Den enkleste fiskeretten du kan lage

Smørflyndre er noe av det beste du kan spise i fiskekategorien. Den er superdelikat i konsistensen og passer med både kremete smørsauser og tomatbaserte sauser.

Jeg liker det enkelt. Jeg vil smake den herlige fisken og derfor går jeg for enkle smaker: kapers, dill, sitron og brunet smør. Dette er en middag du lager på 15 minutter. Bare så fordømt irriterende at man må vente på at potetene skal bli ferdig.

Glem potetene, for de er underordnet her. Velg det du vil, men gjerne noen små, delikate poteter som norske perlepoteter eller mandelpoteter. Jeg valgte å koke perlepoteter og så steke dem i ovnen etterpå. Det er derfor det tok tid.

Hva er det som er så genialt med smørflyndre? Jo, den tar fem minutter å tilberede. Den tynne flyndrefisken trenger bare disse få minuttene fra den er rå til den er gjennomstekt og smelter på tungen.

Skal du servere fisk til noen som egentlig tror de ikke liker fisk, er det smørflyndren du kan sette på bordet.

Forrige uke var vi heldig å finne den på vår lokale Coop Mega. Billig var den også, og den var sprellfersk. Den kommer renset og flådd, så alt du trenger å gjøre er å varmebehandle den. Jeg legger flyndrene på rad og rekke på en bakeplate ikledd bakepapir. Jeg setter ovnen på 180 grader og salter og peprer fisken lett før jeg setter platen inn i varm ovn. Følg med etter noen minutter. Det kommer selvsagt an på størrelsen, men de ligger på ca 100 g per flyndre og d atrenger de ikke mer enn 5 minutter i varm ovn. Du kan sjekke ved å stikke en tynn kniv i midten og se om kjøttet har skiftet farge fra «lutefiskfarge» til hvitt.

Jeg overfører flyndrene forsiktig med en eller to stekespader over til fatet. De brekker lett for de er skjøre (fisken altså) så vær forsiktig.

Fisken serverer jeg med brunet smør med kapers, sitron og dill. Det lager du slik:

Til to personer:

Smelt 100 g smør i en gryte på medium varme. Når smøret begynner å skumme skal du følge med. Du vil ha en lett gyllen farge på smøret og det skal dufte av ristede nøtter. Ta smøret av platen. La det stå i fem minutter og sil det igjennom et kaffefilter eller en finmasket sil. Det er kun den klare væsken du skal ha.

Varm opp det brunede, klarer smøret i en gryte og tilsett 2-3 ts kapers, 1/2 ts finrevet sitronskall, 2 ts finhakket dill og 1 ts sitronsaft. Hell over fisken og nyt den deilige retten.

Jeg serverte fisken med lynsyltet agurkremser, men bruk ditt favoritttilbehør.

En av mine favorittviner er denne ufiltrerte sør-afrikanske chenin blanc-vinen. Passer som et skudd!

Forrige

Et av mine beste måltider: En tallerken med saus

Lær å lage pokē!

Neste

Legg igjen en kommentar