Christopher Haatuft konkurrerer på Mauritius

16. utgave av Constance Festival Culinaire 2023 foregår om få uker på den idylliske øya, Mauritius som ligger i det indiske hav på Afrikas sørøst-kyst. Tidligere har Mikael Svensson fra Kontrast deltatt (og vunnet en av prisene). Konseptet er enkelt: Seks kokker med en michelinstjerne skal delta i to konkurranser: En konkurranse (Deutz trophy) der de konkurrerer seg i mellom og oppgaven er å lage en rett som skal passe til Deutz champagne. I denne konkurransen får deltakerene utdelt en råvare fra Mauritius som skal fremheves og da passe sammen med champagnen.

Les mer: Slik foregikk konkurransen i 2018 da jeg var tilstede for første gang

Et utvalg av fjorårets kokker og dessertkokker på besøk på en vaniljeplantasje på Mauritius.

Det blir liten tid å ligge på stranden for de europeiske michelinkokkene, for dagene er lange og det er svært varmt og høy luftfuktighet på kjøkkenet. Konkurransen pågår en uke på den lekre strandresorten Constance Belle Mare Plage og med flere arrangementer på luksusresorten Prince Maurice også.

Rett før servering.

Bernard Loiseau Trophy er konkurranse nummer to som kokkene skal delta i. Her skal de jobbe to og to. Ikke sammen andre michelinkokker, men med kokker fra Constance-hotellene på Mauritius, Maldivene og Seychellene. Kokkene lærer av hverandre og det å ha en lokal kokk som vet mye om råvarer og teknikker som brukes i denne delen av det indiske hav er en stor fordel for de europeiske kokkene. Og på den andre siden er det lærerikt for de Constance-kokkene å få jobbe med kokker fra michelinrestauranter. Hovedråvaren som skal brukes får parene vite når konkurransen starter.

Årets line up av michelin-kokker er følgende:
• Alain Bianchin, Maison Alain Bianchin (Belgium)
• Christopher Haatuft, Lysverket restaurant, Bergen (Norway)
• Mark Kempson, Kitchen W8, London, (United Kingdom)
• Riccardo Gaspari, Restaurant SanBrite, Cortina d’Ampezzo (Italy)
• Romuald Fassenet, Château Mont Joly, Jura (France)
• Thomas Wohlfeld, Handwerk restaurant, Hannover (Germany)

Ørjan Johannessen satt i dommerpanelet i fjor også, slik han har gjort mange år.

Dommerpanelet i begge konkurransene består av to veldig kjente nordmenn og en del som burde være kjent for mange, der i blant Shelina Permalloo som vant MasterChef UK i 2012. Hun er fra Mauritius. Jeg har hennes første kokebok som er helt fantastisk. Den anbefales på det varmeste.
Her er hele dommer panelet:
Bérangère Loiseau (Vice President of Bernard Loiseau)
Patrick Bertron (Chef at the 2-star Relais Bernard Loiseau restaurant)
Olivier Poussier (World Best Sommelier 2000)
Liora Levi (Best Sommelier of Nordic Countries 2012)
Ørjan Johanessen (Bocuse D’or winner of 2015)
Shelina Permalloo (British TV chef, cookery author and winner of BBC’s MasterChef in 2012),
Laurent Petit (Chef at the 3-star Clos des Sens in France)
Chef Sascha Kemmerer (Winner of the CFC 2019 and 2022 editions).

Christopher Haatuft. Foto fra pressemelding.

Jeg stilte Christopher Haatuft noen spørsmål i anledning kokkekonkurransen som finner sted på Mauritius om to uker:

Hva ser du mest frem til med å reise til Mauritius?
Hva er det ikke å se frem til? For et folkeslag som har varme øyer som favorittreisemål, er det ingenting som sier luksus og avslapping mer enn Mauritius. Det blir nok jobb, men det trenger jeg uansett for å kose meg max, så dette blir kanskje så bra at jeg ikke kommer hjem.

Rent faglig, elsker jeg denne type utfordringer. Jeg kan ingenting om maten på øyen, ei heller råvarene. Det blir en test i om jeg faktisk kan koke mat, eller lener meg på arbeidet til kokkene mine hjemme i tillegg til at det å jobbe med ukjente råvarer utvider horisonten for arbeidet hjemme.

