers blir de dvaske og kjipe. Min utfordring til grillen er derfor hele paprika og hele auberginer. Nå skal den få kjørt seg!

Disse to grønnsakene skal være så godt grillet at skallet forkulles og innholdet er silkemykt. Kan en elektrisk grill klare dette? Jeg er skeptisk i utgangspunktet.

Jeg legger hele paprika og auberginer rett på grillristen og lukker lokket. Jeg har maks temperatur på grillen og venter ti minutter før jeg åpner lokket. Jeg ser klare grillstriper og en karamelliseringsprosess som er på gang. Dette lover godt.

Jeg snur grønnsakene med grilltangen og lukker atter en gang lokket. Nå vet jeg at grillen kommer til å gjøre jobben og da trenger jeg ikke sjekke grillen før om et kvarters tid.

Når jeg nå sjekker grønnsakene ser jeg at skallet begynner å bli svart. Det er et godt tegn.  Denne grillen griller grønnsaker på rekordtid og til perfeksjon. Til dette bruket er Weber Pulse 1000 helt genial! Men tanke på det økende fokuset vi har på å få mer grønnsaker inn i kosten, kan en slik grill være en god investering. Maten blir straks mer spennende når man kan behandle råvarene på denne måten.

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Weber Pulse 1000 er en kraftig plugg og kommer lett opp i 315 grader.

Mine auberginer og paprika er ferdiggrillet og da kan de legges i en boks med lokk på noen minutter før de flås. Hva jeg gjør med dem etter dette kan du lese lenger ned i oppskriftsdelen.

Tidligere på dagen har jeg lagt kylling i marinade. Kyllingbitene skal tres på spyd og grilles med en deilig grillolje. Marinaden mørner kjøttet for noe av det verste jeg kan få er tørr og kjip kylling.

Jeg har valgt å grille kyllingspyd for atter en gang å utfordre den elektriske grillen. Klarer den å grille slik at jeg får perfekte grillstriper og fremdeles beholde mørhet og saftighet i kjøttet?

Kyllingspydene er klare for grillen og jeg er spent. Jeg kunne nå ha brukt det innebyggede iGrill-termometeret (og appen som lett kan lastes ned) der du kan stille inn temperaturen du vil oppnå. Det egner seg bedre til større kjøttstykker og hel kylling enn grillspyd.

Jeg har skylt av marinaden og tørket kyllingen før jeg så har penslet den med en hjemmelaget krydderolje.

Når jeg legger på grillspydene – igjen på maks temperatur, dannes det er god del røyk. Jeg lukker lokket kjapt for å holde varmen inne i grillen og for at naboen ikke skal tro at jeg har tenkt å sette fyr på gården. For det er jo et lite problem: Det ryker like mye med en elektrisk grill som med en gass- eller kullgrill. Det er i grillenes natur når en varmekilde treffer mat som er penslet med olje. Vær klar over det. Har du strømstikk på verandaen, så bruk dette til grillen. Jeg har ikke det og måtte bruke stikket som jeg har innenfor døren. Det kom derfor litt røyk inn av dørsprekken, men ikke nok til å sette igang røykvarsleren.

Grillspydene vendes etter fem små minutter på grillen. De har fantastiske grillstriper! De trenger bare noen få minutter til på grillen, så er de ferdige. Jeg har valgt å ha maksimal temperatur når jeg griller spydene. Rett og slett for å utfordre grillen og se hva den duger til. Hadde jeg hatt et større kjøttstykke ville jeg ikke ha brukt like høy temperatur. Da ville kjøttet blitt brent. Du må alltid se an råvaren du bruker før du stiller inn temperaturen.

Grillspydene er perfekte. De har nydelig grillskorpe og kjøttet er mørt og saftig. Dette skylles også at jeg har tatt meg tid til å marinere kjøttet godt før grillingen. Det gir et fantastisk resultat.

Bor du i leilighet med veranda har du ikke så mange muligheter å velge mellom. Du kan velge å grille eller ikke grille. Og da er det kun elektrisk grill som gjelder. Ut fra tidligere erfaringer med elektrisk grill, er det ingen griller som kan måle seg med Weber Pulse i sin sjanger. Du oppnår med denne grillen en stabil og perfekt varme som er sterk nok til de tøffeste oppgavene. Den solide konstruksjonen av grillen og materialet som er brukt i grillen gir deg en ekte grillfølelse og en konstant varme.

