Dette er min andre tur til Gotland – den svenske øya midt ute i Østersjøen. Det blir ikke min siste.
SAS har begynt å fly direkte fra Oslo to ganger i uken (i sommerhalvåret) og på 45 minutter befinner du deg så og si midt i Visby, øyas eneste by.
Visby er en gammel hansaby og var en viktig handlesby helt tilbake til 900 AD. Det er årsaken til at det brukes mye safran i matlagingen. Eksotiske krydder kom sjøveien inn til handlesbyen.
Gotland har mikroklima med milde vintre og kan derfor høste grønnsaker til langt ute på vinteren. Det finnes til og med trøfler på øya – og de har en egen festival i trøffelens tegn.
Les om min karriere som trøffeljeger her.
Jeg liker Visby og har opplevd byen både i turistsesong midt på sommeren og på vinteren. Det er mye folk her på sommeren og på byens mange torg sitter folk å hygger seg med god mat og drikke.
Det er nok ikke i selve Visby du finner de aller beste restaurantene. Det er på landsbygda det skjer. Der skjer det til gangs. Her er det mange perler for matglade sjeler.
Denne gangen har jeg vært nesten over hele øya og mange steder er prøvd og mange steder er fremdeles uprøvd.
Min guide inneholder de stedene jeg har vær innom. Noen har jeg spist på, andre steder er rene opplevelser i form av fin natur, fine butikker eller rett og slett fine steder.
Jeg vet Gotland har mye mer å by på, så se ikke på guiden min som en fasit til det du må gjøre her. Det er ment som gode tips ut fra det jeg har opplevd. Men som tidligere nevnt. Dette er ikke mitt siste besøk på Gotland. Jeg kommer tilbake og prøver flere herlige steder.
Visby
Kränku er spesialbutikken for te og kaffe. De har et fantastisk utvalg av egne teer og kaffeblender. Hjemmelaget konfekt og kaldbrygget kaffe på flaske med egen label. Ser du etter den fineste tekoppen eller andre kjøkkenredskaper kan du garantert finne det på Kränku.
H10 er en hyggelig kafe og bar. Stedet ligger inne i et minisenter rett ved Kränku. Her vil du finne en veldig fin interiørbutikk, mote og kjøkkenutstyr.
Crêperie & logi ligger i det lille gule Strykjärnshuset. De serverer deilige crêpes og galetter og i etasjen over restauranten kan du bo i det eneste rommet de har – en nydelig suite.
Crêpes og galetter er stort på Gotland. Det kan du lese om lenger nede i saken.
Amarillo skal visstnok være et bra sted å spise. Jeg var fornøyd med halvparten av rettene jeg fikk, så jeg tenker du må prøve selv. Det kan være vi var her på en uheldig dag. Men kommer du ikke for å spise en av smårettene deres vil jeg i alle fall anbefale deg å prøve et brett med øl. Dette er smaksprøver fra drikkemenyen og en super måte å prøve svenske og lokale ølsorter. Et brett med tre smaksprøver tilsvarer en stor øl.
S:T Hans Café og Orangerie ligger midt i gamle kirkeruiner. Jeg er faktisk helt likegyldig til utvalget deres av mat, for det har jeg ikke prøvd (selv om jeg har hørt fra lokale at maten har blitt mye bedre den siste tiden). Det er selve stedet som fascinerer meg. Jeg vil bare sitte i denne hagen mellom gamle ruiner og vinranker og drikke eh.. vin.
Det som er helt idiotisk med dette stedet er at det kun er åpent på dagtid. Dette stedet bør være åpent på kvelden også. Se på denne location, da! Hører jeg folkeaksjon for lengre åpningstider?
Värdshuset Lindgården serverer tradisjonell mat av god kvalitet. På sommeren kan du spise i restaurantens flotte hage. Litt høy musikk over høytalerene etter min smak, men nå skal det sies at det var lørdag da jeg var der, og det kan ha sitt å si for lydnivået.
