Grillet indrefilet av elg med spennede tilbehør

 

grillet elg
grillet elg

Alt kan grilles! Og vilt er noe av det beste jeg vet å grille. Storvilt som småvilt. Denne gangen ble det helgrillet indrefilet av elg. Jeg valgte å gå for et lettere tilbehør enn det klassiske viltsaus og sopp-opplegget, og lagde heller et sprekt, men utradisjonelt tilbehør. Retten ble: Helgrillet indrefilet av elg med hestebønner og ovnsstekte potetbåter, gulrotsalat med anisdressing og en heftig saus.

Slik gjør du:

Pensle elgen med smeltet smør og denne krydderblandingen som du støter i en morter eller knuser i en krydderkvern:

10 einebær

1 laurbærblad

20 stk sorte pepperkorn

2 ts flaksalt

1 ss finhakket rosmarin

2 fedd hvitløk, knust

Grill elgfileten på indirekte varme til du har fått det resultatet du er ute etter. Jeg liker den rosa i midten. Men dette velger du selv. Bruk gjerne steketermometer når du griller.

La kjøttet hvile seg i en form med folie over i 20 minutter. Ta vare på kjøttkraften som siver ut mens kjøttet hviler. Den skal brukes i sausen.

Ferdiggrillet indrefilet av elg.
Ferdiggrillet indrefilet av elg.

Sausen lager du slik:

I en panne smelter du 2 ss brunsukker. hell på 4 cl akevitt og la alkoholen dampe bort. Så tilsetter du 1 ss eddik og 1 ts soyasaus samt 1 dl vann. Tilsett 4 ss ketchup og kok inn litt før du tilsetter 40 g smør og kraften fra kjøttet. Hvis sausen begynner å bli litt klissete i konsistensen, er den ferdig. Du trenger ikke mye av den per pers, for den er veldig kraftig på smak.

Forkok potetbåter i saltet vann og sett ovnen på 200 grader. Hell av vannet når potetene er møre og ha dem over i en ildfast form. Salt og pepre og hell litt olivenolje over og sett dem i ovnen til de er gylne.

Kok hestebønner eller erter og bland med potetene rett før servering.

Gulrotsalaten lager du enkelt ved å bruke forskjellige farger gulrot. Gule, oransje og lilla er lette å få tak i nå om dagen. Skrell dem først. Så bruker du potetskrelleren til å lage lange strimler av gulroten. Lag en anisvinaigrette til å ha på salaten.

Anisvinaigrette:

1 ss anisfrø (støtes)

1 stor klype flaksalt

litt sort pepper

1 ts dijonsennep

2 ss epleedikk

6-7 ss god olivenolje. Rist sammen i et glass med lokk og hell over gulrotsalaten.

Skjær opp elgen og server med poteter, bønner/erter og gulrotsalat. Hell litt av sausen over kjøttet.

 

Forrige

En kulinarisk oase

Jeg skal være med i Norges grillmester på TV2!

Neste

Legg igjen en kommentar