En dag i Odense ble ikke nok for meg. Neste gang skal jeg bli minst to dager. Hvorfor? Fordi denne lille perlene av en by har så mange hyggelige spisesteder å by på.
Det tar 1,5 time å ta toget fra København til Odense. Det er jo ingenting. Det er Oslo-Halden, liksom. Det er derfor fullt mulig å kombinere store København med den mindre og mer intime Odense.
Når jeg går rundt i byen med min guide Anita fra Visit Fyn slår det meg hvor rent, pent og ordentlig det er i Odense. Greit nok er byen en liten byggeplass nå fordi de er igang med å fjerne motorveien som tidligere delte byen i to for å gjøre byen mer samlet, med jeg tror det er fordi byen har oaser. Lunger du kan puste i. Det er små plasser der det er masse kaféer og restauranter. Steder som innbyr til ro og kos. Amfipladsen er en av de hyggeligste plassene. Her ligger det flotte museet Brandts, som for tiden har et par spennende utstilinger «The Dream of Flying» om fly og «Life attacks you» av John Kørner. Den siste er en litt guffen utstilling der du som obervatør blir den observerte ved at du ser kunsten mens du går inne i et bur laget som en labyrint.
På Amfipladsen ligger den gamle tekstilfabrikken som nå er museet. Café biografen er en fantastisk velutstyrt bar og café med mat og vin. Selve kinosalen viser små filmer med et stort hjerte, slik de selv omtaler utvalget. I Oslo-sammenheng vil nok dette sammenliknes med en filmklubb. Et herlig sted.
Rett over plassen ligger Studenterhus, som naturlig nok er et utested for studenter.
Inn Brandts Passage ligger mange hyggelige steder. Pasfall er restauranten du bare må spise på. Les om mitt besøk her. Ved siden av ligger det lille nyåpnede konditoriet Kagedåsen der alt lages fra bunnen av og du kan drømme deg tilbake til barndommen. Servisene er vintage og kakene ser fristende ut. Vegg-i-vegg ligger kjøkkenbutikken Sommers Køkkenunivers. Det du ikke finner her er ikke verdt å prøve å finne. Pernille Sommer har alt! Etter en karriere som servitør på den kjente Falsled Kro og som kokebokforfatter og matstylist startet hun denne fantastiske butikken med kjøkkenutstyr og godsaker på boks og glass. En tur innom her er obligatorisk!
Soup Stone i Store Gråbrødrestræde er et tøft sted som skiller seg veldig ut fra resten av det noe franskeinspirerte Odense. Stephen Dean Paul driver stedet som tilbyr sunne, fristende supper som Pho, ertesuppe med svineknoke, potet- og purresuppe, men også curry, sandwicher og grøt. Jeg smaker selvsagt min favorittsuppe med nudler, pho og den er en herlig, frisk, skandinavisk tolkning av den vietnamesiske frokostretten.
Inn Vintapperstræde ligger Olivia Brasserie. Stedet er en institusjon som serverer fantastiske paier og kaker. De serverer også smørrebrød og andre retter. Selv ville jeg ha smakt en av de mange fristende paier.
Christian Firtal er stedet med eget øltapperi.
Brød – Danish Bread Studio I Kongensgade er et nyåpnet og moderne konditori. De selger og serverer fantastiske nybakte brød og kaker. Danskene har jo en greie med wienerbrød og kaker. Her vil alle dine våte drømmer bli til virkelighet. Selv måtte jeg styre min indre demon da jeg så de fristende «hindbærhjertene» (bringebærhjerter).
No 61 i Kongensgade er restauranten som gjør at jeg må tilbake til Odense. Jeg har ikke spist her, men ved å se på menyen og lokalet, er jeg bombesikker på at dette stedet vil bli min lille hule i denne kule byen. Små rustikke bord, vinflasker overalt… En drøm av et lokale. Martin Pilsmarks sted ble kåret til Danmarks beste bistro etter første år. Kokeboken deres “61 licks” ble kåret til verdens beste kokebok i 2014. Neste gang… Da spiser jeg her.
