Blåbær + rosévin = Sensommerens beste cocktail!

Jeg har spurt noen av av verdens aller beste bartendere og kokker disse spørsmålene:

Hva er den viktigste drinken gjennom historien og hvorfor?

Hvis du skulle anbefale en enkel drink til HellesKitchens lesere, hva ville den inneholde?

Her er svarene:

Foto: Helleskitchen.org
Alex Kratena. (Foto:Helle Øder Valebrokk)

Alex Kratena
Alex er en av verdens beste bartendere. Han var barsjef på Artesian i London da baren ble kåret til verdens beste bar i 2015.  Alex forlot Artesian i november 2015 og slo seg sammen Simone Caporale. De driver P(OUR) foundation og starter snart opp ny bar sammen med norske Monica Berg. 

Viktigste drink: – Jeg ser på drink som definasjonen av en drikk og må derfor svare vann. Men så skjer det ting underveis i historien som gjør at det oppstår nye viktige drikker. F.eks hvis en drikk fermenteres naturlig. Se bare på te: Et teblad falt ned i en kopp kokende vann. Den er den mest kjente cocktailen sånn sett. Ting skjer ved en tilfeldighet, sier Alex.

– Favorittdrinken min er den jeg har i glasset mitt akkurat nå. Hvor jeg befinner meg bestemmer humøret mitt for hva jeg vil drikke.

Hva vil så Alex anbefale mine lesere å lage hjemme?
– Cocktails er som matlaging. Se hva du har i kjøleskapet. En stor hit nå er Frosé: Rosévin + jordbær. Den fryses ned og lages til slush.

– Jeg vil anbefale deg å  bruk deilige frukt og bær samt honning. Du kan lage deilige drinker av det som er i sesong og som er rundt deg. Bruk en rosévin som har stått i kjøleskapet etter helga og frys ned miksen. Lynghonning gir nydelig smak. Vi har så mye rundt oss som vi kan bruke, avslutter Alex Kratena.
Jeg tar ham på ordet og lager en nydelig blåbærfrosé med lynghonning og lime. Det ble en meget god cocktail som oser norsk sensommer.

Blueberry Frosé. Foto: Helleskitchen.org
Blueberry Frosé

Slik lager du blåbærfrosé til fire personer:

1 flaske rosévin

500 g norske blåbær

2 ss lynghonning

saft av 1 lime

Miks blåbær, honning og lime i en blender sammen med en neve isbiter. Sil godt slik at skall og kjerner ikke blir med i cocktailen. Bland blåbærmiksen med 1 flaske rosevin. Bland godt. Ha over i en boks og sett i fryseren.

Ta ut boksen når innholdet er fryst og kjør det hele i blenderen til slush. Ha over i glass og vent litt med å servere til det går an å drikke med sugerør.

frosé. Foto: Helleskitchen.org
Nam! Frosé med blåbær.
Gaggan Anand Foto: Helleskitchen.org
Gaggan i Miami.

Gaggan Anand

Gaggan driver restauranten Gaggan i Bangkok. Den ligger på plass nummer 7 på listen over de beste restaurantene i verden og den er også kåret til Asias beste restaurant.
Les mitt intervju med Gaggan her.

Den viktigste drinken: – Long Island Ice Tea (en litt annen variant enn den som finnes nå). Denne cocktailen ble laget, ikke for å imponere folk, men for å lure folk. Litt min stil. Surprice element. Drinken ble laget under forbudstiden i USA. Drinken ble laget for å se ut som en iste og den kunne drepe deg fordi den var ulovlig, sier Gaggan.

– I min ungdom i Calutta (nær Darjeling) og hvis vi skulle på bar, hadde vi ikke så mye penger. Vi viste at Long Island Ice Tea hadde så mye alkohol at den ville «screw you up». Good value for money. Cocktailen vil slå deg i bakken. Hvorfor lager de den ikke med te i?

Gaggan ble overrasket over at det faktisk ikke var te i den. Som inder må man ha te så da gikk han til bartenderen sin på restaurant Gaggan og lagde en Long Island Ice Tea med te i . Den besto av en sorbet med de fem sprittypene som er i drinken + saft av sitron + sukker og flytende nitrogen. Kald, men for kald til å spises, men den må lages med flytende nitrogen for at spriten skal fryse. Det skjer ved minus 45 grader.

– La oss leke med den, tenkte Gaggan. Enkel Earl Grey-te infusert med urter. Jasmin. – Vi heller teen over i et høyt glass og legger sorbeten i. Den smelter sakte ned i drinken og du har en flytende øy (island). Varm-kald drink. Long Island Icetea er minner for meg og derfor noe jeg har tatt med videre og utviklet.