Jeg spiste en fantastisk forrett med matjesild, nypoteter, dill, egg og brunet smør. Dette er en av mine favoritter og knepet med brunet smør løftet hele retten. Hovedretten min var gotlandsk lam og sommerens grønnsaker. Også dette en fabelaktig rett. Husk å spise lam når du er på Gotland. Dette kan de.
Andre spisesteder jeg kan nevne er: Jessens Saluhall & Bar, Bakfickan og Italienaren – bra steder jeg spiste på sist jeg ar i Visby.
Men som nevnt: For de litt større matopplevelsene må du ut av byen og ut på landet.
Leva Kungslador er et økologisk bakeri og restaurant. Buffét er store greier på Gotland og hos Leva kan du spise en generøs og spennende buffét med hjemmelagde bakervarer, salater og kjøtt. De har også en egen á la carte og svært fristende kakedisk. De satser veldig på god vegetar- og veganmat. Noen kvelder i uka helgrilles lam.
Jeg prøvde et av de mange ostesmørbrødene de har på menyen. Billig og meget bra. Leva Kungslador kan også tilby yoga, kunstsenter, bruktbokhandel og egen gårdsbutikk med fantastiske varer.
Susanne Liljenberg er en av gründerne bak Leva. Hun var med å starte interiøkjeden Granit, som du sikkert kjenner fra før. Hun står også bak Crêperie & logi i Visby.
Kneippbyn er lekeland for barn, men det er også der det originale huset til Pippi Langstrømpe står. Du kan gå inne i Villa Villakulla og gjennoppleve en del av miljøene man husker så godt fra barnefilmene. Kulinarisk er det ikke noe å hente her, men morsomt for unga – og for meg.
Lilla Bjers er økologisk gårdsbutikk og spisested. Gårdsbutikken selger nydelige grønnsaker fra avlingene. Du får også kjøpt mel, keramikk og noe treverk der. Spisestedet ligger inne i drivhuset og de serverer fantastisk mat og vin. På dagtid kan du sitte ute i hagen.
Alle retter er laget med grønnsaker fra gården, selvsagt. Det de ikke produserer selv (kjøtt, fisk og meierivarer) får de først og fremst fra gotlandske produsenter. Alt økologisk.
Kjøkkensjef er Jonathan Kasche.
Själsö Bageri ligger ved havet. Dette moderne steinovnsbakeriet, som også er café er ekstremt populært hos sommergjestene på Gotland. De baker hele året og har også tre små brødbiler som kjører rundt på øya og selger bakervarene på tre utvalgte plasser. De er ekstra kjent for sine kardemomme-boller.
Fredrik Ekman, en av eierne forteller at de ville skape noe de selv ville ha. Selv kom han fra Stockholm og jobbet i Gateau-kjeden. Nedenfor caféen ligger en friluftshavn og stedet er et yndet utfluktsmål for fika.
Rute Stenugnsbageri er også et kjært utfluktsmål for sommerturistene. På dagtid er det café med fantastisk bakverk som brød, smurte rundstykker, kaker og boller. På kveldene serverer de pizza og naturvin. Den gamle vedfyrte steinovnen får kjørt seg godt med andre ord.
Hemma hos Ulrika: Ulrika Davidsson er kjent og kjær for meg. Da jeg jobbet i magasinet Tara følte jeg nesten at jeg kjente Ulrika. Hun ga leserne fantastiske oppskrifter på sunn mat hver eneste måned. Når hun nå har åpnet sitt eget sted på Gotland kan jeg garanterer at man får en fin matopplevelse. Hun serverer buffét til 80-90 personer onsdag, torsdag og fredager. Hun serverer kun sunn mat uten potet og sukker.
Fordi hun vet akkurat antall gjester som kommer (da de booker i forkant) vet hun akkurat hvor mye mat som skal lages og unngår da matsvinn. Hun holder også matkurs.
