Frokost og middag med verdens beste kokk

Snakk om luksusdag! I går opplevde jeg det som ikke så mange opplever: Verdens beste kokk lagde både frokost og middag til meg. Nei, jeg har ikke kastet Erik på dør og fått ny samboer, jeg var bare invitert til to flotte arrangement der Bocuse d’Or-vinner, Ørjan Johannessen var tilstede.

Frokosten er en liten eksklusiv sak på flotte Thon Hotel Rosenkranz i Oslo. Det er dekket opp i restaurant Paleo sitt Chambre séparée til noen få gjester. Thon Hotels og Ørjan Johannessen er samarbeidspartnere og verdensmesteren brukes ofte når hotellkjeden skal justere noe i menyene.  De har samarbeidet siden 2010 og målet den gang var å bli bedre på mat og drikke innen en femårsperiode. Interessen for økologisk mat, kvalitet og ikke minst identitet gjør at hotellkjeden har klart å posisjonere seg på frokostkartet og i den gjeve kåringen «Twinings Best Breakfast 2016». Nå var det ikke Rosenkrantz som stakk av prisen, men Thon Hotel Svolvær.

Bocuse d’Or-vinner, Ørjan Johannessen er tilstede og forteller ivrig om både den krevende kokkekonkuransen og Thon Hotel sin frokostbuffet. Her får man hjemmelagde syltetøy, honning fra hele Oslo, bacon fra A.Idsøe som ligger over glødenede kull (og får dermed en fantastisk aroma), kremete eggerøre, stekte egg, lammepølser, kjøttboller, reinskav, rosenkål og andre erkenorske produkter som vafler, fenalår, klippfisk og røkelaks. De har juicer fra Egge gård og hjemmelagde smoothies. De er for gjort å ryke på en tre-retters frokost her.

Bacon ove kull. Skal si det setter en perfekt smak.

Frokosten serveres altså i restaurant Paleo som er tilknyttet hotellet. Ørjan, som til daglig jobber på Bekkjarvik gjestgiveri utenfor Bergen, er på gjestevisit i hovedstaden. Han er fremdeles regjerende verdensmester i kokkekunst … helt til neste uke. Da er det klart for Bocuse d’Or igjen.

Mange bruker dette flotte Chambre séparée til private helgefrokoster med champagne. Det skjønner jeg godt og det er noe jeg selv gjerne skulle ha gjort en dag. En fin vennegjeng, et par flasker bobler og en deilig frokostbuffet.

Her kan du se litt av utvalget som serveres på Thon Hotel Rosenkrantz. I helgene serveres frokosten helt til klokken 12 og på søndager kan du beholde rommet til klokken 18.00. Perfekt for en cowboystrekk etter en slik frokost. Foruten å ha spennende frokost, frister også hotellet med gratis kveldsmat i loungen for hotellets gjester. Ikke dårlig.

Hver fredag kan du også oppleve Vinkrigen i restaurant Paleo. Husets vinkelnere konkurrere mot Vingruppen og Aftenposten i å matche den beste vinene til maten. Gjestene kårer vinneren. Du får altså da tre glass vin til hver rett. Det kan jo ende opp med å bli både koselig og trivelig…

Det er også verdt å nevne at restauranten har ca 240 vin på glass. Det er ganske eksepsjonelt.

Personlig foretrekker Ørjan asiatiske smaker og lar seg inspirere av turer til utlandet. – Faktisk hadde jeg taco på fredag, sier han. En venn hadde tatt med en tortillapresse til ham fra Mexico, så den helt vanlige fredagstacoen var det jo ikke Ørjan serverte vil jeg tro.

Han forteller om den spennende tiden fra da han ble kåret til Årets Kokk og dermed fikk æren av å lede Norges lag til gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2015. Neste uke er det Christopher Davidsen som kjemper om gullet. Som en kuriosa vil jeg nevne at Christopher var min commis (hjelpekokk) da jeg var med i min aller første amatørkokkekonkurranse i 2009.

Dagen med Ørjan er ikke over. Jeg møter ham igjen til middag på restaurant Vaaghals der han lagde en fabelaktig 5-retter sammen med Jørn Lie, Eirik Lillebø og Christer Rødseth.

Anledningen var Lerstang premium kylling som produseres av Gårdsand for Meny. Denne kyllingen er av rasen SASSO og skal etter sigende ha levd et bedre liv enn sine mindre heldige kollegaer på konkurrerende kyllinggårder. Jeg har prøv denne kyllingen tidligere og er meget fornøyd med kvaliteten. Jeg er opptatt av dyrevelferd og synes det er fantastisk at noen rett og slett tar ansvar for å gi oss forbrukere bedre og etisk riktige produkter. Det koster litt ekstra, men det betaler jeg med glede hvis det betyr at fuglen for eksempel har hatt et liv i naturlig dagslys.

Lerstang er hovedråvare i årets  i innsendingsoppgaven til konkurransen Årets kokk 2017. Vinneren av Årets kokk blir Norges neste Bocuse d’Or-kandidat. Da passer det jo godt at Ørjan Johannessen bruker kyllingen i en av rettene som er lik en av rettene han vant gull i Bocuse d’Or med: Perlehøneballotine fra Verdensmesterskapet ble i går gjenskapt til en Kyllingballotine. Så godt!

Her er rettene vi spiste og drikken vi fikk servert til under den minneverdige kvelden på Vaaghals. Alle rettene er deleretter, noe som både er sosialt og hyggelig. Da kan man ta akkurat så mye man vil.

Lettrøkt og grillet kyllingbryst med pepperrot og sennep Drikke til: Egge One Musserende
Ravioli i kyllingbuljong, kyllinghjerter,  syltet løk, tørket tomat og fennikel. Jeg bare sier: Den kraften! Det var ikke en dråpe igjen i muggen da vi var ferdige med retten. Drikke: Eiker blond
Ørjan på Vaaghals.
Oddne fra Gårdsand forteller om kyllingrasen og kvaliteten på Lerstang.
Egge Gård One –Norsk musserende vin laget på champagnemetoden. Fantastisk frisk og god!
Eiker blond og Balholm cider med humle til to av rettene.
Byggrynrisotto, Confitert kyllinglår og jordskokk på tre måter. Her må jeg besinne meg for ikke å forspise meg. Den er så ubeskrivelig deilig. Drikke til: Balholm Haandverksider med Humle
Perfekt delemat.
Til neste rett får vi en skikkelig skøyer: Musserende sake fra Den Nøgne Ø. Krevende alene, mne en perfekt match til retten med masse estragon.
Koselig stemning på Vaaghals i går.
Inspirert av VM-retten med perlehøne: Kyllingballotine med beter, estragon, erter og kyllingsjy. Drikke til: Nøgne Ø Sparkling Sake
Eiker Melkestout til desserten
Sjokolade og Solbær, vannbakkels, yoghurt og karamell Drikke til: Eiker Melkestout

Til info: Jeg var invitert av Thon til frokost og Meny og Gårdsand til middag.

Forrige

Medianoche – den perfekte kubanske sandwichen

Vietnamesisk grill

Neste

Legg igjen en kommentar