Bli med dit pepper’n gror

Halvparten av verdens krydderproduksjon kommer fra India og åsene rundt Kumily i Kerala.
Jeg var der denne påsken og fikk en innføring i hvorfor pepper er blitt «The King Of Spices».

Hva hadde middagsretten vært uten et drag med pepperkverna? Hvordan hadde en fårikål smakt uten den skarpe kryddersmaken? Heldigvis trenger ikke vi bekymre oss over dette, for vi har mer enn nok tilgang på pepper til ingen penger. Det var verre i virkelig gamle dager. Da var pepper det mest ettertraktede kryddert pga sin skarphet og evnen til å konservere kjøtt. Man hadde ikke kjøleskap og lett fordervet smak på kjøttet kunne kammufleres med pepper. Pepper var så verdifullt at det var like mye verdt som penger, og derfor også et betalingsmiddel på lik linje med mynter.

Du får tre typer pepper ut av samme pepperplante. Grønn, sort og hvit pepper. Det er tidspunktet for plukking som avgjør forskjellen.

Grønn pepper er den umodne frukten. Smaken er mild og mer aromatisk enn hvit og sort pepper. Grønn pepper brukes enten fersk, konservert eller vakumtørket.

Svart pepper høstes når pepperen begynner å bli røde. De gjærer i hauger noen dager, så legges de ut på matter for tørking i solen. Fargen blir sort og fruktkjøttet tørker inn.

Hvit pepper høstes når frukten er moden. De legges i vann noen dager slik at fruktkjøttet blir mykt. Det ytterste skallet fjernes og du står igjen med selve frøet. Så tørkes de på matter.

En pepperakse i  Kerala
Pepper til tørking
Millioner av pepperkorn tørker i solen langs veien. Snart klare for eksport til kanskje din nærbutikk?
Forrige

Ghee – klaret smør

Wok med sprø grønnsaker

Neste

Legg igjen en kommentar