Jeg mener at Weber Pulse 1000 har levert mye bedre enn forventet.

Grillen kjøles ned fra maks til null på ca 30 minutter. Fettet fra grillingen samles i bunnen av grillen i en skål, slik du er kjent med fra gass- og kullgriller. Denne bør skiftes ut ofte. Weber anbefaler at grillristen rengjøres med børste når den er varm, enten etter grilling (svi gjerne av risten før den børstes) eller når grillen er varmet opp til neste gangs bruk. Den innvendige grillskålen og fettoppsamleren må derimot vaskes/tømmes når grillen er kald.

Jeg har testet Weber Pulse 1000 med stativ. Den fyller ganske mye på verandaen min som kun er to kvadratmeter stor, men jeg har fremdeles plass til et lite bord og et par stoler. Husk å sjekke om du har plass til både grill og stativ før du går til innkjøp. Alternativet kan være å kun gå for selve grillen og lage en bordløsning som passer din veranda best i forhold til plass.

Vil jeg anbefalte Weber Pulse? Absolutt. Har du ikke mulighet til å bruke kull eller gass, er dette et meget godt alternativ. Du får grillopplevelsen, grillstripene og perfekt grillet mat.

Grillet kyllingspyd med grillet squash og grillede dipper

Marinade til kylling:

1-2 store kyllingbryst med skinn. Skjær i tykke strimler.

3 fedd hvitløk, revet eller presset

1 ts chiliflak eller 1/4 ts chilipulver

1 sitron: Finrevet skall av 1/3 og saft av en hel sitron

4 ss yoghurt

Paprikadipp:

2 lange paprika eller 4-5 mindre. Grillet og flådd.

1 liten neve valnøtter

Litt chilipulver

1 fedd hvitløk

1/2 sitron, saft

1/2 dl god olivenolje

Salt

Kjør i blender.

Deilige dipper laget av grillede grønnsaker.

Auberginedipp:

2 store eller 6-7 små auberginer. Grillet og flådd.

Ca 1/2 dl god olivenolje (evt mer)

1/2 sitron , saften + litt finrevet skall

Kjør i blender

Yoghurtdipp:

3-4 ss gresk/tyrkisk yoghurt

1 knivspiss sukker

Salt

Pepper

1/2 sitron, saft + finrevet skall

Masse hakket mynte og flatpersille

1 fedd finrevet hvitløk

Bland sammen.

Krydderolje:

1 dl god olivenolje

1 ts søtt paprikapulver

salt, pepper

Evt litt chilipulver

Tilbehør:

1 aubergin, skåret i tykke skiver. Pensles med krydderolje og grilles møre.

Arabiske flatbrød eller nanbrød. Varm dem på grillen.

Deilig salat til grillede kyllingspyd.

Salat:

Agurk i skiver

Små tomater delt i to

Masse grovhakket persille og mynte

Evt sorte oliven

Granateplekjerner

God olivenolje og litt sitronsaft

Deilige dipper til grillmat.

Slik gjør du:

Start med å legge kyllingen i marinaden. La den ligge i minimum fem timer og helst over natten.

Grill grønnsakene og lag de tre dippene. Det kan gjøres en dag i forveien hvis du vil det.

Skyll av marinaden og tørk kyllingen godt før du trer bitene på spyd. Pensle med krydderoljen og grill slik anvist i teksten. Pass på å ikke brenn deg når du snur grillspydene. Bruk gjerne Webers grillhansker som tåler veldig høy varme.

Grill squashskivene.

Bland salaten og varm brødene.

Du kan velge om du legger kyllingbiter, dipper og salat i brødet og spiser det som en wrap eller om du spiser brødet ved siden av og dypper det i dippene. Du velger akkurat det som fungerer best for deg.

På årets Mat & Drikke-messe fikk jeg prøve pizza laget på Weber Pulse. Den var helt fantastisk! Du kan kjøpe til ekstrautstyr til grillen. Sjekk ut hjemmesiden til Weber for mer info.

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Weber.

Forrige

Jonas er Norges beste bartender!

Slik brygger du perfekt kaffe ifølge baristaverdensmester Tim Wendelboe

Neste

Legg igjen en kommentar