En festival om gin! Og det i Oslo!

11. juni – på verdens internasjonale gindag, åpner Oslo Ginfestival dørene. Arrangør og gründer Lars A. Madsen står bak festivalen som er den første av sitt slag i Norge.

Jeg møter Lars på The Highbury på Majorstuen. Dette er et sted som du kanskje forbinder med fotball og Arsenal. Nå er det også et sted med en av Oslos mest spennende gin & tonic-menyer.

Lars’ fascinasjon for gin stammer fra den britiske siden av familien hans. Cocktails før maten, og da gjerne en gin & it (gin og rød vermut) var vanlig hos bestemor i England. (Den britiske dronningmoren elsker den med gin og Dubonnet.)

DSCF1066

Lars er utdannet jurist, men kjedet vettet av seg. Han liker å organisere ting og hvorfor ikke arrangere en hel festival? Han har spesialbestilt ballongglass fra Jerez i Spania med egen logo. Alle som kommer på Oslo Ginfestival får et slikt glass med seg hjem. Dette er måten å server de morderne gin & tonics på. Masse is i glasset og en lek med nye tonicmerker, urter, frukt, teposer og krydder. Det er ingen regler for hva som er lov eller smaker godt. Man må prøve seg frem. Det er dette Lars håper publikum vil gjøre etter et besøk på festivalen. 

DSCF1092
Lars A. Madsen på The Highbury i Oslo. Et av stedene i byen med best utvalg av gin & tonics.

Ginbølgen er over oss. Det har den vært i utlandet, og især i Spania, i flere år nå. Spania er verdens nest største produsent av gin, kun England er større. Dessuten er gin & tonic verdens mest solgte drink.

Glem alt du trodde du visste om gin, for på denne festivalen får du smake gintyper du knapt har hørt om tidligere. Sloe gin laget på slåpebær har blitt en populær gintype den siste tiden. Den er søtere enn en klassisk London Dry (den du kjenner som f.eks Beefeater, Gordon’s, Tanqueray og Bombay Sapphire). Sloe Gin kan minne mer om en ginlikør og populær hos kvinner.

London Dry er den mest kjente gintypen og den kjennetegnes med den karakteristiske einebærsmaken.

Gintypen Old Tom har fått et comeback og er perfekt i en Tom Collins. Les mer om de forskjellige gintypene i et tidligere blogginnlegg.

Lars håper festivalen vil få publikum til å teste ut nye måter å nyte gin på. Men også se at det finnes et hav av nye, spennende tonic-merker.

Han håper også at folk vil kunne ta med seg inspirasjon og nye bruksområder for ginflasken som allerede står innerst inne i barskapet hjemme. Alle har en flaske gin hjemme, mener Lars. Han blir litt oppgitt av folk som sier at de ikke liker gin & tonic, men at de elsker en dry martini… Mange vet ikke hva gin egentlig smaker.

DSCF1071
Bartender Christian Vikman på The Highbury.

Ikke bare gin & tonic

” En gin & tonic er ikke bare en gin & tonic, kombinasjonen og ikke minst tilbehøret påvirker smaken”, sier Lars. Her kommer urter, krydder, frukt og te inn i bildet. En teinfusert gin gir en helt annen opplevelse og er en frisk og en anelse feminin vri på en moderne gin & tonic. Selv liker Lars en gin & tonic laget på Gin Mare med basilikum, Fever-tree tonic og grønn oliven.

Den moderen måten å servere en gin & tonic på er å bruke store ballongglass, masse is og så smaksett med fargerik og aromatisk tilbehør. Mange bruker også aroma på flaske som sprayes over drinken rett før servering. Det kan f.eks være rosevann eller sitrus. Man drikker ikke lenger en gin & tonic, man bruker flere sanser: lukt, smak og synet.

DSCF1094
Gin & tonic med Tanqueray gin, sitronskall, limeskall, stjerneanis og einebær

Det var Hendrick’s som tok over for Bombay Sapphire og som satte i gang den nye trenden av kreative gin & tonics. Den skotske ginen er infusert med agurk og rosevann og tiltrakk seg derfor et helt nytt publikum ginnytere.

På The Highbury på Majorstuen i Oslo har de for tiden 22 forskjellige gin & tonics på menyen. Det skifter stadig, sier bartender Christian Vikman. På menyen anbefaler de forskjellige tonics til hver av cocktailsene. Det er ikke fasiten, men en fin anbefaling fra folk som tross alt har peiling på å mikse drinker. En tonic er jo ikke bare en tonic lenger. Du får den med hylleblomstsmak, sitrus, middelhavsurter osv. Det er et hav der ute som bør prøves!

Christian lager en frisk og herlig gin & tonic med Tanqueray gin, sitronskall, limeskall, stjerneanis og einebær. Til denne serverer han en Schweppes Premium Tonic.

Neste gin & tonic han serverer er en fantastisk cocktail med økologisk te med lavendel, kamille og sitronmelisse. Den servers med appelsinskall og Schweppes Premium Tonic. For en som ikke har prøvd de ”moderne” gin & tonicsene vil jeg anbefale å prøve en slik teinfusert gin & tonic. Den er feminin, sommerlig og aldeles nydelig. Teposen trekker i drinken i et minutt og fjernes så.

Tepose-gin.
Tepose-gin.

Skulle du være interessert i å besøke Oslo Ginfestival (og det er du vel etter å ha lest dette) kan du kjøpe billett her (https://ginfestival.hoopla.no/sales/osloginfestival/)

Og for de som ikke er så opptatt av sprit, men heller er opptatt av skjønnhetsprodukter kan jeg opplyse om at det vil be mulighet for å kjøpe økologisk body lotion, dusjsåper, fot- og håndkremer og duftelys. Selvsagt med en duft av gin & tonic!

DSCF1091
Lars A. Madsen arrangerer Oslo Ginfestival. Sees vi der?

Lyst til å lage Gin & tonic med trend-frukten yuzu? Oppskrift her.

Sous vide Dry Martini? Går det an? Les mer her.

Det beste tilbehøret til Gin & tonic er denne frukten. Les mer her.

Norsk gin i verdensklassen. Lag en ekte norsk gin & tonic

Forrige

Skalldyr på streetfood-måten

Gode adresser i Odense

Neste

Legg igjen en kommentar