Helles Kitchens ultimate gourmetburger

Jeg fikk et spennende oppdrag for en tid tilbake, nemlig å lage min favoritt-gourmetburger som ville passe til Blå Castellos nye produkt, Castello Burger Blue. Dette er disse skivene med blåmuggost som er spesiallaget til burgere. Du har sikkert sett reklameplakater av dette den siste tiden.

Blåmuggost er krevende, men ufattelig godt hvis det brukes riktig. Jeg ville gå for en burger laget av svinekjøtt fremfor den klassiske okseburgeren. Dette fordi jeg synes svin og blåmuggost er en killer kombo. Det samme er svin, blåmuggost og frukt. Og svin passer spesielt godt med hva? Jo, epler. Da ble det epleketchup som et av tilbehørene til denne gourmetburgeren. Jeg kjørte også på med en chipotlemajones (for en lett røyksmak og litt sting) , karameliserte løk (som aldri er feil!), sprøstekt spekeskinke for krønsj og hjemmelaget potetgull til. Ingen vits i å late som om man er på slankekur, altså. Full pakke er det eneste som gjelder!

Matfotograf Stian Broch, som er utrolig dyktig til å ta lekre bilder, klarte å fange noen morsomme øyeblikk under produksjonen av denne burgeren. Han har tatt alle bilder du ser i dette innlegget.

Har du ikke grill, er en grillpanne ypperlig å bruke.
Har du ikke grill, er en grillpanne ypperlig å bruke.

Fikk du lyst til å lage Helles Kitchens ultimate gourmetburger? Det er lettere enn du tror:

Burger:

Jeg bruker svinekjøtt/grov medisterdeig av svin. Jeg blander det kun med salt og pepper. Kjøttet formes til burgere uten å kna kjøttet for mye. Det er viktig med et luftig resultat. Prøv å tenke litt utradisjonelt når du velger burger. Kyllingburger en nydelig, og det er også fiskeburger. Prøv deg frem til du finner din favoritt.

Grill på høy varme for en karamelisert skorpe. Legg over på indirekte varme etterpå for å steke ferdig. Svinekjøtt må være gjennomstekt. Legg osteskive på toppen og la den smelte ned på kjøttet.

Burgerbrød. Du kan bake brødene selv, eller kjøpe et godt hamburgerbrød fra bakeren din. Jeg brukte steinovnsbakt ciabatta. Funka som bare rakker’n. Varm dem i ovnen, del dem i to og grill overflatene lett.

Epleketchup: Hvorfor ikke prøve en deilig fruktketchup på burgeren? Jeg velger meg eple for det går så godt til både blåmuggost og svinekjøtt.

3 grønne epler

1/2 vaniljestang

½ dl epleeddik

1 dl vann

4 ss honning

4 ss sukker

Skrell eplene og del dem i terninger og ha i en gryte med vannet og de andre ingrediensene. Vaniljestangen deler du i to på langs. Kok opp og la dette småkoke i ca 20 minutter under lokk. Ta ut vaniljestangen og kjør resten til en fin saus med en stavmikser. Kjøl ned og ha sausen over i en spruteflaske eller en skål.

Karameliserte løk:

1 gul løk skjæres i tynne skiver.

Varm en panne og hell i 1 ss olivenolje. Strø på 3 ss sukker. La dette bli varmt før du tilsetter løken og mykner den på medium varme i ca 10 minutter. Strø over litt salt og pepper. Rør forsiktig og la sukkeret smelte og karamelisere løken. La løken stå å surre nye 10 minutter.

Chipotlemajones:

Knus en hel chipotlechili i en krydderkvern eller morter. Det er viktig at det blir et fint pulver. Sil bort større biter. Ha pulveret over i en høy beholder sammen et helt egg, 1/2 ts dijonsennep, 1 hvitløksfedd, 1 klype salt og 2 ss sitronsaft. Ta frem stavmikseren og blend dette sammen. Så sper du med solsikkeolje (eller annen nøytral olje) til du har en flott og kremete majones. Du vil trenge ca 2 dl olje. Smak til om du trenger mer syre (sitron) eller salt. Sett i kjøleskapet og la den få utvikle smaken noen timer før du skal bruke den. Har du ikke chipotle, kan du bruke fersk chili. Men da går du glipp av den geniale røyksmaken. Gjør en innsats for å få tak i det. Alle større supermarkeder har det i krydderhylla (i poser).

Her styler jeg burgeren i studio hos Stian Broch.
Her styler jeg burgeren i studio hos Stian Broch.

Sprøtt: Vi trenger noe sprøtt og da bruker jeg spekeskinke som jeg tørker i ovnen på 180 grader i varmluft til skinken er sprø. Bruk kvalitetsskinke, for det skal jo være en gourmetburger, ikke sant. Finnes noen gode norske på markedet, så det er ikke bare i utlandet det skjer.

Du kan selvsagt ha salat på burgeren, og da vil jeg anbefale hjertesalat. Den har krønsj og har en god smak. Legg et blad mellom brødet i bunnen, majonesen og selve burgeren.

Potetgull lager du rett og slett ved å skjære så tynne skiver av potet som du får til for hånd, eller kronesstykke-tykke skiver med mandolin. Så frityrsteker du dem i masse nøytral olje (1 liter) . Bruk en høy kjele og frityrstek potetchips i omganger. Har du for mange chips i gryten på en gang, vil du ende opp med et soggy resultat istedenfor crispy chips.

Dette så da veldig fristende ut, gjorde det ikke?
Dette så da veldig fristende ut, gjorde det ikke?

Til info: Burgeren ble laget som del av et samarbeid som jeg har hatt med Blå Castello denne vinteren/våren. Her kan du også se 13 oppskrifter jeg har laget med blå og hvit Castello tidligere.

Forrige

Pannekaker med pisket krem og karamelisert rabarbrakompott

Pommes frites med chilimajones

Neste

Legg igjen en kommentar