Pizza laget med bakepulver. Øl på tappekran. Langbord med hobbykokker og flytende nitrogen. Kan dette egentlig gå bra?
I Aarhus ligger Timm Vladimirs kokkeskole. Timm er skuespiller, dobbelt MasterChef-vinner og en rimelig kjekk.
Da jeg deltok på en pressetur til Aarhus i anledning utdelingen av de nordiske michelinstjernene fikk vi også lage vår egen mat sammen med Timm. Og dette dagen før han skulle være konferansier for hele michelinshowet i Musikhuset Aarhus. Denne fyren har energi og viste oss hvordan rettene slulle lages, dog med oppfordring til å lage sine egen vrier på rettene. Og det gjorde vi. Vi gikk sammen i par og tappet en øl her og øl der. Her skulle vi jammen meg lage de beste rettene.
Det som er bra med kokkeskolen til Timm er at han selv ikke er utdannet kokk. Det gjør at stemningen blir avslappet og ingenting er feil. Det gjør at deltakerene får en herlig helaften med mye moro og latter.
Vi startet med pizza og jeg har ALDRI tenkt på å lage deigen med bakepulver i stedet for gjær. For alle som er opptatt av å lage ekte pizza, så eksisterer ikke en slik tanke på noen som helst måte. Jeg var skeptisk. Men det fungerte så bra. Dette er pizzaen for den som må ha pizza her og nå. Og når vil man ikke det? Timm tilsetter også litt maltmel i deigen. Du kan bytte ut det med vanlig mel hvis du ikke får tak i det. – Maltmelet gir en litt mer nordisk smak, sier Timm, og det er riktig. Smaken på pizzabunnen fikk en dyperer smak. Men igjen, får du ikke tak i det, så dropp det.
Som topping sto vi fritt til å velge hva vi ville. Vi fikk presentert et utvalg av deilige skiner, bacon, urter, løk og poteter. Vår versjon ble med ost på bunnen (jeg liker det, jeg) med deilig spekeskinke, tynne potetskiver og rosmarin. Herlig.
Neste rett var risotto. Rører man eller er man cool as a cat og lar den stille og forsiktig bli perfekt. Her var det like teknikker som deltakere tilstede. Mens Timm rørte som en gal mellom hver gang han tilsatte kraft, gikk vi for en løsning der vi ikke rørte i det hele tatt, men tok livet med ro og en øl. Fungerte bra, det også.
Siste rett på menyen var tarte tatin med nitrogeniskrem. Dette var første gang jeg lagde både tarte tatin og iskrem på denne måten. Veldig gøy og så godt! Det er jo mye enklere enn man skulle tro.
Jeg har oppskriftene på alt vi lagde, og jeg har laget dem om til hvordan jeg velger å tilberede rettene. Føl ikke at du må gjøre akkurat slik jeg gjør det. Finn på noe sjæl.
Kjapp, kjapp pizza
2 ts maltmel
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 ss nøytral olje
1 dl mørk øl eller vann
Slik gjør du:
Pizza
Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsett øl/vann, olje og elt
deigen godt, gjerne minimum 5-7 minutter – til den er smidig.
Kjevl ut deigen tynt på et melet underlag. Ha noen dråper olienolje på bunnen og smør utover. Legg revet ost på bunnen. Nå kan du legge et par spekeskinkeskiver på, noen tynne skiver potet (bruk gjerne mandolin for å få dem tynne og jevne) og noen kvister rosmarin på toppen. Stek i ovnen på høyest mulig temperatur, og gjerne på pizzastål eller pizzastein. Stek i ca 10 minutter eller til pizzaen er spø og gyllen.
Dette er nok til forrett for to personer eller som hovedrett til en person.
Timm hadde laget en dressing også. Den lager du slik:
Dressing:
100 g creme fraiche
2 ts grov sennep
1 ts epleeddik
25 g blandede urter
(f.eks: dill, kjørvel,
persille)
Slik gjør du:
Rør sammen ingredienserne til dressingen og sett den til side til
pizzaen er ferdigbakt.
