Japansk gin og norske epler

Jeg er som en liten valp hver gang det kommer en ny gin på markedet. Må prøve, må prøve!

Jinzu er en litt annerledes gin. Ikke bare er den laget av en dame – bartender Dee Davies, den er også en britisk gin med japansk twist. Dee elsker Japan og derfor ville hun ta en del av Japan inn i ginen. Det resulterte i en gin med smak av yuzu og sake. Yuzuen er der for aroma og friskhet og saken for rundheten.

Dee Davies i Oslo.
Dee Davies i Oslo.

Dee er bartender og deltok i en konkurranse i 2013 (arrangert av Diageo) som het «Show your Spirit». Ut fra 280 forslag som kom inn, ble Dee og tre andre valgt ut til en femdagers bootcamp i England. Her skulle de lage små prøvebatcher av drikken de hadde foreslått ved hjelp av en fagmann innenfor brennevinsproduksjon. De fikk også hjelp av en designer til å utforme flasken slik de ville ha den.

Dees Jinzu Gin ble valgt ut som den beste «pakken». Både innhold og design ble forandret en smule til slutt, men fremdeles slik at Dee føler at dette er hennes gin.

Jeg møtte Dee Davies på Sumo i Oslo. Her skal hun holde en presentasjon for bartendere. Og hvem bedre til å snakke om et produkt laget for bartendere enn Dee som er bartender selv. Ginen er altså ikke tilgjengelig på Vinmonopolet ennå (men den kommer snart). Du må på by’n for å drikke den.

– Designen på flasken symboliserer Japan, mitt favorittland, sier Dee. Kirsebærblomstgrenene som snor seg rundt flasken viser formen på elven Jinzu. Det er her kirsebærtrærne blomstrer. Over logoen sitter en liten fugl. Det er en Mejiro – en vakker fugl som bor i kirsebærtrærne. Tidligere var det lov å ha denne fuglen i bur. Nå er loven endret og fuglen får leve fritt. Derfor det tomme fugleburet med åpen dør, som du finner på baksiden av flasken. Fuglen på front sitter med en paraply. Den symboliserer at ginen er produsert i Skottland på skotsk vann.

dscf7454

Dee likte faktisk ikke gin da hun startet som bartender. To måneder med hardtrening gjorde at hun fikk sansen for brennevinet. Som brite er du sånn sett forpliktet til å like gin hvis du jobber i bar. Men favorittdrikken blir det aldri. Hun liker beste skotsk whisky.

Hvordan drikker du din gin og tonic, Dee? spør jeg. – Jeg bruker fever-tree tonic og skiver av grønt eple, sier hun.  Dee forteller også at Jinzu Gin kan mikses i cocktail og serveres til japansk mat eller desserter med frukt og bær. Hun er svak for en Martini og sier at cocktailen Toyama vil være perfekt til mat.
Toyama lager du slik: 50 ml Jinzu Gin, 10 cl tørr vermut og 5 ml plommesake.

Les mer: Hvilken tonic er bartenderenes favoritt.

 

Jinzu Gin er utsmykket nydelig med japanske kirsebærblomster og et lite fuglebur på baksiden der fuglen, som sitter på front, har rømt fra.
Jinzu Gin er utsmykket nydelig med japanske kirsebærblomster og et lite fuglebur på baksiden der fuglen, som sitter på front, har rømt fra.

Jeg prøvde Jinzu i en gin og tonic. Jeg brukte deilige, norske, syrlige epler, Jinzu Gin og Indi tonic. (Indi får du på Jacobs på Holtet i Oslo). Den smakte helt strålende. Indi tonic har kule sitrustoner og passet perfekt til både eplene og ginen.

Slik lager du Jinzu gin & tonic:

  • 4 cl Jinzu Gin
  • 10 cl Indi tonic
  • 4 tynne skiver norske epler
  • isbiter

Ha is i et glass, hell på gin, så tonic og legg epleskivene i. Ferdig!

dscf7435
Tenk å være 27 år og allerede ha laget sin egen gin, da. For Dee Davies ble det virkelighet for to år siden.
Forrige

Ravioli med gresskar

Skal bli verdens beste bartender med akevitt, tindved og meditasjon

Neste

Legg igjen en kommentar