Grill med whiskey

Nå kan også du imponere bak grillristene, med oppskrifter som smaker av amerikansk sørstats-barbeque og Tennessee Whiskey.

Sørstatene blir ofte omtalt som grillmatens hjemmebane. Her voktes familiens barbeque-oppskrifter som om de skulle være statshemmeligheter, men det er ingen hemmelighet at amerikanerne gjerne tar en klunk whiskey i maten. For amerikanerne er barbeque kultur, og tas på ramme alvor.

Grillen er ofte mannens domene. Og menn liker å konkurrere. Dette er kanskje bakgrunnen for at det finnes et utall grillkonkurranser verden over. Faktisk finnes det også flere verdensmesterskap, med Jack Daniel’s Invitational Barbecue World Championship som det største og mest anerkjente. Konkurransen finner sted i Jack Daniel’s hjemby, Tennessee, den fjerde lørdagen i oktober hvert år. Konkurransen tiltrekker seg rundt 30.000 tilskuere og mange av deltakerne er profesjonelle utøvere som konkurrerer jevnlig. Kanskje ikke så rart når premiepotten er nesten en kvart million kroner?

Grilling kan være enkelt og det kan være komplisert. Under følger tre enkle oppskrifter som kan gjøre deg til grillkonge i sommer.

Tennessee Whiskey Burger med Chili Jack Burger Sauce (4-6 porsjoner)

600 g kjøttdeig
1 ts salt
Ost (gjerne amerikansk cheddar)
Stekt bacon
Hamburgerbrød

3 ss Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
3 ss Worcestershire sauce
2 ts hvitløksalt
2 ts chilipulver

Fremgangsmåte:
Bland ingrediensene til sausen sammen i en liten bolle. Start med tre spiseskjeer av denne sausen i en større bolle, og tilsett kjøttdeig og salt. Bland godt med hendene og form fire til seks burgere. Grill i to-tre minutter på hver side over høy varme. Reduser varmen til middels eller flytt burgerne til en kjøligere del av grillen. Dynk begge sider med resten av sausen og grill til burgerne er gjennomstekt. I løpet av de siste minuttene topper du med ost og bacon, og gir hamburgerbrødene en lett oppvarming over middels varme.

Jack Daniel’s Steak (4 porsjoner)

2,5 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
4 biffstykker
2,5 dl ananasjuice
3,5 dl vann
1,5 dl soyasaus
2,5 dl brunt sukker
2,5 dl løk, skivet
2 ts hvitløk, finhakket
1 ts fersk ingefær, finhakket
Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:
Start med marinaden. Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle. Legg i biffene, dekk til og la stå i kjøleskap over natten. Det ferdig marinerte kjøttet grilles over middels høy varme i åtte til ti minutter. La kjøttet hvile i fem til ti minutter før servering.

Jack Daniel’s sitrusglaserte laks (4-6 porsjoner)

0,5 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
2 ts olje
1 ts revet fersk ingefær
1,5 dl appelsinjuice
0,5 dl hoisinsaus
2 ts soyasaus
2 fedd hvitløk, finhakket
1 mellomstor appelsin, delt i tynne skiver – del hver skive i to
4-6 laksefileter

Fremgangsmåte:
Start med sausen. Sautér hvitløk i olje til den mykner. Rør inn de resterende ingrediensene og la dem putre i rundt 15 minutter til sausen tykner. Plasser hvert laksestykke på et stykke grillfolie. Grill over middels høy varme med lokket nede i ti minutter. Pensle fisken med sausen og fortsett å steke i to-tre minutter til fisken er gjennomstekt. Hell den varme sausen over hver bit ved servering.

Forrige

Sommerstemning fra London

kokebokhimmelen

Neste

Legg igjen en kommentar