Hjemmelaget cocktail: – Sugarcane mojito, anbefaler Gaggan. – Jeg kommer fra et land der sukker kommer fra. Dette er mine barndomsminner. Du må bruke skikkelig fersk sukkerrør, sitron, mynte, ingefær, rom og ingefærøl, sier Gaggan.

– Og så ville jeg ha spist frityrstekt kylling til. Jeg elsker Fried Chicken. Mye salt og krydder, avslutter Gaggan.

Julian Brady. Foto: Helleskitchen.org
Julian Brady. Norsk vinner i World Class Nordics 2017

Julian Brady
Norges beste bartender 2017. Konkurrerer i World Class Global Final 2017 i slutten av august der han har mulighet til å bli verdens beste bartender.

Viktigste drink: Mange i bransjen vil ikke like dette, men jeg må si mojito. Dette er ofte den første cocktail som folk prøver, og derfor er det en flott inngangsport og introduksjon til en stor og spennende verden av cocktails. Det at den har vært så populær i så lang tid sier også sitt til at dette er en viktig drink.

Aperol Sprits. Foto: Helleskitchen.org
Aperol Spritz

Hjemmelaget cocktail:  Definitivt Aperol Spritz. Alt du trenger er et glass, litt is, Aperol, tørr musserende hvitvin og kullsyreholdig vann.
Slik lager du den:

4 deler Aperol,

6 deler musserende vin

2 deler brus.

Ikke glem å skvise en skive appelsin i drinken som garnityr.

Les mer: Dette er Julians sommerdrinker som du lett lager hjemme

Foto: Helleskitchen.org
Dale DeGroff.

Dale DeGroff

aka King Cocktail. Master Mixologist, forfatter og foregangsperson for matching av mat og cocktails. Les mitt intervju med Dale her.

Den viktigste drinken: – Manhattan. Den dukket først opp i 1884. Det fantes to versjoner: En med mest martini og litt skotsk whisky og en med mest whisky og litt martini. Ikonisk drink. Også Mint Julep var med å sette USA på kartet fordi reisende tok den med seg og det ble skrevet om den i London osv. Den ble laget med masse is (noe som var uvanlig på den tiden) og den var en seremoniell drink som den gang ble servert med cognac, fersken. Den ble veldig populær i de store byene i Europa og USA. Sørstats-drink som slo an i New York, sier Dale DeGroff.

Hjemmelaget cocktail: – Først må man se på valg av sprit. Det finnes whisky for den som ikke er så vant med skotsk whisky. Velg irsk whisky. Mer sitrus og honning og ikke så skarp som amerikansk whiskey og ikke røykfull som de skotske, forklarer Dale.

– Og for dem som ikke liker gin. Prøv Hendrick’s. Der er einebærsmaken mildere.

Som cocktail ville jeg har laget en enkel daiquiri. Bruk hvit kvalitetsrom (fransk eller jamaikansk stil) med sugarcane-karakter. Limejuice og canesirup. Nydelig og enkelt.

– Du kan også lage en Hemingway Special Daiquiri (Papa Doble)med masse is og lime- og grapefruktjuice og luxardo marichini (kirebærlikør):

4 cl hvit rom

1 cl  nypresset grapefruitjuice.

1 cl friskpresset limejuice.

1 cl Luxardo Maraschino Liqueur.

1/2 cl sukkersirup (50 % vann + 50% sukker)

– Og så ville jeg ha spist Friterte blåskjell/østers. Eller friterte kaker laget på blåskjell/østers, avslutter Dale.

Jennifer Le Nechet. Foto: Helleskitchen.org
Jennifer Le Nechet. Foto: Helleskitchen.org

Jennifer Le Nechet

Regerende verdensmester i bartenderkunst.  Vinner av World Class Global Final 2016:

Tips til cocktail du lett lager hjemme: – Bruk frisk frukt og lag en deilig cocktail. Ta et utvalg av dine favoritter. Grovhakk dette + en stor bit agurk. Ha det over i en shaker sammen med 4 cl god vodka. Shake og sil over i glass., anbefaler Jennifer Le Nechet når hun blir intervjuet rett etter å ha blitt kåret til verdens beste bartender i den prestisjefulle World Class Global Final. Les mer om Jennifer Le Nechet her

Til info: alle disse intervjuene ble gjort i Miami i oktober 2016 under World Class Global Final.

Forrige

Kulinariske Gotland: Laidback og gourmet på Gula Hönan

Guide til Gotland

Neste

Legg igjen en kommentar