Risotto med sopp (to porsjoner)
1 ss olivenolje
150 g arborioris (risottoris)
10 g tørket sopp (kvern i blender til grovt pulver)
1 dl tør hvitvin
4 dl god kyllingkraft
25 g smør
25 g revet parmesan
1 ts hakket rosmarin
1 knivspiss revet hvitløk
1/4 ts finrevet sitronskall + 1/4 ts sitronsaft
pepper
3 sjampinjonger, delt i skiver
Slik gjør du:
Ha olje i en panne. Stek soppskiver med 1/2 ts rosmarin til skivene er gylne. Tilsett 1 knivspiss revet hvitløk for smak. Sett soppen til side på et fat.
I pannen som du stekte soppen tilsetter du risen som er tilsatt kvernet tørket sopp. Rist godt og la risen bli skinnende. La stå på platen på medium pluss varme under omristing. Nå kan du tilsette litt hvitvinen. La dette koke slik at alkoholen koker bort og vinen nesten koker inn. Fyll på med kraft. Nok til å dekke risen. La stå å putre. Rist pannen av og til. Når kraften nesten er kokt inn tilsetter du mer kraft. Samme som forrige gang. Nok til å dekke risen, men nå med et par mm eksta slik at det ligger en liten dam over risen.
La stå å putre. Rist pannen av og til. Når kraften nesten er kokt inn tilsetter du mer kraft. Dette gjør du helt til det er tomt for kraft. Sjekk nå risen. Har den litt tyggemotstand eller mye tyggemotstand? Den skal ha litt tyggemotstand (ikke være grøt). Har den for mye tyggemotstand tilsetter du bare litt vann og koker inn. Når konsistensen er bra tilsetter du smør og finrevet parmesan. Bland godt. Bland også inn resten av rosmarinen, 1/4 ts finrevet sitronskall og 1/4 ts sitronsaft. Pynt med soppskiver og server.
Tarte Tatin
160 g sukker, muscovadosukker eller mørk
rørsukker. Jeg brukte faktisk 140 g vanlig sukker + 20 g muscovadosukker
90 g smør
4-5 gode epler skåret i båter (skrelt)
1 kvist rosmarin, kun bladene
Butterdeig, nok til at dekke en panne
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200° grader.
Skrell eplerne, fjerne kjernehus og del dem i seks båter.
Smelt smøret ved medium varme i en panne som kan gå i ovnen. Tilsett så sukkeret. La det smelte helt og karamellisere
til en flott gylden farge. Legg eplerne ned i karamellen i et fint sirkelmønster, der alle eplerne ligger samme vei. Gi eplerne tid til å gi fra seg sin egen saft. Det tar ca 10 minutter. I mens ruller du ut butterdeigsplaten i ca. 3 mm tykkelse og skjærer en sirkel som er litt større enn omkretsen av pannen. Bruk evt. en tallerken til å måle opp med. Prikk huller i deigen med en gaffel, så
dampen kan slippe ut underveis i stekingen. Dryss eplerne med rosmarin og legg deigsirkelen over eplerne og trykk den lett ned langs sidene, så du samler hele kaken. Sett pannen i ovnen i 20-25 minutter til digen er sprø og gyllen. Ta ut pannen fra ovnen og la den hvile i 5 minutter. Dette gøres for at karamellen skal få kjølt seg ned og bli litt fastere.
Ta en tallerken og legg den over pannen. Vend pannen slik at kaken slipper.
Gjør bevegelsen fort og bestemt.
Server med pisket krem eller vaniljeis. Så godt!
Skal du til Aarhus, bestill en minneverdig kveld på Timm Vladimirs kjøkken. Jeg lover at det blir god mat og god stemning!
Til info: Jeg har vært på pressetur i regi av Visit Denmark og Visit Aarhus