Ulrika, som har gitt ut hele 30 kokebøker er selvlært kokk og idéen til konseptet Hemma hos Ulrika ble til under et feriebesøk på paradisøya Zanzibar. Etter å ha sett at en fransk dame dag etter dag fylte huset sitt med middagsgjester bestemte hun seg for selv å spise hos damen. Slik ble «hemma hos»-konseptet født. Ulrika har nå gjort dette fem somre og nå bygger hun også B&B i nabolåven. På loftet arrangerer hun yogatimer og i samme lokalet kan man også ha bryllupsfesten sin, hvis man vil det. Ulrika arrangerer også grillkvelder med helgrilling av gotlands lam. Der skulle jeg gjerne ha vært.
Gula Hönan har jeg allerede skrevet om. Dette er et av Gotlands aller beste spisesteder. Du har to valg: Du kan spise minimalistisk smaksmeny i finstuene (må bestille bord) der råvarene er hentet rett fra kjøkkenhagen (i alle fall grønnsakene) eller på den eksotiske Picanteria. Her finner du spennende cocktails og herlig mat fra Asia og Sør-Amerika. Tina-Marie Qwiberg, datteren Josefin Qwiberg og sønnen Marc Enderborg driver begge restaurantene og i tillegg pensjonatet som er tilknyttet Gula Hönan. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å besøke stedet.
Les mer om Gula Hönan her.
Hablingbo Crêperie drives av franske, ex-trapez-artisten Santos Magonza og kona Åsa Lindström. Santos sier at dette er Gotlands aller første crêperie. Det er da kanskje ikke så rart at det etterhvert har kommet til flere crêperie på øya. Dette er mat lokalbefolkningen liker.
De har et stort utvalg av både salte galettes og søte crêpes. Personlig synes jeg nok det er for mye fyll i galetten, men gjestene ser ikke ut til å bry seg om det, for her er det fullt av folk og de nyter maten.
Kona Åsa lager vakker keramikk og hennes kjente kopper med trykkmotiv og gullkant kan finnes i de meste eksklusive butikker i Stockholm foruten i hennes egen butikk på crêperiet på Gotland. Jeg angrer som en hund på at jeg ikke kjøpte med et par kopper.
Djupvik Resort: Dette stedet er chill. Skikkelig chill. Ute finner du en avslappende lounge med myke puter og ambient musikk og restauranten ligger nydelig til med utsikt utover havet. Det perfekte rosé-stedet? Jeg tror det.
Djupvik Resort er kjent for å servere god og sunn mat, men de er kanskje aller mest kjent for sine enorme, velfylte rekesmørbrød. Men du kan ikke bare stikke innom å ta deg en räkmacka. Du må bestille bord. Så populært er både smørbrødet og stedet. Hotellet har ikke mange rom, så her er det alltid fullt. De har pool og strand kun 100 meter unna. Rett og slett et lite paradis på vestkysten av Gotland.
Nord på øya ligger en egen øy. Fårö ligger en tre minutters fergetur unna. Øya har en helt annen stemning enn det du finner ellers på Gotland. Her er det laidback hippistemning, kunstnermiljøer og noen av de flotteste strendene i Norden. Ingmar Bergman bodde her og har brukt flere locations på øya i sine filmer.
Kutens Bensin har jeg skrevet om før. Dette er en minilandsby laget av originalen Thomas Lindholm (aka von Kuten). Her finner du konsertlokale, B&B, café, bokhandler med plateutvalg, brasserie og crêperie. Jeg anbefaler på det varmeste en tur innom Kutens Bensin. Du har garantert aldri sett noe lignende før. Maten er fabelaktig på begge serveringsstedene.
Les mer om Kutens Bensin her.
Lauters er hippikollektivet på Fårö. Midt blant ferister og vindmøller ligger ruinene som er en del av caféen Lauters. Der serverer de buffét med tema. Hver uke, nytt tema. Du får også kjøpt smørbrød, hjemmebakte kaker og wraps (eller rulle som det heter på svensk. Et mye bedre ord, synes jeg.) De har også en liten interiørbutikk med fine ting. Bufféten er enkel, så du kommer ikke nødvendigvis for den helt store gourmetopplevelsen. Stedet i seg selv er fantastisk vakkert.