Mmoks i Kongensgade er også et sted å se opp for. Kule cocktails og spennende retter laget av unge, lovende kokker.
Videre nedover Kongensgade finner du Goma. De serverer japansk mat “Kaiseki Style”. Det er små retter som du kan bestille så mange du vil av. Det kommer an på apetitten og selskapet. Spennende cocktails har de også på menyen og over 40 forskjellige ginmerker. Say no more! Ifølge min fynske guide, Anita er dette stedet hun går når hun virkelig skal flotte seg. Kvaliteten er visstnok ut av en annen verden.
Når du går i denne delen av Kongensgade må du legge merke til de fantastiske fiskebensmønstrede flisene som dekker gaten. De er laget spesielt for Odense og er så flotte, så flotte.
På Sortebrødre torv er det marked hver onsdag og fredag (mai-oktober). Her kan du kjøpe danske og utenlandske matvarer rett fra gård. Første lørdag i måneden er det også et stort loppemarked her.
Studiestuen i Nedergade 12 er stedet for billig mat og drikke. Du finner byens studenter her og det er et flott samlingssted for studenter som kommer langveisfra og trenger et miljø av mennesker i samme situasjon. E Retro ved siden av selger flotte vintageting.
Nelle’s på hjørnet har vin, øl, kaffe og kvalitetste fra Perch’s. De har også en avdeling på Amfipladsen. Dette er superkoselige steder med herlige småretter og deilig brødmat. Rett over gaten ligger Recordpucher – et mekka for vinylfreaks.
Nykommeren Dalle valle (som du også finner i København) er et superpopulært sted som serverer lunsjbuffet med overoad av mat. Det er billig, og jeg frykter at de kan ødelegge for seg selv ved å selge maten billig og dermed fire på kvaliteten. Men la oss se.
Dette er byen vi forbinder med H.C. Andersen. Man kan se spor etter han i hele Odense. H.C. Andersen museum skal bygges om etter tegninger fra den anerkjente japanske arkitekten Kengo Kuma. Det vil bestå av runde former og ut fra tegningene ser dette utrolig spennende ut.
H.C. Andersen er ikke bare for barn. This is Odense arrangere spennede tolkninger, events og fester i dikterens navn. Arrangementer som snakker ungdommens språk.
Under Lindetræet byr på Eventyrmenyer og koselig dansk mat. Stedet ligger rett bak museet.
Ingen Danmarkstur uten et besøk hos en konfektmaker. Odense Chocoladehus i Nørregade er et must. Her får du nylagde makroner og flødeboller. Ikke langt herfra ligger vidunderlige Gastroteket. Dette er en vinbutikk, delikatessebutikk og restaurant. De selger kvalitetsvarer fra Fyn og Frankrike. Franske Caroline Penhoat er en av medeierene. Hun forteller at deres nye prosjekt vil være å ha unge mennesker inn i kjøkkenet som har vanskeligheter med å tilpasse seg i samfunnet. Dette kan være mennesker med ADHD eller andre diagnoser. Her vil de kunne få en mulighet til å læres opp av profesjonelle kokker og sa muligens og forhåpentligvis gå videre i livet med en følelse av å beherske en jobb.
Café Fleuri rett rundt hjørnet er en deilig økologisk oase (rett over gaten for den økologiske bakeren). Her kan du nyte en lunsj i den deilige bakhagen eller i de flotte rommene innendørs. De har et imponerende utvalg av godsaker som du kan handle med deg hjem.
Café Skt. Gertrud’s i Jernbanegade er nok et franskinspirert sted med deilig meny og et herlig lokale. I enden av gaten ligger First Hotel Grand. Her skal jeg definitivt bo neste gang jeg er i byen. De har den herlige retrobaren som er perfekt å henge i.
Jeg skulle så gjerne ha vært her lenger, men når man er på pressetur strekker ikke tiden helt til. Et sted jeg også gjerne spiser på neste gang er den nynordiske restauranten Restaurant Nordatlanteren. Der serveres det retter laget av råvarer fra Grønland og det skal visstnok være en stor matopplevelse. Neste gang!
Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Denmark. Alle utgifter under turen er dekket av dem.