Den beste marinaden til svin

(Reklamesamarbeid HellesKitchen x Grøstad)

Som du vet har jeg et samarbeid med Grøstadgris som er en av de svineprodusentene som behandler dyrene bra. De har til og med Dyrevernsmerket på sine pakninger som bevis på god dyrevelferd. Jeg er stolt av å samarbeide med disse flinke folkene. Deres Frilansgriser får løpe rundt å være griser, snuse og bade i gjørme med krøll på halen. Vil du også kjøpe dyrevernsmerkede svineprodukter, ser du etter Grøstad i Meny-butikker.

Produktet jeg har plukket frem i dag er renskårede filetkoteletter. Dette delikate produktet kan lett bli tørt hvis man steker det for lenge, derfor har jeg laget en fantastisk marinade som jeg bader dem i en liten time. (ikke la kjøttet ligge i marinaden lenger for da blir det for mykt). Det gjorde underverker! Og ikke bare det. Etter å ha tørket av marinaden la jeg kjøttet i fryseren i ca 45 min. Dette for å kunne skjære kjøttet løvtynt før steking. Jeg skal nemlig lage asiatiske grillspyd og da er det superviktig å kunne skjære kjøttet så tynt som mulig.

Her fikk du altså to tips:

Marinaden har ikke den peneste fargen, men den funker.

Marinade laget av blant annet ananas som inneholder et enzym som heter bromelin. Dette enzymet bryter ned protein og gjør kjøtt mørt.

Tips to var å fryse kjøttet en kort tid for å kunne skjære tynne, tynne skiver av kjøttet.

så mange grillspyd blir det av to filetkoteletter.

Klar for selve retten? Det er altså asiatiske grillspyd av svin med langtidsstekt og spicy ananas, knust agurksalat og sesamris. Så deilig!

Hver filetkotelett veier ca 250 gram og det er nesten ikke noe å skjære bort på dem. Jeg brukte to stk og det var sjukt mye mat.

Grillspyd med god marinade, ananas og agurk

Ingredienser

 • 2 stk renskåret filetkotelett fra Grøstad
 • 1 ananas
 • 1 appelsin
 • 2 fedd hvitløk
 • 4 cl soyasaus
 • 2 ss honning eller sukker
 • 1 lime
 • 2 små tyrkiske agurker eller 1 vanlig
 • 1 rød chili
 • 1 ts sesamolje
 • 1 ss Szechuanpepper
 • salt og pepper
 • frisk koriander
 • basmatiris eller jasminris
 • 4 ss sesamfrø, ristet

Slik gjør du

1

Skjær skallet av ananasen. Fjern stammen. Bruk halvparten av ananasen til marinaden og resten skjæres i tykke skiver.

2

Marinaden: Blend ananas, saft av 1/2 appelsin, soyasaus, honning og hvitløk. Blend eller bruk stavmikser og miks glatt.

3

Legg svinekjøttet i marinaden. Dekk til og sett kjølig.

4

Ta kjøttet ut av marinaden og tørk det godt. Legg i en beholder og sett i fryseren i 45 min.

5

Sil marinaden og la væsken koke inn med resten av appelsinen (presset). Kok inn til en glaze. sett til side.

6

Når kjøttet er ute av fryseren skjærer du tynne skiver og trer det som trekkspill på trespyd. Salt og pepre godt og legg på grillen eller i glovarm pannen i maks to min. Sukkeret i marinaden vil karamellisere kjøttet. Pensle med glazen med en gang kjøttet er ferdig. Server med en gang sammen med tilbehøret.

7

Ris: Kok som anvist på pakken. Bland inn ristede sesamfrø.

8

Agurksalat: Del agurken på langs og så i tre båter. Del i passe lengder. Slå siden på kniven ned i kjøttet slik agurken sprekker lett. Legg på fat, press limesaft over (1/2 lime) og dryss litt sesamolje over samt hakket chili, sesamfrø og koriander.

9

Ananas: Varm en panne. Tilsett 2 ss smør og la det frese før du legger ananasen i pannen. Strø over litt sukker (et par ts). Når ananasbitene er gylne heller du på 1 dl vann og Szechuanpepper, koker opp og skrur ned til lav temperatur. Legg på lokk og la surre i en liten halvtime. Press litt lime over, strø over fersk og hakket chili og pynt med koriander.

Forrige

Stor guide: Norsk drikke til norsk lokalmat

Tomatsalat med dressing

Neste

2 kommentarer om “Den beste marinaden til svin”

 1. Jaja prøvde denne å men er første gang kjøttet ble dårligere enn uten marinade for min del🤣

  Svar
  • Hei Frederik! Så synd å høre, men fortell hva som ble dårlig? Litt vanskelig å skjønne ut fra teksten din. Ble kjøttet for løst i konsistensen? Hva var problemet? Hører gjerne om dine erfaringer. Alt godt, Helle

   Svar

Legg igjen en kommentar