Hva drikker du når du ikke drikker i jula?

Mange drikker ikke alkohol og mange burde ikke drikke alkohol.
Jula er en høytid med masse god mat og drikke, men er vi flinke nok til å tenke på de som av en eller annen grunn ikke drikker? Tyr vi til den lettvinte løsningen med Mozell eller boblevann med limesmak.
Det er faktisk litt respektløst å tilby gjester som ikke drikker denne enkle varianten.

Jeg har vokst opp i en familie der flere har hatt problemer med alkohol. Intet barn skal måtte føle usikkerhet fordi et familiemedlem ikke takler å drikke. Fyll hører ikke hjemme i familiære sammenkomster. Det hører sånn sett ikke hjemme noen steder. Godt humør, derimot.

Jeg drikker alkohol. Eller mer presist: Jeg nyter alkohol, men det er ikke ofte jeg er sterkt beruset. Jeg synes rett og slett ikke det er gøy å være dritings.

Trenden med å droppe alkoholen peker oppover. Det er mange årsaker til at folk ikke drikker. Det kan være av helsemessige årsaker. Noen kjører bil, andre tåler ikke å drikke og noen er gravide.

Jeg synes man bør gi den som ikke drikker alkohol noe godt i glasset. Drikker vi andre god musserende vin, bør de som ikke drikker alkohol også få en god musserende i glasset, dog alkoholfri.

Når vi drikker øl eller vin til maten bør de som ikke drikker alkohol også få passende drikke som passer til maten.

Gode cocktails kan også lages uten alkohol. Det finnes alkoholfri «sprit» som er perfekte å bruke i drinker. Med andre ord: Det er ingen grunn til at du ikke skal kunne gi gjestene dine noe godt i glasset uansett om de drikker alkohol eller ikke.

Musserende
Da jeg var i København nylig bodde jeg på vidunderlige Nimb. Frokosten var en fest og akkurat så spektakulær som den skal være på et hotell med en så god standard.
I vinkjøleren hadde de en flaske cremant og en flaske med alkoholfri, musserende iste. Den smakte helt vidunderlig og jeg fikk akkurat den eksklusive, tørre, perlende «champagnefølelsen» uten at jeg drakk søtt kliss, som ofte er det man blir tilbudt når det er drikke uten alkohol. Produktet kommer fra Copenhagen Sparkling Tea Company. Den deilige musserende teen, som også er økologisk finnes i to smaker. Den blå inneholder en mild smak av hvit te og blomster og krydder. Perfekt som aperitiff eller til lette retter. Den rosa inneholder Silver Needle-te, Oolong og Hibiscus. Prøv den til fisk- og skalldyrsretter.

Aperitivo
Aperol Spritz og Negroni er populære drinker. De kjennetegnes med å være bitre i varierende grad. Det finnes et alkoholfritt alternativ som jeg synes er spennende. Everyleaf inneholder 18 botaniske ingredienser og gir en fullverdig cocktialopplevelse i munnen.
Jeg blander den med en nøytral tonic og bruker appelsinskive for å friske opp drinken. Blandingsforhold er 5 cl Everyleaf til 10-15 cl tonic, masse is og appelsinskive.

Til maten
Det finnes masse alternativer uten at du trenger å ty til Mozell. Her blir det å nevne i fleng.

For den som liker øl har vi allerede ganske mange gode alternativer i vanlig butikk. Det er ingen skam å like Clausthaler eller Munkholm, men det finnes mange andre alternativer også. Lucky Saint er en britisk, ufiltrert lager som står seg godt til julemat.

Kombucha
Jeg elsker kombucha. Det er fermentert te og kan minne om funky naturvin. Dette er helt super drikke til mat og smakskombinasjonene er utallige. Noen bruker kombucha i cocktails, men personlig synes jeg den er best å drikke for seg.

Fruktjuice og lemonade
Dette er det du skal servere i stedet for søt brus. Juicer og lemonader, og gjerne perlende passer godt til mat. Tørr sider er også flott.
Luscombe er et merke fra Devon i England. Deres Raspberry Crush passer til oster, retter med hvit kjøtt eller fugl. Lett perlende , tørr og en skikkelig autentisk smak av bringebær. Sicilian Lemonade passer superbra til umamirike middelhavsretter som fisk og tapas. En ekte sitronopplevelse.
Blueberry Crush vil kunne gå til tyngre retter som vilt, okse og juleribbe. Den er helt sikkert god til en god og moden ost også. Dette var min favoritt.

Denne finnes i stor og liten variant. Fin som en erstatning til vinflasken som står på bordet. Cranberry Crush har lett beskhet som gjør den perfekt til små- og storvilt samt and.

