Bytter du ut GT’n med en AT?

Gin og tonic fikk en ny renessanse for snart ti år siden da man fylte baljeglass med artige ingredienser som krydder, urter og frukt. I fjor fikk vi Pink Gin og internasjonalt er også appelsin-gin (orange gin) en stor hit som ennå ikke har nådd Norge.
Det er ingen tvil om at fargerike drinker er in. Se bare på Aperol Spritz som folk her hjemme fremdeles oppdager for første gang.

Les mer: Å like akevitt bør være en borgerplikt

Nå kommer akevitten etter. Vi har de siste årene sett at det har kommet akevitt på markedet som er ment å bruke i cocktails. De er mindre tunge på karven og de egner seg til å blande som en AT (Akevitt og tonic).

Nå har flere produsenter tatt skrittet enda mer i retning smakstilsatte akevitter for å møte konkurransen med de mange trendy gin-typene.
Jeg tok en prat med to av produsentene, Rebel Spirits og Arcus. Oppskrifter får du i slutten av saken.

Noen akevitter som egner seg til bruk i drinker

Hvorfor lager dere denne typen akevitt. Er det med eksport-øyne eller er det for å få nordmenn til å se at akevitt har flere bruksområder?

– Vi skal være stolte av våre akevitttradisjoner, men vi må innrømme at gjennomsnittsalder på de som nyter akevitt går oppover. De siste 40 årene har akevitten i Norge hatt en renessanse, og det har vært direkte knyttet sammen med interessen for tradisjonsmat. Akevitt er et spennende brennevin så lenge du har i et destillat av karve og/eller dillfrø, er det bare din egen fantasi som bestemmer hvilke smaker som kan kombineres. Dette gir jo ett hav av muligheter til utvikle nye produkter for å gi folk en god opplevelsene. MEIR Aquavit No. 1 og MEIR Pink Aquavit er utviklet spesielt for å benyttes i cocktails/drinker, og vi håper dette kan gjøre at folk i Norge får opp øynene for at akevitt kan nytes til mer enn tradisjonsmat, og at folk rundt i verden oppdager akevitt, sier Ivan Abrahamsen hos Rebel Spirits.

Hva er den mest ultimate måten å nyte Meir på (No.1 og Pink)?
– Akevittene er utviklet for bruk i Aquavit Tonic (Eller MEIR Tonic) både No.1 (No.1 med lime skive og Pink med grapefrukt skive) Aquavit Sour (MEIR Saur) med No.1 fungerer også meget godt.
No.1 passer også utmerket til sjømaten – gjerne server den ved 8 – 10 grader.

Rebel Spirits lager akevittene i Norge, men bruker et destilleri i Italia til å lage fruktdestillat, da det er der de sitter på mest kompetanse på dette feltet opplyser Abrahamsen.

Er det en trend med akevitter som passer til tonic?
– Ja, dette er en begynnende trend som bare vil forsterke seg. Vi har sett i de senere årene at det har eksplodert med mikrodestillerier/håndtverksdestillerier rundt om i verden. En naturlig oppfølger til mikrobryggeriene som startet noen år før. Det startet for 10 – 15 år siden med entusiastiske mennesker som ville lage whisky. Whisky binder mye kapital og ventetiden er lang før du har noen varer å selge. For å bøte på dette begynte destilleriene å lage gin og det var starten på den globale ginbølgen vi har sett de siste 10 årene, og den viser ikke tegn til å avta. Toppbarer i London, Berlin, New York og andre metropoler har vist interesse for akevitt en del år, men de har vært misfornøyd med at det har vært vanskelig å få tak i akevitt. Nå ser vi at håndtverksdestilleriene har funnet ut at blank akevitt benytter samme produksjonsprosess som gin, og det nærmest har eksplodert med destillerier som lager akevitt. Det lages til og med akevitt «down under». Akevitten markedsføres sammen med drinker/cocktails (veldig ofte AT). Når topp bartenderne får tilgang på mye bra akevitt som de kan bruke til å utvikle nye drinker og da vil den store bølgen komme, sier Ivan Abrahamsen hos Rebel Spirits.

– Vi i Arcus har jobbet lenge med akevitt og cocktails. Helt siden Fjellbekk ble oppfunnet på 60-tallet har akevitt vært en ingrediens i drinker her i Norge. Men i 2015 følte vi tiden var moden for å lage en akevitt som var spesiallaget for bruk i cocktails. Dette var i forbindelse med cocktailrevolusjonen som sveipet over verden, med fokus på ferske ingredienser og lokale råvarer, forteller Morten Paulsen i Arcus.
– Resultatet var Lysholm No 52 som har et lysere og friskere preg enn de typiske tradisjonelle akevittene, som gjør den lettere å kombinere med andre ingredienser som f.eks tonic, ginger ale, pink grapefruit soda, etc.

I 2017 fulgte vi også opp med Strand Dry Aquavit, som var en akevitt som snakket et tydelig ginspråk, også perfekt å blande med tonic.
Grunnen til at vi har mer fokus på akevitt til bruk i cocktails er en generell trend i forhold til at yngre forbrukere i mindre grad drikker rent brennevin, slik som tradisjonen rundt akevitt primært har vært. Mildere alternativer som vin, øl og rusbrus fremstår ofte som mer attraktive alternativer. Det er der cocktailen kommer inn. En balansert og velblandet cocktail trenger ikke nødvendigvis ha så mye høyere alkohol enn f.eks et glass vin. I tillegg er ofte smakene konsentrerte slik at man nyter den sakte slik at man ikke mister kontrollen. Dette er en naturlig videreføring rundt arbeidet vårt med å bygge opp en drikkekultur rundt akevitt, der nytelsen står i sentrum og ikke rusen.

