Chili con carne – Texan Style

Det er på tide å knuse noen myter først som sist:

En ekte chili con carne inneholder bønner. Feil. Den inneholder ikke bønner.

En ekte chili con carne kommer fra Mexico. Tja. Den kommer fra Texas. Men Texas var en del av Mexico frem til 1836, så sånn sett kan du si at chili con carne er en meksikansk rett.

Ekte chili con carne inneholder altså ikke bønner og den er / er ikke fra Mexico. Her kommer litt historie:

I 1731 ankom 56 mennesker fra Kanariøyene (jepp, selveste Syden) San Antonio i Texas (den gang Mexico). De var arbeids-emigranter utsendt av den spanske kongen. De var kjent for å lage en spicy spansk gryterett som senere ble kalt Chili. Gryten har utviklet seg videre til å inneholde flere typer chili, spisskummen og oregano.

En god Chili con carne skal altså inneholde chili – masse chili. Her snakker vi om chilifrukter av mange slag og styrker. Paprika er en chilifrukt, ikke spesielt sterk, og den skal også med i gryten. Du skal helst bruke et utvalg forskjellige chilifrukter, da hver og en har sin egenskap.

Ancho chili (heter også poblano) er søt og finnes i tørket form. Den legger man i lunket vann i 30 minutter for at den skal mykne. Nå kan den hakkes.

Jeg har også brukt ferske jalapeño. Den er middels sterk og har en frisk og fruktig smak. Du får dem ferske i grønnsaksbutikker, men de kan være vanskelige å finne i supermarkeder. Bruk da heller vanlig, grønne chili (milde). De syltede alternativene er ingen god erstatning. Det handler om friske chili i denne retten.

De tørkede chilitypene får du kjøpt hele i vanlig supermarkeder med litt størrelse. Du finner dem i krydderavdelingen. Bland forskjellige typer og prøv deg frem. Chili er gøy!

Jeg har andre morsomme ting i chilien min. Disse tre litt alternative ingrediensen gir nydelig smak. Jeg sikter til klementin, mørk sjokolade og kaffe. Ja, du leste riktig. Jeg har en halv liter nytraktet kaffe i chilien min. Kan Jamie Oliver gjøre det, kan jeg også. Mørk sjokolade er vanlig å tilsette meksikansk mat, og siden dette tross alt er en gryte fra grenseland Mexico er det helt innafor med sjokolade i gryten.

Kaffe gir en fantastisk bitterhet og farge til chili-gryten. Du synes kanskje det høres rart ut, men kaffe brukes faktisk i mange middagsretter. Dessuten er det også vanlig å drikke kaffe til maten. Hva hadde egg og bacon vært uten kaffe til?

Sett deg inn i bildet: En gjeng cowboys sitter ved leirbålet en sen kveld. Over bålet henger en gryte chili. Den putrer og koser seg mens gutta forteller skrøner. De drikker kaffe fra blikkopper og du kan høre lyden av skjeer som skraper de bulkede tallerkenene med varm og kruttsterk chili.

Det er mulig jeg har sett for mange westernfilmer, men du skjønner hva jeg mener? Kaffe og mat passer sammen.

Jeg bruker også en remse klementinskall- og saft. Du kan bruke appelsin. Dette gir også en helt spesielt god smak.

Kjøttet jeg bruker er høyrygg av storfe. Det må varmebehandles lenge for at det skal bli mørt. Det er helt fantastisk og du vil ikke angre på at du brukte litt tid på gryta. Det er ikke bare kjøttet som trenger tid. Alle ingrediensene trenger masse tid til å binde smakene og lage den helheten vi er ute etter i denne retten. Chili con carne er ikke fast food. Det er ekte slow food og comfort food.

Så er det tid for oppskrift og fremgangsmåte. Her kommer min oppskrift på Chili con carne – Texas Style til fire personer:

600 g høyrygg av storfe, helst økologisk. Del stykket i store terninger.
2 ss olivenolje
1,5 ts spisskummen
2 ts tørket oregano
2 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 laurbærblader
2 ts paprikapulver

1 ts agavesirup
1 stor finhakket løk
1/2 hvitløk (ca 4-5 fedd), knust
2 grønn paprika, skåret i strimler
2 rød paprika, skåret i strimler
3 ferske jalapeño eller annen chili
3 tørkede ancho-chili, oppbløtet og hakket (fjern stilk og frø)
1/2 liter nytraktet kaffe fra Farmer’s Coffee.
5 cm remse av klementin/appelsinskall (kun det oransje)
saft fra 1 klementin eller 1/2 appelsin
1 stor bit mørk sjokolade
12-13 cherrytomater, delt i to
1 stor tomat, grovhakket

Les mer: Slik brygger du en perfekt kopp kaffe.

Slik gjør du:
Skjær alle ingrediensene ferdig før du setter i gang. Brun kjøttbitene i olje i en jerngryte eller emaljert gryte.
Ta ut kjøttet og mykne løken. Tilsett litt mer olje og alle de tørre krydderne. La dette surre noen minutter under omrøring.
Nå kan du legge alle chili og paprika i gryten. Rør noen minutter. Legg kjøtterningene tilbake i gryten. Hell på kaffe og legg sjokoladen i gryten samt tomatbitene, agavesirup og klementinsaft og -skall. Kok opp og sett på lokk. Sett i forvarmet ovn på 175 grader i ca 2,5 timer. Sjekk om kjøttet er mørt. Synes du innholdet i gryten er for tørt heller du på en dl vann eller oksekraft.

Server gryten som den er eller med ris eller potetmos. Nydelig!

Til info: Dette er en del av et større samarbeid som jeg har med Farmer’s Coffee.

?bn=19809862;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timestamp] - Cappuccino-panna cotta

Forrige

Bortgjemt perle serverer byens beste tartar

Tradisjonsmat og Michelinstjerner i La Rioja

Neste

Legg igjen en kommentar