Fra nå av skal jeg ha peppersaus på alt

Fytti grisen som jeg savner å reise. Du er sikkert der du også. Lengselen etter steder man har hatt det fint og opplevelser man tar med seg resten av livet. Vel. De opplevelsene får vi skape hjemme enn så lenge. Skal si 2020 stinket, men 2021 er jaggu en prøvelse, det også.

Men lyspunkter finnes langs veien. Det blir lysere for hver dag som går og en dag skal vi ut å reise igjen. Nok sutring.

Temaet i dag er noe så komplisert som peppersaus. Det kan være så intetsigende og kjedelig og det kan være pur magi. Det ble magi her i huset i helga. Jeg har flere dårlige minner når det kommer til peppersaus enn gode, men de gode opplevelsene har til gjengjeld vært satans gode.

Minnene går tilbake til Bistrot Paul Bert i Paris der jeg muligens har fått den beste peppersausen i mitt liv. The Vandelays peppersaus er faktisk også der oppe (hyggelig å trekke frem noe positivt fra mitt besøk der) og så har jeg også friskt i minne de mange peppersausene laget med sort pepper som jeg har fått i Kerala i India. Ai Caramba, de er en helt annen liga, altså. Vi snakker full brannalarm i kjeften. Så sterkt, men akk, så godt, så godt.

Tilbake til Oslo og mitt kjøkken på Frogner. Jeg skulle lage perfekt grønn peppesaus og jeg klarte det med glans. Den ble så god og vi spiste den med skje. Jeg kunne tatt et skudd av denne rett i åra, for å si det sånn.

Flambering skal til når man lager peppesaus. Men det kunne jeg ikke gjøre på kjøkkenet mitt. Da ville hele sjappa gått opp i flammer. Men dere: Det gikk helt bra uten også! Du må bare sørge for at alkoholen i cognacen og vinen koker ut.
Grønne peppekorn kjøper du på glass eller boks. De ligger på lake og en liten skylling i kaldt vann gjør seg. Jeg sørger også for å knuse 1/3 av de grønne pepperkornene for å frigjøre nok smak.

Om ikke det er nok, så jukser jeg litt mer og det er bare for å få inn enda mer peppesmak. Jeg rister 1 ss sort pepperkorn i tørr panne for å få ut mer aroma. Disse knuser jeg i morter og tilsetter dyss for dryss for å bygge opp sausen.

For meg skal peppersausen ha masse smak! Kanskje liker du sausen med mindre pepper, og da må du justere sausen etter din smak.

Hva serverer man peppesaus til? Selvsagt er en god biff og pommes frites det ultimate. Jeg serverte sausen med ovnsbakte småpoteter i båter, riesling/honningkokte pærer, aspagesbønner og andebryst som jeg stekte litt mindre enn jeg pleier for å få en litt mer rå kjerne. Sausen kler denne typen kjøtt.

Sauseoppskriften kommer her. Men en viktig ting er å smake den til og krydre den opp med pepper framfor å prøve å gjøre den mildere.

Grønn peppersaus

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 2-3 toppede ss grønnpepper
 • 6 cl cognac
 • 10 cl hvitvin
 • 2 dl kalvekraft
 • 1 dl kremfløte
 • 1 ss sort pepper (valgfritt)
 • 1 ss soya
 • smak til med salt

Slik gjør du

1

Skyll grønnpepperen. Finhakk 1/3 av den.

2

Finhakk sjalottløk.

3

Stek ønsket kjøtt i pannen. Ta ut kjøttet, men tilsett sjalottløk og grønnpepper i pannen uten å vaske pannen etter bruk. Skru opp temperaturen mens du rører i pannen. Trekk pannen av platen og ha et lokk tilgjengelig hvis det skulle begynne å brenne når du nå tilsetter cognac. Rør og ha pannen tilbake på platen på medium varme. Tilsett vin og kok opp og kok inn til halvparten. Nå kan du tilsette kraft og koke noen minutter.

4

Hell på fløte og småkok i ti minutter mens du smaker til med pepper som du har ristet i tørr, varm panne og knust. Smak til med soya og evt salt.

5

Sitter sausen nå, synes du? Da er den ferdig.

God vin fra Valencia til. Neleman «Just Fucking Good Wine» leget av druen Marselan. Den tålte å få litt pepper. Andre viner å se etter er Cab.sauvignon-viner og montepuliciano d’abruzzo.
Forrige

Kung Fu-ribbe med alt tilbehør

Pizzabonanza-alarm! Fire pizzasauser og perfekt deig

Neste

13 kommentarer om “Fra nå av skal jeg ha peppersaus på alt”

 1. Biff med peppersaus var en stor hit da vi var nygifte på slutten av åttitallet. Vi var noviser på kjøkkenet og brukte posesaus fra Toro.Det har heldigvis skjedd litt siden den gang. 🙂 Lagde den faktisk for ikke lenge siden. Flamberingen foregikk i hagen – har huset kjært. (opplevde en skremmende brann ifbm. vårrullsteking for 18 år siden etter å ha fått «Stiansens kulinariske koffert» i julegave) Bruker du tørket grønnpepper eller syltet? I mine oppskrifter har det stått syltet grønnpepper og det er det ikke alltid like lett å finne. Kjøpte med noen glass fra Italia for et par år siden. Spennende at du bruker sausen til and.Har aldri tenkt tanken, men det vil jeg gjerne prøve!

  Svar
  • Ah! Gode minner fra 80-tallet!
   Jeg brukte grønne pepperkorn på glass – i lake. De er helt supre:)

   Svar
 2. Fyttikatta! DET hørtes hinsides godt ut?…men så har jeg alltid spart potetene og sausen ved et «brunt saus måltid» til slutt?
  Gleder meg til nye reisebrev igjen dukker opp på bloggen din?, men synes ikke at den har tapt seg uten?
  Ha en finfin uke?

  Svar
  • Takk, Dora! Så hyggelig tilbakemelding. Og jeg savner sinnsykt å reise!Har noen reiser fra i fjor som jeg ikke har hatt tid til å skrive ut, så de komme når jeg får hodet over vannet:)

   Svar
  • Nei. Den er jeg ferdig med:) Men hvis du er nysgjerrig kan du gå inn på IG og se hva jeg skrev i september på en post der.

   Svar
 3. Hei Helle,
  Lagde sausen, men fløten skilte seg. Er det fordi varmen er for høy at det skjer eller andre grunner?

  Vibeke

  Svar
  • mmm. Ikke opplevd det. Kan være for høy varme eller for lang koking mens fløten er i sausen. Usikker på hva som kan ha skjedd her, Vibeke:)

   Svar

Legg igjen en kommentar