Hvem blir nummer 1 på «The World’s 50 Best Restaurants»-listen?

Om en drøy uke møtes noen av verdens beste kokker i Valencia. Den 20. juni avsløres listen over de 50 beste restaurantene i verden. The Worlds 50 Best Restaurants er listen å være på hvis du vil at restauranten din skal få internasjonal annerkjennelse. Klart en michelinstjerne eller to eller tre har en høy status, men har du i tillegg en høy posisjon på 50-lista har du det som skal til for å havne på kartet hos matglade turister, kulinariske eksperter og kokker.

Slik foregår avstemningen. Skjermdump fra https://www.theworlds50best.com/.

Hvem bestemmer hvor høyt en restaurant kommer? Dette er et komplisert system, og det er heller ingen hemmelighet at mange jobber for å få enkelte restauranter høyt opp på listen. Vi snakker store summer penger i pr-arbeid.

Noen uker før selve 50-avsløringen slippes listen over de 51-100 beste restaurantene i verden. Det er også en fin liste å være på, men det er klart at mange er skuffet hvis de har vært på 50-listen og nå plutselig befinner seg på 51-100-oversikten. Det skjedde i år da den danske 2-stjerners restauranten Jordnær ramlet ned fra 38. plass til 57. plass. I følge Berlinske.dk kom det som et stort sjokk på Eric Vildgaard. Jeg kan godt forstå dette da han faktisk har vært svært aktiv på konferanser og kokkebegivenheter det siste året. Jeg har sett ham på både Madrid Fusion og Best Chef Awards det siste halvåret. Dessverre for ham og restauranten har de vært offer for brann og nedstengning de siste månedene pga av skadene etter brannen. Det har også vært en årsak til at gjestene ikke har hatt muligheten til å besøke stedet. Der har det nok røket en del stemmer.
Det er også andre litt underlige ting som skjer i denne avstemningen og jeg reagerte ganske tydelig da Maaemo i Oslo befant seg på 47. plass i 2021 (noe som er fryktelig hyggelig for Maaemo). Jeg spurte ledelsen i The 50 Best om de kunne uttale seg om hvordan det kunne ha seg at den norske restauranten kom så høyt opp på listen i et år da restauranten hadde holdt stengt grunnet nedstengning i Oslo samt at restauranten hadde flyttet fra gammelt lokale til nytt og startet et helt nytt konsept og meny? Det skal nevnes at Michelin måtte fjerne de tre stjernene som en formalitet da Maaemo lukket dørene for åpne et nytt sted da man ikke kunne vurdere restauranten under nedstengning og uten å ha smakt den nye menyen. The 50 Best burde ha gjort det samme. Restauranten skulle aldri ha vært vurdert under flytting og covid-nedstengning. The 50 Best svarte ikke ytterligere på mine kommentarer og de forholdt seg tause. Så ja, det finnes huller i systemet og det må man alltid ha med i betraktningen når man ser på listen. Maaemo ramlet forresten ut av listen i fjor og var heller ikke med på 51-100- listen.

Det var det ingen medier i Norge som skrev om. Ikke var det interessant for noen å skrive at danske Geranium ble kåret til verdens beste restaurant. Kun en liten notis var å spore i noen få medier. Avisene tror ikke vi bryr oss om slikt.
Uansett. Jeg håper vi kan se Maaemo tilbake på listen senere. Det finnes jo selvsagt fremdeles et håp om at den vil befinne seg på 50-listen når den blir avslørt 20. juni i Valencia.

Nicolai Nørregaard fra Kadeau.

Det jeg synes har vært hyggelig å se på årets 51-100-liste er nye tilskudd som Potong i Bangkok, Kadeau fra København og Ricard Camarena Restaurant. Vel, Kadeau har ligger der før, men er tilbake på listen. Jeg har ikke spist på restauranten i København, men for et par uker siden spiste jeg på deres restaurant på Bornholm, og det var et av de beste måltidene jeg har spist på lenge. Potong spiste jeg på i januar og det var også en helt magisk opplevelse. Ricard Camarena Restaurant skal jeg spise på i Valencia under The 50 Best-oppholdet og det gleder jeg meg masse til.

Men hvem havner på 50-listen i år?
Geranium går inn i gruppen «The Best of the Best» der vi allerede finner El Bulli, The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Mirazur og Noma.

Per nå ligger Central på 2. plass, Disfrutar på 3., Diverxo på 4. og Pujol på 5. plass. Og bak disse finner vi Asador Etxebarri, A casa do Porco, Lido 84 osv.
Alchemist i København er forventet å havne høyt oppe på listen. Per nå ligger Rasmus Munks restaurant på 18. plass. Diverxo suste inn på en 4. plass i fjor og kan gå helt til topps. Disfrutar, Pujol og Asador Etxebarri har ligget stabilt på topp i mange år. Det har også Central. Det har vært svært stor aktivitet rundt Asador Etxebarri det siste halvåret og matjournalister fra hele verden som jeg kjenner har besøkt restauranten både en og to ganger. Dette er også en restaurant de aller fleste er enige om at er en av de aller beste matopplevelsene man for tiden kan oppleve. Jeg er så enig.

Dabiz Muñoz fra Diverxo.

Diverxo splitter journalistene. Satt på spissen: Enten liker man Dabiz Muñoz sin matstil eller så gjør man det ikke. Det høres litt brutalt ut, men med en så særegen stil og maksimalisme, finnes det de som foretrekker noe enklere. Jeg heier på Diverxo. Jeg elsker både stilen, maten og maksimalismen, for rettene er ekstremt velbalansert. Men jeg er definitivt også på lag med Asador Etxebarri.

Men dette er restauranter som ligger øverst på fjorårets liste. I år vil vi definitivt se Le Du på listen. Den thailandske restauranten i Bangkok stakk av med førsteplass på den asiatiske 50 Best-listen tidligere i år. Hvor den havner på den internasjonale listen er ikke godt å si, men jeg tror bestemt den kan komme ganske høyt. Det samme gjelder Gaggan Anand. Den indiske festraketten av en kokk har vært ute av listen grunnet covid og nedlagt restaurant. Siste plassering han hadde var 4. plass internasjonalt. Nå er han tilbake med ny restaurant i Bangkok og tok en femteplass på Asia-listen med restauranten Gaggan Anand. Han kapret også 33. plass med Ms. Maria & Mr. Singh som også ligger i Bangkok. Jeg tror Gaggan kan bli «This years highest entry» på The World’s 50 Best i 2023.


The World’s 50 Best Restaurants vil ble streamet live her for den som vil følge med den 20. september.

Forrige

Det beste av Flandern

42 000 kr for en cocktail? Ja, og du får den i Oslo

Neste

Legg igjen en kommentar