Langhammars raukområde. Du har sikkert sett de fantastiske steinformasjonene, eller rauker som de heter på svensk, som står ved og i havet. Erosjon har formet dem til det de er i dag. Et helt fantastisk syn. Verdt turen.
Sudersand er også verdt turen hvis du er glad i strandliv. Det er både yoga og campingliv på denne stranden og du finner også et utvalg strandbarer og restauranter. Det er langgrunt her med flott sandstrand.
Tilbake til fastlands-Gotland (kan man egentlig si det når det også er en øy?) kan du bade i Blå lagunen. Grunnen til at vannet er blått er at dette opprinnelig er et gammelt kalkbrudd som er fylt med vann. Vakkert, men personlig liker jeg saltvann bedre.
Bungenäs har jeg skrevet om tidligere. Dette er også et område med kaltbrudd.
på dette, tidligere avstengte militære området, finner du blant annet Forvaltervillaen til Calle Feght – Credo-gründeren fra Molde. Han og kona arrangerer middager på Calles vinbar, men har også café Nyström litt lenger nede ved sjøen. på samme område ligger også Bungenäs matsal og bar.
Føler du deg fristet til å overnatte i en festningsbunker er Fårösund festning stedet. Fantastisk flotte værelser, pool, badstue og hjemmelaget frokost.
Les mer om Fårösund festning, Calles Vinbar, café Nyström og Bungenäs matsal her.
Prima gård er nok en nydelig og pittoresk gård som produserer økologiske grønnsaker. Det er Emma og Martin fra Malmø som driver det idylliske stedet. De har også en egen café og butikk der Emma selger sine flotte keramikk.
Blant utvalget i kaféen finner du rawfood-kaker og naturvin.
Martin og Emma driver også restaurant Furillen by Prima som ligger på det fantastiske designhotellet Furillen like langt unna. Overnatting og smaksmeny på Furillen står høyt på ønskelisten min.
Big Pink er et glassblåserverksted drevet av Jennie Olofsson. Sammen med makker Luqaz Ottosson, som har restaurant Rot, har de gått sammen om et meget spesielt konsept. De lager mat på flytende glass. Disse unike middagene må bookes lang tid i forveien. Jeg var tilstede da de glassbakte en stor piggvar. Resultatet kan du lese om her.
Smakrike Krog & Logi på østkysten av Gotland drives av Rickard og Lotta Hasselblad. De startet faktisk Gula Hönan i sin tid.
Smakrike Krog & Logi ligger tre minutter fra den flotte stranden i Ljugarn. Man kan spise uformelt i caféen og enkelt, men god bistromat til lunsj. På kvelden serverer de fem-retters smaksmeny. Jeg spiste nydelig stekt, gotlandsk flyndre med reker.
Sørg for å få med deg en tur langs stranden når du er i Ljugarn. Nydelig vann med akkurat passe bølger.
Blir du sugen på en snack kan Saffranspannkakan på Espegards konditori anbefales. Saffranspannkaka er en helt unik rett. Den er laget av ris, mandler og safran. Den serveres med syltetøy og krem. Mektig, men herlig.
Det var min rundtur på Gotland. Bil er definitivt en fordel å ha for å komme seg rundt, for det er de små perlene i skogholt og ved sjøen du vil oppleve når du er her. Solnegangene er magiske, folk er hyggelige og øya er rett og slett (fremdeles) et litt hemmelig paradis i Skandinavia.
Jeg skal tilbake, og det har jeg nå sikkert sagt til det kjedsommelige. Det må du leve med, for du kommer til å si akkurat det samme når du selv kommer hit. Det er bare å si unnskyld på forhånd.
Til info: Jeg har vært på Gotland med Visit Sweden.