Ingefærøl
I disse juletider liker vi smaken av ingefær. Den varmer i kroppen og har akkurat den heten som gjør den så perfekt å drikke for seg eller bruke i en cocktail for å få det lille kicket. Det finnes så mange bra varianter der ute og her er noen eksempler.
Luscombe Cool Ginger Beer er ganske mild og vil kunne brukes til typisk pilsmat som grillretter og pølser.
Luscombe Hot Ginger Beer er laget på de fineste røttene fra ingefæren og gir derfor en intens, sterk ingefærsmak. Bruk den til spicy mat som indisk eller asiatisk. Går du for en mer eksotisk variant kan jeg anbefale Luscombe Passionate Ginger Beer som inneholder pasjonfrukt. Perfekt i romcocktails eller alene med masse is og paraply-pynt.

Cocktails
Litt ut på kvelden er det tid for en god cocktail. Hva gjør man da? Ingen problem. Det finnes gode alkoholfrie alternativer som du kan lage skikkelig gode cocktails av. Det har kommet en serie fra danske Ish Spirits. De lager gin og rom uten alkohol. Resultatet er faktisk meget spennende. Ginen, Ginish, lukter gin. Konsistensen er tynnere, men smaken av gin er på plass.
Rom-varianten, Rumish er også bra og er lett å bruke i drinker. Den dufter og smaker som rom fra Jamaica – med marsipantoner.

Jeg prøvde Ginish i en klassisk gin og tonic med agurkstrimler. Det fungerte veldig bra. Jeg tror sitronskive vil bli for bittert, for ginish er beskere enn «vanlig» gin.
Ginish og tonic
Slik lager du en slik drink:

5 cl ginish
10 cl tonic
masse isbiter (bruk alltid nok is)
strimler av agurk
Bruk grønnsaksskrelleren og skjær tynne strimler av agurk. Fest strimlene på innsiden av glasset. Ha is i glasset og tilsett ginish og topp med tonic.
Jeg ville også ha testet med grapesoda i stedet for tonic.

Jeg lagde to drinker med Rumish. Den ene er en slags Moscow Mule med rumish og ingefærøl. Jeg brukte Luscombe Hot Ginger Beer for å få nok hete fra ingefæren inn i drinken. Supernice!

Same same but different Moscow Mule
Slik lager du drinken:
5 cl Rumish
10 cl Luscombe Hot Ginger Beer
Masse isbiter
Limeskive
Myntekvast
Ha isbiter i glasset. Fyll på Rumish og ingefærøl. Gni mynten litt i hendene og legg den i glasset sammen med limeskiven.

Min andre Rumish-drink er en ekte tropisk sak med ananas, lime, mynte og pynt i glasset. Det er da fest, er det ikke?
Jeg har brukt Luscombe Passionate Ginger Beer som er en fantastisk kul greie som passer så godt i cocktails.
Tropical Christmas
Slik lager du drinken:
Masse isbiter
Anansskiver
Limeskiver
Mynte
Artig cocktailpynt.
5 cl Rumish
15 cl Luscombe Passionate Ginger Beer
Smak til om du vil ha den søtere. Tilsett i tilfelle bittelitt sukkerlake. Sukkerlake lager du enkelt ved å koke opp 1 del sukker og en del vann. La sukkeret løse seg opp og la avkjøle. Ha på flaske i kjøleskapet og ta frem når du skal lage drinker.

Til info: Jeg har fått prøve produktene av importøren Leske.no. Vi har ingen kommersielt samarbeid. Vi har heller ikke hatt noen avtale om å publisere noe på bloggen, så dette er ene og alene mitt initiativ.
Alle produktene kan bestilles på nett og noen er til og med å få kjøpt i diverse butikker, der i blant min favoritt på Frogner, Juels 33 Kolonial.

Forrige

Dumplingsguide til Shanghai

Tiårets mat- og drikketrender

Neste

3 kommentarer om “Hva drikker du når du ikke drikker i jula?”

  1. Takk for gode tips til god drikke uten alkohol! Kan du si noe om hvilke temperaturer man bør servere de ulike drikkene? Det er ofte litt vanskelig å finne ut av.
    Noen tips til alkoholfri drikke som kan erstatte akevitt til tradisjonell julemat som ribbe eller rakfisk?

    Svar
    • Jeg ville servert disse drikkene kjøleskapskalde. Til og med de som kan fungere som «rødvin». Akevitten blir nok litt verre. Men alkoholfritt øl ville jeg i alle fall valgt. Så får man heller stå over akevitten. Man kan evt helle litt alkoholfritt øl i et snapseglass så kan den som ikke drikker i alle fall bli med på skålen. Det handler gjerne om å inkludere alle.

      Svar

Legg igjen en kommentar