Den berømte victoria-ananasen finner du på Mauritius.

Hva vet du om mauritisk mat og råvarer fra før av?
Det tror jeg ærlig talt er ingenting. Jeg kan litt om forskjellig afrikansk mat vest for øyen og indisk, øst – men ikke nok til at jeg allerede nå har en idé om hvordan dette kommer til å være. Og ærlig talt synes jeg det er enormt deilig å ikke vite. Det er så sjeldent i livet man kan faktisk oppdage noe somer helt ukjent.

Er det viktig for deg å vinne eller er du en som er med for å lære og for å ha det hyggelig?
I motsetning til Ørjan (Johannessen) , som beviselig har et enormt vinnerinstinkt, er jeg ikke opptatt av å vinne. Det er nok også fordi jeg ikke tror jeg hadde hatt noe særlig sjans i en konkurranser som han har vunnet tidligere, men også fordi jeg koser meg mer med prosessen. Jeg kunne ønske jeg hadde litt mer av det Ørjan har, så kanskje dette er en anledning til å bringe frem en ukjent Mike Tyson side av meg selv?

Kjenner du til dine konkurrenter og deres restauranter?
– Jeg kjenner flere av restaurantene ved navn, men heldigvis er de alle nye bekjentskaper. Ingenting er gøyere enn å få nye kollegaer i bransjen og utvide nettverk og vennskap.

Det foregår også andre konkurranser under konkurransen som varer fra 11. til 19. mars på Hotel Constance Belle Mare Plage på Mauritius.
To konkurranser jeg har satt stor pris på å se mens jeg har vært tilstede er Pierre Hermé Trophy der man bruker Valrhona-sjokolade i dessertene og dekorasjonene som de skal lage. Nytt av året er at 6 lokale kokker jobber i team med seks meget profesjonelle dessertkokker/konditorer.

• Jéremy Aspa – Pâtissier trainer at Valrhona school
• Jérôme de Oliveira – Maison Jerome de Oliveira – 2009 World Pastry Champion
• Mathieu Kamm – Pâtisserie Kamm
• Pascal Lac – Pâtisseries Lac
• Sébastien Bouillet – Chocolatier Bouillet
• Cédric Pernot – Au Fidel BERGER – Chambery

I dommerpanelet finner man selvsagt Pierre Hermé som ble kåret til verdens beste konditor i 2016. Han sitter i panelet sammen med
Frédéric Cassel (President of the prestigious Relais Desserts Association), as well as Mercotte (the famous TV host and culinary blogger).

Mercotte følger godt med når det skal flamberes bananer i rom.

En annen gøyal konkurranse å følge med på er Art of the table Trophy der servitører konkurrere i beste borddekning, en kunnskapsoppgave samt et par oppgaver som skal løses ved bordet når det er gjester tilstede (i dette tilfelle er det dommerene). I fjor måtte deltakerene lage tartar ved bordet og flambere banan i rom. Det var et nervepirrende syn og en kamp mot klokken, kan jeg si deg.

Dette er intet lukket arrangement. Alle kan ta del i konkurransene (som tilskuer), delta på workshop med michelinkokker og ikke minst booke bord på en eller flere av de åtte middagene som arrangeres i løpet av uken. Hele listen av arrangementer og middager finner du her. Du kan for eksempel spise eksklusiv middag laget av Ørjan Johannessen. Det er ganske stas, kan jeg melde! Det skal også arrangeres to 12 hands-middager der alle de konkurrende michelinkokkene skal lage hver sin rett.

Ørjan inviterer til festmåltid på Mauritius i år også.

Så hvis du er på Mauritius 11.-19. mars i år, så sjekk ut programmet og book en eller flere av opplevelsene under den kulinariske festivalen som finner sted på Constance Belle Mare Plage og Constance Prince Maurice. Vi blir en del nordmenn der, for å si det slik.

Og når du først er på paradisøyen må du selvsagt oppsøke et matmarked. Her fra hovedstaden Port Louis.

Forrige

5 herlige rører

Tunfisk på tre måter

Neste

Legg igjen en kommentar