Fremtidens mesterkokker

Mandag denne uken var jeg invitert til den Franske ambassaden i Oslo i anledning utdeling av vitnemål for de norske elevene som har fullført en treårig kokkelinje på videregående skole i Frankrike i 2016, gjennom et spennende fransk-norsk samarbeid.

Jeg ble superimponert over å høre historiene til disse unge kokkespirene. Tenk å reise til et helt fremmed land i en alder av 17-18 år, med kun en måneds intensivt franskkurs i lomma.

Jeg tok en prat med Eilif-Matias Dahl Røsok som høsten 2013 ble tatt opp som elev til det 3-årige tilbudet på et Lycée Hôtelier i Frankrike. Dette er et tilbud til norske elever på Vg1-nivå Restaurant- og matfag om å ta den 3-årige utdanningen Baccalauréat professionnel cuisine (kokkelinje) ved en fransk hotellfagskole.  Tilbudet er et fransk-norsk samarbeid.

De elever som deltar i programmet, er spesielt utvalgte elever. Opptak skjer på grunnlag av en skriftlig søknad som vurderes av en komité bestående av representanter for norske og franske myndigheter. Vurderingen av kandidatene skjer på grunnlag av oppnådde skoleresultater, motivasjonsbrev og to læreruttalelser som følger med søknaden. Kandidatene innkalles til et intervju med komiteen før det endelige opptak finner sted. Har du barn, eller kjenner noen du tror dette vil passe for, bør du tipse dem om å søke. For en mulighet!

Eilif gikk på Lycée hôtelier La Rochelle og har valgt å fortsette utdannelsen i Frankrike. Ikke bare vant han den regionale finalen av Frankrikes lærlingmesterskap. Nasjonalt kom han på en imponerende femteplass og ble headhuntet til tre intervjuer med viktige restauranter. Valget falt på Le Bristol i Paris der Eric Frechon, som har tre michelinstjerner er kjøkkensjef. Der jobber Eilif annenhver måned. Resten av tiden studerer han bedriftsledelse og gastronomiske fag. Dette skal han gjøre i til sammen to år.

Men hvordan er det å være så ung og reise fra Tønsberg til Frankrike?

– Det var et skikkelig adrenalinkick første måneden. Spennende, men også forvirrende. Jeg kunne lite fransk og skjønte egentlig ikke så mye. Det er rart å være 17 år og ikke være hjemme, men helt alene på et fremmed sted.

Dette forandret seg fort. Etterhvert som han lærte språket (mest kokkefransk) ble han mer og mer sugen på å lære mest mulig. – Jeg ville utforske språket og faget.

Hva er drømmen?

– Drømmen er der jeg er nå på Le Bristol i Paris. Men i fremtiden vil jeg gjerne ha min egen restaurant. Skulle jeg ha jobbet i Norge er det Statholdergaarden som representere min klassiske stil.

Hva vil du si til andre elever som drømmer om en slik utdannelse?

– Selve opplevelsen ved å reise til et annet land er fantastisk. Dessuten lærer du ting du ikke kan lese deg til. Det må oppleves. Du møter andre kulturer og mennesker, sier Eilif.

Eilif ble også oppringt av ungdomsversjonen av Top Chef Frankrike som ville ha ham med i TV-programmet. han avslo. – Jeg vil heller utvikle meg på et kjøkken fremfor å være på tv i denne omgang, sier Eilif.

– Høydepunktet i karrieren skal ikke komme nå, sier den sympatiske lærlingen.

Abassadør, Jean-François Dobelle og de seks elevene som fikk utdelt vitnemål

 

Forrige

Kjøttbollene du kommer til å digge

Bananchips med mojosaus

Neste

Legg igjen en kommentar