Morten Paulsen forteller at det er en trend over hele verden at lokale bartendere ser seg om etter lokale ingredienser som de kan benytte til å gi et særpreg til sine cocktails. – Akevitt er på mange måter vårt lokale brennevin, på lik linje med whisky i Skottland og tequila i Mexico. At akevitt kan være en litt utfordrende ingrediens å jobbe med pga av den distinkte karvesmaken, tar mange bartendere som en ekstra kreativ utfordring. Og når det fungerer så blir resultatet unike cocktails med en smak av stedet det er laget.

Vi følger hele tiden med på utviklingen og har god kontakt med bartendermiljøet, så det er ikke umulig at det kommer flere produkter tilpasset cocktails. Personlig synes jeg at mange av våre fatlagrede akevitter også passer meget godt til cocktails som et alternativ til rom, whisky og brandy. Men alltid med det lille ekstra krydderpreget som vi i bransjen setter pris på.

Siste tilskudd til akevitt-trenden er Strand Rips som er en rød og cocktailvennlig akevitt. Inspirasjonen til Strand Rips var å lage en akevittbasert punch, inspirert av tradisjonen rundt ur-cocktailen punch.
I forbindelse med at Christopher Blix Hammer fantastiske bok «Chymisk-Oeconomisk Afhandling om norske Akeviter, Bærtinkturer og Bær-safter» fra 1776 nylig ble trykket opp, har Strand Brænderi latt seg inspirere av hans entusiasme over lokale råvarer. Spesielt til bruk i punch. Punchens natur har alltid vært å tilpasse seg til det beste og lettest tilgjengelige brennevinet.

Hammer fremstår som Norges første hipster med hans kompromissløse lovprisning av obskure lokale ingredienser. Spesielt rips fremhever han som et meget god alternativ til den «umodne Citron-saft som skader Legemet». Videre fortsetter han:
«Naar en Punchs laves av Norske Bær-Safter, med maadelig Sukker og Brændevin, saa er den langt i fra saa skadelig, naar den bruges til Maadelighet, som en Punchs af Citron-Saft.»
Strand Rips er laget med råsaft av rips fra Røyse gård på Hønefoss, så Hammer burde nikke annerkjennende. Det er også tilsatt kaldbrygget hibiskuste, for å unngå at sukkerinnholdet fra ripsen blir for høyt (maks 15 g/L) i forhold til regelverket for akevitt. Akevitten er laget på norsk potetsprit og fatlagret i 6 mnd slik at den på alle måter er en ekte norsk akevitt.
For at det skal bli en punch må akevitten tynnes ut med noe svakt, i  henhold til punch-reglen «1 av sur, 2 av søt, 3 av sterk, 4 av svak, og krydder». Tonic fungerer utmerket i så måte.

Jeg har laget noen drinker av Meir No.1, Meir Pink og Strand Rips til inspirasjon. Dette er som sagt ingen fasit, men forslag til drinker. Alle tre akevitter + Lysholm No 52 egner seg godt til en helt vanlig AT (akevitt og tonic). Bytt ut gin med en av akevittene og fyll på med masse is og tilbehør som du liker best. Men for all del! Ikke glem å drikk GT heller, da.

Strand Rips Spritz

5 cl Strand Rips
20 cl musserende vin eller tørr hvitvin
2 cl mandellikør
1 cl simple syrup (50/50 vann og sukker som kokes opp til sukkeret er løst opp.)
3 cl kullsyreholdig vann
isbiter og rips
Ha Strand Rips, mandellikør og simple syrup i et glass med masse isbiter. Rør forsiktig før du heller på musserende vin/vin og topper med kullsyreholdig vann. Pynt med ripsranke.

Denne synes jeg var helt topp! Mandel og rips er en fabelaktig kombinasjon som jeg synes satt som et skudd.

Meir og tonic

5 cl Meir No.1
15 cl kvalitetstonic
sitron- og limeskive
Masse isbiter
Ha masse isbiter i et glass. Hell på Meir No.1 Aquavit og iskald tonic. Bland forsiktig og pynt med lime og sitron.
Dette er en frisk AT med masse deilige sitrustoner. Jeg likte veldig godt å både bruke sitron og lime for det ga en ekstra sommerfriskhet.

Rosa «Mimosa»

Mimosa lages av sitrusjuice og musserende vin og aller helst av appelsinjuice. Meir Pink smaker lett grapefrukt og da er det vel bare å køle på med grapefrukt, er det ikke? Dette er den perfekte brunsjdrinken.

4 cl Meir Pink
5 cl grapefruit soda eller grapefruktjuice
10 -12 cl musserende vin (gjerne rosa champagne)
grapefruktskive

Det er superviktig at alle ingrediensene er iskalde før de blandes.
Ha Meir Pink i et champagneglass. Tilsett grapefruktjuice eller -soda og topp med musserende.
Pynt med en halv grapefruktskive.

Jeg har laget en drink til med Meir Pink for den synes jeg var veldig spennende. Prøv å få tak i grapefruit tonic. Jeg har brukt en som du få bestilt på leske.no (bra nettsted for alkoholfri drikke) og den er helt nydelig.

Pink AT

5 cl Meir Pink Aquavit
15 cl grapefruit tonic
masse isbiter
grapefruitskive

Hell akevitt over i et glass med masse is. Topp med grapefruit tonic. Rør forsiktig og pynt med en halv grapefruktskive.

Denne kan fort bli min favoritt i sommer.

Forrige

Vannmelon- og ribbesalat

Gulrotkake med nøtter og aprikos

Neste

Legg igjen en kommentar